BEVER - DORP promoot de hennepplant

C21

BEVER - DORP promoot de hennepplant

Hennep_bever_promotie_dorp__1_
Bruno Vandewinckel en zijn DORP-team Tania Stadsbader, Guy Sirjacobs en Michaël Geeroms maken promotie voor de industriële hennepplant - Foto's © Deschuyffeleer
 
Hennep_bever_promotie_dorp__3_
Hennep_bever_promotie_dorp__5_
Hennep_bever_promotie_dorp__7_
Bruno Vandewinckel (DORP) - © Deschuyffeleer
 
Hennep_bever_promotie_dorp__8_
Hennep_bever_promotie_dorp__9_
Hennep_bever_promotie_dorp__10_
© Deschuyffeleer
 

Op de  website van DORP, dat staat voor Duurzame Ontwikkeling Regio Pajottenland, is voortaan onder ‘Land&Groen’ ook een pagina terug te vinden over de industriële hennepplant. Hiermee wil de vereniging de duurzame eigenschappen van deze plant promoten. Zo legde DORP enkele maanden geleden dan ook zelf een eerste proefveld aan.  

De laatste decennia werd de hennep evenwel totaal overschaduwd door de negatieve reputatie van de aanverwante marihuanaplant. Deze dankt zijn populariteit aan zijn hoog THC-gehalte (delta-9-tetrahydrocannabinol), de belangrijkste werkzame stof in hasj en wiet. Er is overigens heel wat papierwerk nodig om de nodige vergunningen te verkrijgen vooraleer één van de zowat veertig toegelaten variëteiten in ons land mag gekweekt worden.

“De industriële hennep of de Cannabis Sativa L  is een hoge, houtachtige plant die geen of nauwelijks psychoactieve stoffen bevat. Hij produceert vooral vezels, hout en zaad die na bewerking kunnen worden aangewend voor tal van industriële producten zoals voedsel, bouwmateriaal, isolatie, strooisel, vezels, energiebron, bioplastic en papier”, weet DORP’s gangmaker Bruno Vandewinckel.  “Hennep is zo een bijzonder belangrijke plant om aan een duurzame toekomst te bouwen. Hij groeit zeer snel, heeft nagenoeg geen meststof nodig, groeit op plaatsen waar andere landbouwgewassen het niet zo best doen, fixeert massa's CO2 en kan zonder pesticiden”.  

De geschiedenis van de hennep gaat dan ook duizenden jaren terug. De stengel van de hennepplant levert een van de sterkste natuurlijke vezels ter wereld en wordt gebruikt om touw, textiel en papier te maken. Voorts bevat het zaad van de hennepplant hoogwaardige voedingsolie. Die wordt niet alleen voor menselijke en dierlijke consumptie gebruikt, maar juist ook als lampolie en voor de productie van zeep en verf.

Kemp met zijn talrijke afgeleiden is de naam waaronder hennep vroeger in Vlaanderen werd verbouwd en verhandeld. Naast kempzaad waren ook de vezels zeer gegeerd voor onverslijtbaar en bijzonder stevig textiel. Sigarettenpapier en bankbriefjes zijn twee producten die sinds hun ontstaan steeds van hennep gemaakt zijn geweest.  

“We kunnen enkel hopen dat het beleid snel het onderscheid weet te maken en deze godenplant voor duurzame ontwikkeling naar waarde weet te schatten en de plaats geeft die hij altijd al verdiend heeft”, aldus nog Bruno Vandewinckel.

Een partijtje hennep zaaien kan niet zomaar. De wetgeving hieromtrent is zeer streng. Meer informatie is te vinden op de website van Landbouw en Visserij.

Nog meer info is terug te vinden op www.vzwdorp.eu
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief