BEERSEL/ HALLE - Vrijwilligers ontkurken 100.000 flesjes geuze

C21

BEERSEL/ HALLE - Vrijwilligers ontkurken 100.000 flesjes geuze

Beersel_fonteinen_ramp_uitgieten
De flesjes worden één voor één uitgegoten. - Foto's Marc Sluys
 
Halle_bandwerk_fonteinen
Een veertigtal bierliefhebbers hielpen een handje. - Foto Marc Sluys
 
Beersel_fonteinen_ramp_
 

Een thermostaat die het even liet afweten. Meer was er bij brouwerij '3 Fonteinen' in Beersel niet nodig om 50.000 liter voor de verkoop onbruikbaar te maken. Zaterdag begonnen ongeveer 40 vrijwilligers uit drie verschillende landen in de opslagruimte van brouwerij '3 Fonteinen' in Halle honderdduizend flessen geuze en kriek één voor één met de hand te ontkurken. Dit werkje wordt nog herhaald tot de 100,000 flesjes met de tang ontkurkt zijn.  Armand Debelder kan zo de flesjes recupereren en de inhoud laten distilleren om er eau de vie van te maken.

 " Onze hele jaarproductie is om zeep. De Lambik waarmee we onze Geuze maken, hergist op fles. Daarvoor is echter een constante temperatuur van 16 graden nodig. Dat was ook nu het geval, tot de thermostaat van het pakhuis in Halle het plotseling begaf. Onze warmteblazer is toen niet gestopt met blazen, waardoor onze flessen Lambik gloeiend heet zijn geworden. Flessen zijn gesprongen, anderen hebben gelekt. We  werken sinds kort gedeeltelijk met plastic kurken. Die zijn gesmolten en zien eruit als een soort rare champignons. De gewone kurken zijn gekrompen. De flessen zijn niet langer luchtdicht, de CO2 gaat verloren. Sommige flesjes zijn nog drinkbaar. De meeste zijn wat geoxideerd van smaak. Beter dan veel andere dingen die je in de rekken zal vinden. Maar ik kan het met onze naam niet maken om dit nog op de markt te brengen. Omdat de flessen met een kurk en een capsule zijn afgesloten, zit er nu niets anders op dan alle flessen met de hand te ontkurken. Enkel op die manier kunnen we de flessen nog hergebruiken", zucht Armand Debelder.
Wat gebeurt er nu met de inhoud van de flesjes? “Ik volg sinds september een distillatiecursus. Samen met lesgever Luc Pauwels hebben we enkele van de getroffen flesjes gedistilleerd en het resultaat is fantastisch. De goden zijn nog een beetje met mij. Van alle flesjes die niet gesprongen zijn of gelekt hebben, vangen we de inhoud op. We laten dit distilleren in de ‘Disthilerie de Biercee in Tuin nabij Charleroi. We maken er een niet-aangezoete eau de vie van 40° van.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2009
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief