N-VA HALLE en BEERSEL willen slimme camera’s aan autosnelweg

C21

N-VA HALLE en BEERSEL willen slimme camera’s aan autosnelweg

Editiepajot_leeuw_camera_foto_merckx
Foto Felix Merckx

Voor de N-VA in de Zennevallei staat veiligheid hoog op de agenda. De partij wil camera’s met automatische nummerplaatherkenning op de op- en afritten van de autosnelwegen van de Zennevallei. Volgens politiecijfers blijkt daar de criminaliteit groter. Fractieleiders Eric Mosselmans(Beersel) en Wim Demuylder(Halle) tonen aan dat de camera’s zorgen voor een spectaculaire verhoging van de pakkans en een daling van de criminaliteit.

In de Zennevallei werden in 2014 meer dan 800 woninginbraken geregistreerd. Volgens het zonaal veiligheidsplan zijn inbraken in gebouwen dan ook een topprioriteit.
Toch merken ze op dat de investeringen enkel in Sint-Pieters-Leeuw gebeuren. De gemeente investeerde in 15 camera’s langs de Leeuwse invalswegen. Een investering op de eigen gemeentebegroting, want de gemeentebesturen van Halle en Beersel willen binnen de nieuwe politiezone Zennevallei niet investeren in een moderne politie. Een foute keuze volgens de twee N-VA afdelingen.
Auto-snel-weg
“Wij willen wel een stap verder gaan” zegt Beersels fractieleider Erik Mosselmans. “Heel wat criminelen zijn via de autosnelweg inderdaad met hun auto ‘snel weg’ en moeilijk op te sporen. Met deze camera's willen we de pakkans verhogen én zorgen voor de daling van de criminaliteit in onze streek. Andere Vlaamse gemeenten hebben bewezen dat het lukt.”
Uit een Nederlands wetenschappelijk onderzoek van 2011 blijken deze camera's zeer efficiënt voor de opheldering van heel wat misdrijven maar anderzijds hebben ze ook een preventieve werking door het afschrikeffect. Fractieleider in Halle Wim Demuylder verwijst naar het succes in Turnhout en Mechelen, waar men al een tijdje de technologie gebruikt: “Op één maand tijd werden in Mechelen zo’n 250.000 voertuigen gecontroleerd. 690 keer was het ‘prijs’. Bijna 100 voertuigen waren geseind als niet-verzekerd, 220 voertuigen waren gestolen en 370 voertuigen konden gelinkt worden aan een lopend gerechtelijk onderzoek. Volgens de Mechelse burgemeester is de veiligheid sterk toegenomen. De laatste jaren zou het aantal auto-inbraken met 76% gedaald zijn en diefstallen van wagens met 60%. Spectaculaire resultaten”.
De kostprijs is volgens N-VA geen struikelblok. ‘Voor 50.000 euro kunnen we alleen al in Beersel langs de op- en afritten zo’n camera’s installeren’, zegt N-VA’er Erik Mosselmans, zelf zaakvoerder van een beveiligingsfirma. ‘Zelfs met de jaarlijkse kosten blijft dit een redelijk bedrag als je weet wat het voor de burgers kan opleveren.’
De bal ligt dus in het kamp van de gemeenten Halle en Beersel. “Wij willen alvast investeren in veiligheid. We moeten aan de bevolking duidelijk maken dat we een einde willen maken aan de hoge inbraakcijfers” besluit Wim Demulyder.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief