BEVER - Tuinieren zonder pesticiden en kunstmest

C21

BEVER - Tuinieren zonder pesticiden en kunstmest

Ecologisch_tuinieren_bever_mei_2011-dechuyffeleer__6_
Tuinieren zonder pesticiden en kunstmest - Foto's © Deschuyffeleer
 
Ecologisch_tuinieren_bever_mei_2011-dechuyffeleer__5_
Bart Roelandt leidde de gastspreker in - © Deschuyffeleer
 
Introductie_ecologisch_tuinieren
“Tuinieren is een zaak van grond en tevens de grond van de zaak” zegt Herman De Waele - © Deschuyffeleer
 
Ecologisch_tuinieren_bever_mei_2011-dechuyffeleer__17_
 
Collage_deschuyffeleer
Fotocollage © Deschuyffeleer
 

Op vraag van de milieuadviesraad (MAR) was het Herman De Waele van de  Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze  (VELT) - afdeling Gooik die voor de talrijk opgekomen belangstellenden een uiteenzetting hield over tuinieren zonder pesticiden en kunstmest. Hierbij kregen begrippen als duurzaam, kringloop en respect voor de natuur  een ereplaats.  Het was in de lokalen van de gemeentelijke basisschool dat MAR-bestuurslid Bart Roelandt  de gastspreker inleidde als een gedreven orator  met een lange VELT-ervaring in het lesgeven.  

‘Tuinieren zonder pesticiden en kunstmest is makkelijker dan men soms denkt. Het is vooral een kwestie van durven. Zo tuiniert u gezond, u spaart het klimaat en u bent natuur- en milieuvriendelijk bezig’, zijn thema’s die De Waele aansneed tijdens zijn vogelvlucht over het ecologisch tuinieren.    
In zijn uiteenzetting  kwamen dan ook één voor één de hoekstenen van het ecologisch tuinieren aan bod. De spreker had het dan hoofdzakelijk over rekening houden met de omgeving, het bevorderen van de diversiteit en de natuur, de juiste vragen stellen bij problemen,  zoveel mogelijk afvalarm ontwerpen, de evolutie voorzien en de successie beleven en bovenal genieten met alle zintuigen.
“Tuinieren”,  legt De Waele uit met de zinspeling, “ is een zaak van grond en tevens de grond van de zaak”. Hierbij legt hij de nadruk op de vaststelling dat “moestuinen en siertuinen in werkelijkheid totaal verschillend zijn”. “Vaak” , stelt hij, “is de bodem voor een siertuin zelfs te rijk en moeten we hem verarmen”.
Voor alle ecologische tuiniers raadt Herman De Waele het VELT-handboek en De Ecologische Siertuin van John Rigaux en Rosette Van Cauteren sterk aan. Meer informatie over deze naslagwerken vindt u hier.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief