BEVER – Barbaraklok galmt terug

C21

BEVER – Barbaraklok galmt terug

Herstellingen_klok_klepel_barbara_2012_bever___5_
De oude Barbaraklok in de toren van de St-Martinuskerk in het centrum kan weer galmen - Voorzitter de Kerkfabriek Paul Maesfranckx en pastoor Andy Penne - Foto's © Deschuyffeleer
 
Herstellingen_klok_klepel_barbara_2012_bever___19_
Burgemeester Luc Deneyer, Paul Maesfranckx en pastoor Andy Penne - © Deschuyffeleer
 
Herstellingen_klok_klepel_barbara_2012_bever___23___1000_x_667_
Werklui van was de firma Clock-o-Matic uit het Leuvense - Foto ingezonden
 
Voor_na_barbara_2012
Foto's © Deschuyffeleer
 
Herstellingen_klok_klepel_barbara_2012_bever___13_
Barbara (uiterst rechts), de kleinste van de drie klokken, berust sinds 1784 in de spitse Beverse kerktoren. Zij doet er dienst als Angelusklok - Foto © Deschuyffeleer
 

De oude Barbaraklok in de toren van de St-Martinuskerk in het centrum kan weer galmen. Na het loskomen en het neerstorten van de oude klepel in het najaar van vorig jaar werd door het gemeentebestuur en de kerkraad alles in het werk gesteld om de klok opnieuw zo vlug mogelijk te laten kleppen.

Barbara, de kleinste van de drie klokken in de toren, berust sinds 1784 in de Beverse kerktoren. Het is ook de enige klok die in 1943 tijdens de jongste wereldoorlog niet door de Duitsers in beslag werd genomen en weggehaald.
 
“Vrij onverwacht is de loodzware klepel van goed 30 kg eind vorig jaar, allicht uit metaalmoeheid, losgekomen en neergestort op de houten torenvloer. Die vloer had wel nog voldoende weerstand om te beletten dat het tuig door het hout zou dringen en zo de onderliggende installaties van Proximus en Base zou beschadigen”, doet Paul Maesfranckx, voorzitter van de kerkraad, het verhaal.
 
Na contacten met Monumenten en Landschappen mocht de klok dan toch vrij vlug hersteld worden. Het was de firma Clock-o-Matic uit het Leuvense die om veiligheidsoverwegingen een nieuwe klepel in de Angelusklok bevestigde. Aan de herstellingswerken hangt een prijskaartje vast van goed 4000 euro.      
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief