BEVER – Open voor de Mens wil nu snel tonnagebeperking

C21

BEVER – Open voor de Mens wil nu snel tonnagebeperking

Dsc00165
BEVER – Open voor de Mens wil nu snel tonnagebeperking - © Deschuyffeleer
 

Het uitblijven van een tonnagebeperking om het zwaar transitverkeer uit te dorpscentrum en op de aansluitende gewestwegen te bannen ligt niet bij Vlaamse of Waalse besturen maar wel bij het gemeentelijke overheid. Dat vernam oppositiefractie Open voor de Mens via een parlementaire vraag. Open voor de Mens, die het jarenlang getalm en steriel ronddobberen rond de kwestie grondig beu is, wil nu dat de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer snel werk maakt van de invoering van de tonnagebeperking. De fractie geeft aan bereid te zijn ook haar steentje te willen bijdragen.

Open voor de Mens bij monde van fractieleider Henk Verhofstadt en raadslid Ghislain Vandercapellen drong al herhaalde keren in de gemeenteraad aan op het invoeren van een tonnagebeperking voor het zwaar transitverkeer in de dorpskom en op de aansluitende gewestwegen. “Die wegen zijn niet voorzien van voet-en fietspaden en zijn daarbij ook nog gevaarlijk smal”, zegt woordvoerder Werner Godfroid. “Met onze fractie zijn wij blijven op de nagel kloppen. Er werd ons evenwel door de meerderheid steeds allerlei zaken voorgehouden zoals een gebrek aan medewerking vanuit Wallonië of vanwege het Vlaams bestuur”.
 
Aanvullend politiereglement
“Aan de hand van een parlementaire vraag van gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger Irina De Knop in het voorjaar aan de toenmalige minister Hilde Crevits kwamen wij nu te weten dat de beslissing om de tonnagebeperking in te voeren enkel en alleen berust bij ons eigen gemeentebestuur, die in die zin zelf een aanvullend politiereglement dient op stellen”, aldus nog de woordvoerder. “Het is zelfs zo dat het agentschap Wegen en Verkeer de tonnagebeperking best genegen is op voorwaarde dat afspraken worden gemaakt met de buurgemeenten opdat de overlast door het zwaar vrachtverkeer niet gewoon zou verplaatst worden”.
 
Het doorgaand zwaar verkeer op de N263 Viane-Bever-Bassilly baart de inwoners van het Makrallendorp reeds jaren zorgen. De weg is onvoldoende uitgerust en te smal voor het zware vrachtvervoer dat via GPS-toestanden tussen het op- en uitrittencomplex op de A8 in Bassilly en de regio Geraadsbergen-Zottegem doorheen het dorpscentrum wordt gestuurd. Gesprekken met de aangrenzende gemeente Silly en de stad Geraardsbergen leverden overigens reeds een uitgesproken eensgezindheid rond de problematiek op.
 
In het verleden werden in de enge doorgang in het centrum wel al enkele proefopstellingen opgezet doch blijkbaar zonder resultaat. Zo was er de testfase met alternatief verkeer via verkeerslichten. Ook werd de breedte van de rijbaan er versmald door het aanbrengen van gearceerde stroken langsheen de smalle voetpaden.     
 
De problematiek van de gewestweg N263 doorheen Bever kwam overigens reeds aan bod in het mobiliteitsplan voor de periode van 1992 tot 2000. Steeds volgens Open voor de Mens is Bever momenteel ook één van de zes Vlaamse gemeenten die over geen geldig mobiliteitsplan meer beschikken. “Daartegenover staat dan weer dat Bever volgens de resultaten van de politiezone Pajottenland de gemeente is met de meeste snelheidsovertredingen”, voegt Werner Godfroid er aan toe.
 
Open voor de Mens wijst nu dan ook met een beschuldigende vinger in de richting van burgemeester Luc Deneyer voor het talmen met het opstellen en het agenderen op de gemeenteraad van een aanvullend politiereglement. Aan de hand van de recent bekomen informatie langs parlementaire weg dringt de oppositiefractie dan ook eens te meer aan op een snelle invoering van de tonnagebeperking.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief