PAJOTTENLAND – Jaarverslag politie voortaan digitaal raadpleegbaar

C21

PAJOTTENLAND – Jaarverslag politie voortaan digitaal raadpleegbaar

Jaarverslag_2013_digitaal
PAJOTTENLAND – Jaarverslag politie voortaan digitaal raadpleegbaar - Korpschef Marc Hellinckx, commissaris Serge Roelens, beleidsadviseur Katrien Cosijns en de burgemeesters Michel Doomst, Pierre Deneyer en Eddy Timmermans © Deschuyffeleer
 

Voor een verregaande transparantie in haar bedrijfsvoering, ook naar het brede publiek toe,  stelt de politie Pajottenland voor de eerste keer haar jaarverslag nog uitsluitend digitaal ter beschikking. Daartoe werd het verslag dan ook in een nieuw kleedje gestoken. Naar inhoud werd gekozen voor een opbouw naar organisatiedomeinen en groepen belangstellenden die elk op zich direct en los van elkaar raadpleegbaar zijn. Binnenkort wordt overigens ook nog de website van de politiezone in een nieuwe lay-out gegoten. Groot zorgenkind het voorbije jaar was wel het bijzonder hoog aantal woninginbraken. 

Woninginbraken
Met de stijging met haast 24% van het aantal woninginbraken volgt het Pajottenland de algemene opwaartse trend in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Van de 267 vastgestelde feiten beperken 110 gevallen zich wel tot een poging maar hierbij valt voor de slachtoffers doorgaans toch ook nog flink wat materiële schade te noteren. De meeste feiten deden zich voor in Lennik (112). In de overige gemeenten werd het aantal feiten afgeklokt op 44 voor Herne, 35 voor Galmaarden, 29 voor Gooik, 25 voor Bever en 22 voor Pepingen. Hierbij valt wel de sterke daling in Herne op waar in 2012 nog 61 feiten werden vastgesteld.
 
Het aantal feiten rond diefstallen van en in voertuigen blijft nagenoeg op hetzelfde niveau. Zo werden er 12 autodiefstallen opgetekend waaronder 1 homejacking en 4 garagediefstallen. In 69 gevallen werd er een diefstal uit voertuigen gepleegd. Ook hier was Lennik de meest getroffen gemeente met 23 feiten.
 
Het afgelopen jaar steeg eveneens het aantal feiten rond drugs tot 60 daar waar de jaren voordien dit aantal nog beperkt bleef tot 31 in 2011 en 28 in 2012. De meeste gevallen deden zich voor in Lennik en Gooik.
 
Verkeer
Het aantal gekwetste en dodelijke slachtoffers bij verkeersongevallen lag ook nu weer op 158, exact hetzelfde aantal als het jaar voordien. Nu vielen wel 4 dodelijke, 17 zwaargekwetste en 137 lichtgekwetste slachtoffers te noteren daar waar het jaar voordien deze cijfers lagen op respectievelijk 0, 10 en 148 en in 2011 met een totaal van 164 op 2, 10 en 152. De voornaamste oorzaken blijken terug te vinden bij het uitvoeren van maneuvers zoals inhalen, afslaan en verlaten van parkings en bij niet aangepaste snelheid. Bij 425 bestuurders werd een ademtest afgenomen. Hierbij bliezen 38 chauffeurs positief en 3 alarm. In 36 gevallen werd het rijbewijs ingetrokken en in 6 gevallen werd het ingehouden. De meeste ongevallen deden zich voor in Lennik (120), Galmaarden (110) en Gooik (100).
 
Bij de snelheidscontroles werden met de onbemande camera’s 10.248.475 voertuigen gecontroleerd en met de bemande camara 159.970. Hierbij werden in totaal 16.265 bekeuringen uitgeschreven gespreid over 2.068 voor de onbemande camera’s en 14.197 voor de bemande camera waarmee overigens 626 uren effectief werd gecontroleerd.
 
Bij specifieke alcoholacties werden 1.818 voertuigen aan een controle onderworpen. Hierbij bliezen 13 bestuurders positief en 3 alarm. Van 8 bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken.
 
Intrafamiliaal geweld
Feiten van intrafamiliaal geweld kenden met een totaal van 476 eveneens een sterke stijging met 15%. Het merendeel betrof een vorm van psychisch geweld (295). De overige feiten betroffen geschillen rond de omgangsregeling (92) en in 89 gevallen kwam het tot fysisch geweld. In de meeste gevallen (203) speelt het geweld zich af tussen de partners. In 177 gevallen ging het om feiten tussen ex-partners en bij 63 feiten waren descendenten betrokken.
 
Het fenomeen overlast was vorig jaar aan een grondige analyse toe mede door het herdefiniëren van bepaalde feiten op nationaal vlak. Naar de toekomst toe richt de politie Pajottenland zich voortaan op drie welbepaalde aspecten. Dat zijn storend gedrag door personen, lawaai en voertuiggerelateerde overlast evenals ongepast gebruik van voertuigen en in derde instantie problemen met dieren.
 
Naast diefstallen in woningen en feiten van intrafamiliaal geweld maakten verleden jaar vandalisme en vernielingen (201), verdwijningen en ontvluchtingen (133) en misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (100) de top-5 van de meest geregistreerde feiten uit. Het hoog aantal ontvluchtingen en verdwijningen valt wel te verklaren door de aanwezigheid van twee instellingen van bijzondere jeugdzorg met een vrij open regime.
 
Evalueren en plannen
Het voorbije jaar was voor de politie Pajottenland eveneens een jaar van evaluatie en planning. Zo diende het nieuw zonaal veiligheidsplan voor de periode 2014-2017 eerst voorgekauwd door de politie en dan goedgekeurd te worden door de autoriteiten. Inzake criminaliteit en leefbaarheid werden voor de komende vier jaar dan ook door de politie als partner in de veiligheidsketen of van het lokaal bestuur vier strategische doelstellingen weerhouden.
 
Inzake diefstallen met braak wil men door een integrale aanpak komen tot het stabiliseren van het aantal feiten op het niveau van de periode 2009-2012. Op het vlak van verkeer mikt men dan weer op het bevorderen van de objectieve verkeersveiligheid door het stabiliseren van het aantal verkeersongevallen op het niveau van 2009-2012 met daarbij een bijzondere aandacht voor de gevolgen voor de slachtoffers en de maatschappij. Routinematige aanpak van de snelheid en alcoholgebruik in het verkeer, de aanpak van vluchtmisdrijven, een grondige analyse van de ongevallen en een gedegen beeldvorming van de mobiliteit staan hierbij centraal.
 
Voor overlast is het de bedoeling de leefbaarheid te verbeteren vooral in de drie weerhouden domeinen. Dit zijn problemen met personen, hinder door verkeer en overlast door dieren. Voor dit laatste wil de politie trouwens door het uitwerken van alternatieve oplossingen de noodzakelijke tussenkomsten doorschuiven naar derden om zo te kunnen komen tot het recupereren van interventiecapaciteit.
 
De ontwikkelde kwaliteitsvolle aanpak borgen in de reguliere werking en permanent monitoren met als doelstelling het aantal interventies van de politie te verminderen, dat is dan weer de bijdrage van de politie aan de aanpak van het fenomeen intrafamiliaal geweld.
 
Transparantie
“Dat het jaarverslag voortaan nog uitsluitend digitaal ter beschikking wordt gesteld heeft zo zijn redenen”, zegt korpschef Marc Hellinckx. “Zo nodigen wij vooral de inwoners van onze gemeenten graag uit voor een virtueel bedrijfsbezoek met een inkijk achter onze schermen. De transparantie van onze en trouwens hun organisatie als lokale politie Pajottenland moet zo dan ook duidelijk waarneembaar zijn. Zij kunnen zo nu ten allen tijde de resultaten van het afgelopen zonaal veiligheidsplan, de doelstellingen voor de komende vier jaar, de budgettaire toestand, de verslagen van de politieraad, de diagnose van de veiligheid en van de leefbaarheid en nog zo veel meer zaken raadplegen. En dit alles werd trouwens in een nieuw kleedje gestoken waarbij interactiviteit geen hol woord is”.
 
Zware financiële dobber
Voor de Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens voorzitter van de politiezone, en burgemeester Pierre Deneyer is het duidelijk dat de Pajotse gemeenten noodgedwongen vanuit de federale overheidshoek flink wat financieel moeten bijdragen voor de politiezone. “Momenteel gaat die verhouding naar een 65% voor onze gemeenten en 35% voor de federale overheid”, klinkt het. “Maar als wij zien dat die middelen goed worden besteed ten dienste van onze bevolking stelt dat ons toch wat gerust. De taak van de politie is immers veelomvattend en daardoor dienen nu éénmaal prioriteiten gesteld zoals blijkt uit het nieuw zonaal veiligheidsplan”. Wel blijft burgemeester Pierre Deneyer vragende partij voor meer politietoezicht aan de schoolpoorten.
 
Het jaarverslag is raadpleegbaar via deze LINK of via http://www.politie-pajottenland.be/jaarverslag2013/  of via de website http://www.lokalepolitie.be/5405 met doorklik naar Downloads en Jaarverslagen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief