PAJOTTENLAND - Een feest beleven kan ook zonder zweven met drugs

C21

PAJOTTENLAND - Een feest beleven kan ook zonder zweven met drugs

Dsc00822_1_
PAJOTTENLAND - Een feest beleven kan ook zonder zweven met drugs - Irina De Knop, Kristof Cattie, Kris Poelaert, Gerda Billens, Bianca Vanreepinghen, Luc Deneyer, Eddy Timmermans en Claudine Carels © Deschuyffeleer
 
Dsc00819
Intergemeentelijke Preventiedienst Drugs en Alcohol - ‘EEN FEEST BELEVEN KAN OOK ZONDER ZWEVEN’ © Deschuyffeleer
 

Met het oog op het komend zomerseizoen met fuiven, festivals en ander feestgedruis lanceert de intergemeentelijke preventiedienst drugs en alcohol van het Pajottenland een gloednieuwe campagne rond preventie van illegale drugs onder de slogan ‘EEN FEEST BELEVEN KAN OOK ZONDER ZWEVEN’. De campagne wordt gelijktijdig opgezet in de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland door toedoen van de aangestelde preventiemedewerkster Bianca Vanreepinghen.

Nu toch al zeven jaar beschouwen de gemeentebesturen van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen het zinvol om, naast de andere lokale opdrachten die zij voor de bevolking dienen te vervullen, ook te komen tot een ingebed lokaal drug- en alcoholbeleid. De voorbije vier jaar lag de focus hierbij eerder op alcoholpreventie bij het organiseren van fuiven en evenementen. Omdat daarbij ook preventie rond illegale drugs een belangrijk gegeven uitmaakt start de intergemeentelijke preventiedienst onder het voorzitterschap van de Hernse burgemeester Kris Poelaert thans met de nieuwe campagne.
Intergemeentelijk
De campagne en de actie zijn terug een sterk staaltje van intergemeentelijke samenwerking ter aanvulling van het reeds eerder sterk ingebed fuifbeleid in de zes Pajotse gemeenten. Kleinere gemeenten beschikken op zichzelf immers niet over voldoende eigen mensen en middelen om een degelijk drug- en alcoholbeleid te voeren. Grotere gemeenten en steden kunnen dan weer wel een  preventiedienst opzetten die daarbij dan nog vaak gesubsidieerd worden via de federale veiligheids- en preventiecontracten.
Op aangeven van de afdeling Alcohol en Drugs van de provinciale dienst Welzijn en Gezondheid besloten de zes gemeenten dan ook indertijd een intergemeentelijk project op te zetten. Een beheerscomité werd samengesteld met vertegenwoordigers van de deelnemende gemeentebesturen, de lokale politie, het provinciebestuur en de welzijnsdiensten. Voor het behartigen van de praktische kant van de zaak werd een maatschappelijke assistente aangesteld. Het is al enkele jaren dat Bianca Vanreepinghen nu die taak opneemt.
Het inzetten van een medewerkster voor drug- en alcoholpreventie staat borg voor een effectief preventiebeleid. “Preventie is alleszins noodzakelijk omdat het gebruik van stimulerende middelen een reëel maatschappelijk probleem blijft bij verschillende bevolkingsdoelgroepen. Jongeren zijn hierbij absoluut de meest kwetsbare doelgroep”, zegt Bianca Vanreepinghen. De preventiewerkster doet niet aan hulpverlening en geeft geen juridisch advies. De preventiewerkster is ook geen politiemedewerker en biedt evenmin een permanentie.
Illegale drugs
De nieuwe campagne nu trekt vooral ten strijde tegen het gebruik van genotsmiddelen op fuiven en evenementen. Aan de hand van een ludieke cartoon wordt de aandacht van feestvierders en organisatoren vooral gevestigd op de illegaliteit van het gebruik van drugs. De campagne krijgt gestalte via affiches en banners die onder meer verdeeld worden via de fuifkoffers van de gemeentelijke jeugddiensten of op de overlegmomenten die grote of risicovolle feestevenementen vooraf gaan. Daarnaast kunnen organisatoren ook steeds tijdens de kantooruren terecht bij de intergemeentelijke preventiedienst aan de Bruneaustraat 101 in 1755 Kester (054/ 313 543) om gratis materiaal te ontlenen.
Websites
De affiches en de banners verwijzen overigens ook naar drie belangrijke gemakkelijk toegankelijke hulpverleningswebsites rond drugs.
www.drughulp.be is de meest recent opgezette website met ruime informatie over XTC, speed,cocaïne en GHB. Personen met vragen rond hun eigen gebruik vinden er zelftests. Er is ook informatie beschikbaar voor mensen die in hun omgeving te maken krijgen met druggebruik. Zo is de website dan ook toegankelijk voor ouders, partners en vrienden. Gebruikers kunnen ook volledig anoniem een zelfcontrole programma volgen. De online zelfhulp is 24u per dag toegankelijk en is bovendien gratis. Je kan er ook anoniem een beroep doen op een professionele hulpverlener. De website is een initiatief van het centrum voor alcohol- en drugsproblemen en drughulp Kempen en dit in samenwerking met De Druglijn en met de steun van FOD Volksgezondheid.
www.cannabishulp.be verstrekt informatie rond cannabis, voorziet online zelfhulp/begeleiding en stelt ook een zelftest over cannabis ter beschikking. Ook deze website is gratis toegankelijk en bevat informatie rond het product cannabis voor zowel gebruiker als de omgeving van de gebruiker. Anonimiteit wordt gewaarborgd.
www.druglijn.be geeft met het drugs ABC informatie rond alle legale en illegale producten. Men kan er ook terecht met alle vragen rond drank/drugs/pillen/gokken. Mailen, chatten en skypen is mogelijk. De medewerkers zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10u en 20u. Anonimiteit wordt ook hier verzekerd. Er is ook de zelftest ‘Aan de slag’ voor minderjarigen. De website geeft bovendien via de link ‘materiaal’ ook een overzicht van folders en affiches en alle ander beschikbaar preventiemateriaal.
Met online hulpverlening wil de welzijnssector de drempel naar de hulpverlening verlagen. Personen met problemen hoeven geen persoonlijk contact te leggen en kunnen van thuis uit anoniem een drugprogramma volgen zonder zich te moeten verplaatsen. Zo wordt ook het probleem van de wachtlijsten in de voorzieningen drugs en alcohol enigszins opgevangen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief