Gemeente en OCMW van BEERSEL gaan nog meer samenwerken

C21

Gemeente en OCMW van BEERSEL gaan nog meer samenwerken

Editiepajot_bart_devill___beersel
foto Bart Devillé
 

In het verleden werkten de gemeente en het OCMW in Beersel reeds zeer nauw samen bij het opstellen en uitwerken van het Lokaal Sociaal Beleidsplan en in 2013 was er de doorgedreven samenwerking bij het opstellen van de Beheers- en beleidscyclus.

De politieke meerderheid gaf bij het begin van de legislatuur te kennen dat er vanaf 1 januari 2015 meer op een geïntegreerde manier moest worden samengewerkt. Sonia Van Wanseele(CD&V), voorzitter OCMW: “ Bepalend element is daarbij ook dat bij pensionering van de OCMW- secretaris, deze niet meer vervangen zal worden. Op dat moment zal de gemeente de gemeentesecretaris gedeeltelijk ter beschikking stellen van het OCMW om eveneens de functie van OCMW-secretaris te vervullen. Op termijn zal er ook naar 1 financieel beheerder voor gemeente en OCMW worden gegaan.”
 
Burgemeester Hugo Vandaele(CD&V): “Ook in het regeerakkoord is intussen terug te vinden dat men tot meer samenwerking zal moeten komen. De gemeente Beersel is hier dus meer dan tijdig aan begonnen.”
 
In de gemeenteraad van 22 oktober en OCMW-raad van 23 oktober staat de beheersovereenkomst geagendeerd waarin wordt gesteld dat de volgende interne diensten de eerste stappen zullen zetten tot integratie : personeel, communicatie, kwaliteit, secretariaat, logistiek, ICT, informatiebeheer, financiën, patrimonium en aankopen, verzekeringen en juridische dienst. Concreet gaat het over 31 voltijdse equivalenten voor de gemeente en 10.25 VTE voor het OCMW. Het doel van dit alles is om voordelen op grotere schaal te zoeken waaronder een betere financiële beheersing van de kosten, de aanwezige kennis en middelen te bundelen met het oog op optimalisering van hun dienstverlening, gemeenschappelijke aansturing van beide organisaties door middel van 1 gemeenschappelijke secretaris en 1 gemeenschappelijke financieel beheerder.
 
Nog volgens de Beerselse burgemeester en de OCMW voorzitter zal het oprichten van een gemeenschappelijke dienst de specifieke opdrachten en verplichtingen van een bestuur nooit in het gedrang brengen. Keuzes van gezamenlijke modellen voor gemeente en OCMW zullen zodanig gebeuren dat geen organisatie erop achteruit gaat…… “ De nauwe betrokkenheid van het personeel bij deze ontwikkelingen moeten hiervoor garant staan. “
 
Het OCMW blijft tot nader order een aparte rechtspersoonlijkheid waardoor het personeel ter beschikking kan gesteld worden, maar niet overgedragen. Deze terbeschikkingstelling wordt geregeld in de rechtspositieregeling van het personeel van gemeente en OCMW. Sonia Van Wanseele: “De uitvoering van deze beheersovereenkomst start op 1 januari 2015, maar zal over een langere periode zijn beslag krijgen, want dit is uiteraard een ingrijpende operatie. “
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2014
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief