BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel

C21

BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel

De_zorgcarrousel_bever_bezoek_riso___2_
BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel - © Deschuyffeleer
 
De_zorgcarrousel_bever_bezoek_riso___4_
Riso - projectverantwoordelijke Griet Van Dessel - © Deschuyffeleer
 
De_zorgcarrousel_bever_bezoek_riso___6_
BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel - © Deschuyffeleer
 
De_zorgcarrousel_pontembeek_bever
BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel - © Deschuyffeleer
 
De_zorgcarrousel_bever_bezoek_riso___12_
BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel - Er is nog werk aan de winkel ..... © Deschuyffeleer
 
De_zorgcarrousel_bever_bezoek_riso___14_
BEVER – Riso bezoekt vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel - © Deschuyffeleer
 

Met de projectverantwoordelijke Griet Van Dessel op kop kwam een delegatie van Riso Vlaams-Brabant ook een kijkje nemen in het gloednieuwe vakantielogiesverblijf De Zorgcarrousel in het Bevers gehucht Pontembeek. Hier kunnen voortaan zorgbehoevende personen tijdelijk toevertrouwd worden aan de goede zorgen van de zelfstandige verplegers en tevens uitbaters Rudy Geuens en Jan Van Eeckhoudt en dit alles overigens in een uiterst familiale sfeer.

Riso Vlaams-Brabant, een vzw die op verschillende plaatsen in de provincie opbouwwerk en buurtwerk organiseert, kijkt thans uit naar innoverende initiatieven om personen op leeftijd zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen laten wonen. Met een groep vrijwillige medewerkers bezoeken zij zo een reeks van zes dergelijke projecten. In onze regio kwamen eerder al het dorpsrestaurant in Gooik en het samenburen project Café Courgette in Herne aan de beurt. En na het verlof staat er ook nog een kennismakingsbezoek met het Lokaal Mobiel Dienstencentrum in Pepingen op het programma. Het zo lang mogelijk behouden van de personen op leeftijd in hun vertrouwde woonomgeving past overigens ook in het Riso-project rond de leefkwaliteit van ouderen in het Pajottenland. 
 
Tijdelijke oplossing
De bezoekers waren alvast aardig verrast bij het kennis maken met het opzet van De Zorgcarrousel, waar zorgbehoevenden tijdelijk welkom zijn vooral om hun omgeving enigszins op adem te laten komen of ter hulp te schieten. “Wij mikken op het opvangen van personen waarvan de omgeving er even op uit wil of even op adem wil komen”, zegt Rudy Geuens.  “Ook personen die uit het ziekenhuis ontslagen worden maar nog bijzondere zorgen behoeven zijn welkom. En soms kan een verblijf in de Zorgcarrousel ook de tussenstap zijn voor de opname in een rusthuis”.
 
Momenteel beschikt De Zorgcarrousel over drie verblijfentiteiten. Als alles volgens plan verloopt moeten er daar toekomend jaar nog eens vier verblijven, waaronder een duplex voor een koppel, bijkomen. De Zorgcarrousel biedt als meerwaarde vooral de zorgverstrekking. De dagprijzen vallen alleszins mee. Het tarief per dag bedraagt 35 euro, met inbegrip van de maaltijden 45 euro. De gasten mogen overigens ook zelf enigszins hun maaltijden kiezen. Bovendien zijn er ook afdoende faciliteiten voor minder mobiele gasten zoals rolstoelgebruikers. Die kunnen trouwens ook nog genieten van het mooi landelijk kader en van het zicht op de dieren in de omliggende weiden en landerijen.
 
Zorglogies
Met zijn vernieuwende benadering rond de tijdelijke opvang van zorgbehoevenden zet De Zorgcarrousel overigens ook de toon voor tal van andere zelfstandige verplegers die het alsmaar moeilijker hebben om vroeg in de ochtend en in alle weersomstandigheden naar hun patiënten toe te moeten rijden. Het aanbieden van zorglogies ten huize is dan ook een welgekomen alternatief.
 
Ook bij de Riso-projectleidster Griet Van Dessel scoort het initiatief van De Zorgcarrousel bijzonder hoog. “Voor tal van personen en zeker ook voor mantelzorgers creëert het zorgverblijf een uitstekende gelegenheid om toch ook eens enige rust of enige vakantie in hun eigen leven te kunnen inbouwen. Zij weten dat hun zorgpersonen in goede handen zijn. Een opname in een ziekenhuis of een tijdelijk verblijf in een rusthuis voor zover er daar plaatsen beschikbaar zijn zijn dan ook niet langer nodig”.
 
Isolement en mobiliteit
“Uit onze contacten met mensen op leeftijd blijkt dat vooral de dreiging voor sociaal isolement en een meer beperkte mobiliteit de ouderen in het Pajottenland zorgen baart”, weet Griet Van Dessel nog mee te geven. “Daarom is het dan ook van belang dat momenteel reeds uitgekeken wordt naar initiatieven zoals dorpsrestaurants, zorgverblijven en co-housing om tegen die gedachtenstroom in te gaan. Uit de verschillende bezoeken die wij nu afleggen kunnen wij alleszins wel al één en ander opsteken en zo ook andere gemeenten of organisaties aanzetten dezelfde weg in te slaan”.
 
Meer info over De Zorgcarrousel op  http://www.dezorgcarrousel.be
.        
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief