BEVER – Nog medewerkers gezocht voor grootse herdenking Wereldoorlogen

C21

BEVER – Nog medewerkers gezocht voor grootse herdenking Wereldoorlogen

Bever-affiche157
BEVER – Nog medewerkers gezocht voor grootse herdenking Wereldoorlogen
 
Zoals eerder aangekondigd pakt de seniorenraad op zaterdag 27 en zondag 28 september uit met een grootse herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog nu 100 jaar geleden en van het begin van de Bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog 70 jaar terug met de geallieerde landing in Normandië. Het programma oogt alleszins indrukwekkend, aardig origineel en bijzonder respectvol. Of hoe ook een kleine gemeente groot kan zijn. Het organisatieteam is wel nog op zoek naar bijkomende figuranten en medewerkers.
 
Dank en hulde
“De slachtoffers van beide Wereldoorlogen, waaronder ook vele inwoners van onze gemeente,  verdienen alleszins onze dankbetuiging en hulde”, steekt Marie-Jeanne Deschuyteneer, de voorzitter van de seniorenraad, van wal. “Het ongekend menselijk lijden en immense materiële schade hebben een fundamentele invloed gehad op de maatschappij en hebben onze samenleving van vandaag voor een groot stuk vorm gegeven. Daarom vinden wij het zo belangrijk de jongere generaties te sensibiliseren voor het behoud van de herinnering aan de tijd toen de wereld in brand stond en hen bewust te maken voor het gevaar van zinloos geweld en het accent te leggen op het streven naar verdraagzaamheid en solidariteit en naar een meer rechtvaardige, meer menselijke en meer waardige wereld”.
 
Het project benadert de herdenking vanuit verschillende invalshoeken. Zo is op zaterdag om 20u in de parochiezaal een inleidende avond met de muzikale theatermonoloog Wizzz Bang door Leen Persijn die het verhaal brengt van de jonge Angèle als verpleegster aan het front. De inkom bedraagt 12,50 euro. Kaarten in voorverkoop kosten 10 euro. De Wizzz Bang is een term uit de ‘Groote Oorlog’ oorspronkelijk toegeschreven aan het geluid van obussen uit Duitse 77mm kanonnen.
 
Themawandeling
Op zondag gaat alle aandacht naar een themawandeling met eerbetoon aan de gesneuvelden op het kerkhof en aan de monumenten. Langsheen het parcours zijn er evocaties van waargebeurde feiten, animaties en sketches. De tocht wordt begeleid door militaire oorlogsvoertuigen van weleer en soldaten in oorlogskledij. Ook bestaat de mogelijkheid aan de stoet deel te nemen met een oude paardentram of met een koets. De wandeling start om 10u30.   
 
Om de culinaire sfeer van weleer op te snuiven wordt er onderweg ook een veldkeuken opgezet voor het middagmaal terwijl er ’s avonds in de tijdelijke gemeentelijke feestzaal Ter Wijsbeek op Akrenbos ook nog een oorlogskeuken op volle toeren draait. In de St-Martinuskerk in het centrum is er op beide dagen overigens ook nog een doorlopende tentoonstelling. De herdenking wordt afgesloten met het oplaten van vredesballonnen en met een volksbal met het trio Pirouette.
 
Wie wil deelnemen aan de themawandeling met de paardentram of met een koets dient wel vooraf zijn plaats voor te behouden. Deelnemen aan het oorlogsavondmaal kost 15 euro en ook hier verdient het aanbeveling zich vooraf in te schrijven. Ook zal de ganse dag een bus rondrijden die vanuit meerdere opstapplaatsen de gelegenheid biedt de verschillende haltes langsheen het parcours aan te doen.
 
Figuranten en medewerkers
Om dit alles in goede banen te kunnen leiden zijn de organisatoren nog naarstig op zoek naar figuranten die zich moeten inleven als soldaten, burgerwachten, verpleegkundigen en dokters, oorlogsmeters voor het breien van sokken en borstrokken en het schrijven van brieven, spionnen en vluchtelingen. Zowel oud als jong zijn welkom. En ook voor de praktische organisatie zoeken de initiatiefnemers nog tal van medewerkers die daadwerkelijk de handen uit de mouwen durven te steken. De inwoners krijgen alleszins in die zin ook nog een flyer in hun brievenbus gestopt.

Meer info, kaarten muzikale theatermonoloog, voorbehouden plaatsen in de koetsen en inschrijven voor het avondmaal via 054/51.70.86 of bever.senior@telenet.be .   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief