HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel

C21

HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel

Orgel_2014__3_
HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel - © Deschuyffeleer
 
Orgel_2014__1_
HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel - Elise en Laura 11 jaar - © Deschuyffeleer
 
Orgel_2014__2_
HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel - © Deschuyffeleer
 
Orgel_2014__4_
HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel - Op de voorgrond Mathias Leyssens (middelbare graad - © Deschuyffeleer
 
Orgel_2014__6_
HERNE – Gemeente bekostigt mee stem- en onderhoudsbeurt kerkorgel - © Deschuyffeleer
 

De bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert komt voor de helft tussen in de jaarlijkse stem- en onderhoudsbeurt van het kerkorgel in de St-Petrus en Pauluskerk in het centrum. Die tussenkomst komt er dankzij de vlotte samenwerking tussen de Kerkfabriek, de muziekacademie van Gooik en de gemeente Herne.

Wekelijks volgen thans 15 leerlingen orgellessen in de kerk, een succes overigens in de wijde omgeving. Zij komen voor een groot deel uit Herne maar ook Galmaarden en Gooik zijn in het gezelschap goed vertegenwoordigd. De toekomstige organisten zijn opgedeeld in de lagere, de middelbare en de hogere graad. Iedere graad omvat wel telkens 3 jaar onderricht. Na een jaar notenleer kan een kandidaat-organist aan de slag. Af te leiden van het jaarlijks stijgend aantal leerlingen valt het imposante instrument ook bij de jeugd duidelijk meer en meer in de smaak.
Ruim 4 jaar terug kreeg Luc Gladiné, de directeur van de Academie voor Muziek, Woord & Dans Gooik/Galmaarden/Herne, van het ministerie van Onderwijs de toestemming een orgelcursus in te richten. Lesgever is sindsdien organiste Sarah Copriau. “Een instrument bespelen is nooit gemakkelijk. Voor een orgel ligt de moeilijkheidsgraad zeker nog iets hoger omdat het zowel met de voeten als met de handen bespeeld wordt”, zegt zij. “De keuze voor een orgelopleiding is dan ook geen alledaagse beslissing”.
De orgellessen kunnen gegeven worden dankzij een overeenkomst tussen de muziekacademie van Gooik, de Kerkfabriek en de gemeente Herne. De overeenkomst houdt onder meer het gratis gebruik van de kerk en van het orgel voor de lessen in. De leerlingen kunnen ook, mits afspraken met de kerkbewaarder, zowel op woensdag- als op zaterdagnamiddag gebruik maken van de orgelinfrastructuur om door oefening meer praktijk op te doen.
Ter compensatie financiert de muziekacademie samen met de gemeente evenwel, ieder voor de helft, de jaarlijkse stem- en onderhoudsbeurt. Schepen van Cultuur Marie-Louise Devriese is uiteraard bijzonder verheugd met het initiatief, dat voor alle partijen overigens een win-situatie oplevert.
Het orgel krijgt vaak de eretitel van ‘Koning der Instrumenten’ mee zeker wanneer men het in al zijn pracht hoort weerklinken. Het orgel in de Sint-Petrus en Pauluskerk werd in 1948 gebouwd door het Belgisch orgelbouwersbedrijf Loncke. Het bedrijf ontstond in Hoogstade, waar Pieter Albertus Loncke in 1842 zijn eerste orgel bouwde. Bij de wederopbouw van het land na de Tweede Wereldoorlog braken er uiteraard opnieuw drukke tijden aan voor de orgelbouwers.
Het orgel in de Petrus- en Pauluskerk is een pijporgel met twee klavieren, 23 registers, een windvoorziening en 1288 orgelpijpen. Wanneer de organist een toets indrukt, zorgt een electro-pneumatisch systeem ervoor dat er vanuit de windvoorziening lucht in één of meer pijpen stroomt. Afhankelijk van de grootte, de vorm en het materiaal van de pijpen kan dan zo een grote verscheidenheid aan klanken voortgebracht worden.
Een grondige restauratie van het orgel drong zich in 2005 op. Die is nu trouwens bijna volledig afgerond. Dankzij het kunnen van restaurateur Pieter Van Haecke kon het orgel geoptimaliseerd worden zonder het oorspronkelijke klankbeeld of intonatie te moeten wijzigen.

Meer info over de orgellessen bij sarah.copriau@herne.be  of  02/397.11.60.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief