Zeer zeldzame Groene zandbij ontdekt in BEERSEL

C21

Zeer zeldzame Groene zandbij ontdekt in BEERSEL

Editiepajot_beersel_bij
Ingezonden foto

Tijdens een inventarisatie voor het gemeentelijk bijenproject in Beersel door Natuurpunt werd de zeer zeldzame Groene zandbij aangetroffen. Het gaat om de tweede waarneming in België in minstens 20 jaar tijd. Bovendien gaat het voor het eerst om een relatief grote, duurzame populatie. Na gerichte zoektochten werd de soort nog op 2 andere locaties in de gemeente ontdekt.

De Groene zandbij is een 7 mm grote solitaire bij die haar naam te danken heeft aan de groenblauwe glans op het lichaam. Deze glans is echter enkel zichtbaar met de juiste lichtinval of met een goede loep. Voorts is het een weinig opvallende, spaarzaam behaarde soort en hebben de mannetjes een opvallende witte tekening op de kop.
Begroeide hellingen, bermen, taluds, boomgaarden en bosranden zijn de favoriete leefgebieden van de Groene zandbij. Van cruciaal belang is de aanwezigheid van grote hoeveelheden ereprijs, een plant uit de Weegbreefamilie met blauw-paarse bloemen. De Groene zandbij is namelijk gespecialiseerd in het verzamelen van het stuifmeel van ereprijs. Zonder ereprijs geen Groene zandbijen.
Tijdens een inventarisatie voor het gemeentelijk bijenproject in Beersel werd de Groene zandbij een eerste keer ontdekt in de gemeente op 1 mei 2015. De soort werd toen ontdekt in de deelgemeente Dworp, in een schrale berm met aangrenzende weide. Zowel in de berm als in de weide waren grote hoeveelheden ereprijs te vinden. Na een eerdere vondst in 2008 in het Gentse, is dit nog maar de 2e zekere waarneming van de soort in ons land in minstens 20 jaar tijd. Wat de nieuwe waarneming uniek maakt, is dat het dit keer niet om een enkeling gaat, maar om een relatief grote, duurzame populatie van tientallen nestelende vrouwtjes.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief