BEVER / HERNE – Preventiedienst Drugs en Alcohol krijgt meer en meer erkenning

C21

BEVER / HERNE – Preventiedienst Drugs en Alcohol krijgt meer en meer erkenning

Preventie_drugs_en_alcohol_
BEVER / HERNE – Preventiedienst Drugs en Alcohol krijgt meer en meer erkenning - Archieffoto © Deschuyffeleer
 
Drugs_en_alcohol_preventie_
BEVER / HERNE – Preventiedienst Drugs en Alcohol krijgt meer en meer erkenning - © Foto ingezonden
 

De intergemeentelijke preventiedienst Drugs en Alcohol van het Pajottenland verwerft langzaam maar zeker meer en meer bekendheid niet alleen in Bever en Herne maar ook in Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen, de zes gemeenten die met de steun van de provinciale dienst Middelengebruik de dienst beheren. Dat is grotendeels te danken aan de alsmaar talrijkere en meer concrete acties die de preventiewerker Bianca Vanreephingen opzet onder de auspiciën van het beheerscomité onder het voorzitterschap van burgemeester Kris Poelaert van Herne.

Carnavalbus
Een van de meest in het oog springende acties komt er nu met carnaval Halle. Voor de eerste keer komt er nu de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart een gratis carnavalbus, die de feestvierders tijdens de meest uitbundige carnavalnacht veilig naar huis moet brengen. Voorzitter Kris Poelaert ging alvast met zijn Gooikse collega-burgemeester Michel Doomst bij de Lijn poolshoogte nemen om te zien dat alles in gereedheid is gebracht. En ook de politie Pajottenland van korpschef Marc Hellinckx laat zich niet onbetuigd. Als partner van de preventiedienst stimuleert zij, in het bijzonder tijdens de carnavalnacht, mede het gebruik van de carnavalbus door het opzetten van op voorhand aangekondigde grootschalige alcohol- en drugscontroles in hoofdzaak gericht naar het verkeer komende van Halle.
 
Bij de preventiedienst kunnen de inwoners van de zes Pajotse gemeenten, en vooral iedereen die actief is binnen onderwijs, jeugdwerk, sport, gezondheid en vrije tijd, gratis terecht voor informatie rond drugs en alcohol, advies bij beginnend alcohol - of druggebruik, aanvragen van vorming voor verenigingen en organisaties, vragen over het MEGA project voor lagere scholen, opstarten en coachen van een alcohol- en drugbeleid in organisaties, infostand op evenementen en preventie bij het organiseren van evenementen en fuiven.
 
Sensibiliseren en informeren
“De taken van de preventiewerker bestaan dan ook vooral uit het sensibiliseren en het informeren van de bevolking rond alcohol en drugs en het doorverwijzen van mensen of hun naasten die geconfronteerd worden met een alcohol - of drugprobleem”, zegt Bianca Vanreephingen. “Daarnaast zijn er ook nog het opvolgen en het stroomlijnen van de gemeentelijke fuifreglementen, het verzorgen van infoavonden rond opvoeding, het opvolgen en ondersteunen van provinciale campagnes en campagnes vanuit VAD, de Vereniging voor Alchohol en andere Drugproblemen, het informeren van jeugdwerk en scholen over preventiemateriaal en inspelen op lokale noden, problemen in de 6 gemeenten. Dit alles met als uiteindelijk doel het welzijn van de bevolking te bevorderen. En belangrijk is ook dat recent ook gokken, gamen en roken eveneens in het werkdomein vallen”.
 
“Wat de preventiewerker niet doet is het aanbieden van hulpverlening zoals therapie en begeleiding en het geven van juridisch advies bij onder meer processen-verbaal of beslissingen van de jeugdrechtbank”, aldus nog de preventiewerker. “Het moet ook duidelijk zijn dat de preventiemedewerker alvast geen politiemedewerker is en tevens geen permanentie tijdens weekends of feestdagen aanbiedt”.
 
Actieplan
Samen met zijn partners zoals de gemeentebesturen, de jeugddiensten, de politie, het provinciebestuur en nog tal van andere diensten in de welzijnssector maakt de preventiedienst ook jaarlijks een actieplan op aan de hand van vier doelstellingen. Vooreerst wil de dienst de bevolking in het algemeen en enkele specifieke doelgroepen in het bijzonder sensibiliseren en informeren rond alcohol, tabak, legale en illegale drugs, gamen, gokken, geluidsnormen en medicatiegebruik. Hierin passen acties zoals het aanhoudend bekendmaken van het bestaan van de preventiedienst, het opzetten van een laagdrempelig en gratis aanspreekpunt en het promoten van veilig uitgaan en verantwoord drinkgedrag. In tweede instantie wordt werk gemaakt van het versterken en het ondersteunen van sleutelfiguren zoals de fuifcoaches via vorming, coaching en netwerking. Als derde doelstelling is er het aanbieden van vroeginterventie aan experimentele gebruikers of hun omgeving met het oog op bewustwording, gedragsverandering of gerichte doorverwijzing naar de hulpverlening. En tenslotte wordt ook verder werk gemaakt van het MEGA-project voor de kinderen van de lagere scholen.  
 
De preventiewerker kan in Kester bereikt worden voor een persoonlijk gesprek of voor het aanvragen van een infopakket (054/31.35.43 – 0473/88.62.57 - preventie@pajottenland.be of
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief