BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van februari 2015

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van februari 2015

Tonnagebeperking_bever_
© Deschuyffeleer
 

Werken Puydt / Zullikstraat en Kamstraat

Binnen de overeenkomst met Haviland met betrekking tot de studie, het ontwerp, de werfopvolging en de veiligheidscoördinatie voor het onderhoud van de wegeninfrastructuur aan Puydt-Zullikstraat en aan de Kamstraat werden nu ook via de gemeenschappelijke overheidsopdracht ‘Onderhoudswerken aan beton- en bitumineuze verhardingen voor 2015’ van Haviland, waarop een aantal gemeenten intekenden de lastvoorwaarden van het bijhorend bestek, de plannen, de raming en de wijze van gunnen goedgekeurd.
Voor Bever worden de kosten in hun totaliteit geraamd op 308.865 euro. Voor de werken in overleg met het gemeentebestuur van Herne in Puydt-Zullikstaat, waarvan iedere gemeente de helft van de kosten voor haar rekening neemt loopt dit op tot 169.246 euro. Voor de werken aan de Kamstraat wordt 139.618 euro voorzien. In beide gevallen gaat het om een structureel onderhoud in cementbeton.
Eenmalig gratis gebruik van feestzaal Ter Wijsbeek voor Kom op tegen Kanker
Voor de organisatie van een grootse actiedag op zaterdag 28 maart ten voordele van Kom op tegen Kanker krijgt de organiserende vereniging ’t Communiteit gratis de beschikking over de tijdelijke gemeentelijke feestzaal Ter Wijsbeek op Akrenbos. In afwijking van het gebruikersreglement verklaarden de raadsleden zich daarover unaniem akkoord. Wel werd het éénmalig en uitzonderlijk karakter van de maatregel benadrukt. Gezien de omstandigheden verkoos de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer, die normaal bevoegd is, de uiteindelijke beslissing toch over te laten aan het oordeel van de raad.
“Het wordt alleszins een grootse organisatie met onder meer wandeltochten, mountainbiketochten, een eetfestijn, een carwash en een afsluitende fuif”, wist burgemeester Luc Deneyer al enigszins te verduidelijken. “Om alles in goede banen te kunnen leiden op gebied van veiligheid en openbare orde wordt er daarom eerstdaags een coördinatievergadering belegd met de veiligheids- en hulpdiensten en met de organisatoren. In die zin heb ik de inrichters dan ook gevraagd op die vergadering hun volledig programma, de precieze timing evenals de juiste locaties van de verschillende activiteiten mee te delen. Zo zou de carwash doorgaan in de oude smidse van Vrancx”.
Op vraag van Open voor de Mens-raadslid Marie-Elise Vanderkelen waarom de organisatie niet wordt opgezet in het centrum kon burgemeester Luc Deneyer meegeven dat “de organisatoren door de aard van de verschillende activiteiten meer mogelijkheden zien op Akrenbos dan in het centrum”.           
Zebrapaden
Ook het aanbrengen van zebrapaden in het centrum werd opnieuw door burgemeester Luc Deneyer ter sprake gebracht op de raad en dit op basis van de adviezen van de politie Pajottenland en van de provinciale administratie Wegen en Verkeer. Bij de gedachtewisseling speelden factoren zoals de precieze locatie, de zichtbaarheid, de aankondiging door verkeersborden en de invoering van een zone 30 km/u in de dorpskom een doorslaggevende rol.
In het belang van de veiligheid van de voetgangers werd uiteindelijk overeengekomen toch te gaan voor het aanbrengen van zebrapaden in iedere straat op het kruispunt aan café Klein Bever voor zo ver de provinciale dienst Wegen en Verkeer, dat nogmaals om advies zal gevraagd worden, hiermee kan instemmen.
Tonnagebeperking valt niet bij iedereen in goede aarde
De voorgenomen invoering van een tonnagebeperking voor het doorgaand zwaar vervoer op de gewestwegen in de gemeente valt niet bij iedereen in goede aarde. Dat deelde burgemeester Luc Deneyer mede. Zo kreeg hij ongeruste reacties uit de hoek van de buurgemeenten Geraadsbergen, Galmaarden en Herne. Daar vrezen de besturen en de bewoners in enkele dorpskommen voor een zwaardere belasting door het onvermijdelijk verschuivingseffect. En ook privé-bedrijven in de buurt die het moeten hebben van hun werk met zwaar vervoer blijken zich de haren uit het hoofd beginnen te krabben.
De tonnagebeperking zou maken dat onder meer de dorpskernen van Overboelare, van Tollembeek en van Herne meer zwaar vervoer zouden moeten slikken. Maar in Overboelare zijn er nu al dagelijks grote verkeersopstoppingen. En door de maatregel in het centrum van Bever zou Galmaarden zich ook al verplicht zien een tonnagebeperking in te voeren in de Pijpestraat, de gewestweg die leidt van het centrum van Bever naar de Herhout in Tollembeek.
Uit het bedrijfsleven dan weer bracht Joeri Vrancx op verzoek van burgemeester Luc Deneyer bijzonder voortreffelijk een verhelderend doch zwart beeld over de gevolgen van de tonnagebeperking voor zijn groepsbedrijf in Embeke in Viane dat toch een 15-tal werknemers tewerk stelt en met zijn vrachtwagens onder de ADR-regeling valt. “Wij hebben alle begrip voor de kommer om veiligheid en leefbaarheid van de inwoners, maar kunnen deze doelstellingen enkel en alleen maar opgelost worden door het uitbouwen van een soort protectionisme? Zijn er dan echt geen alternatieven?”, was de begintoon van de jonge ondernemer, die tussendoor toch ook benadrukte dat een gewestweg zoals de N263 als hoofdbaan als doel heeft centra te verbinden zelfs over de gewesten heen.
“Bij het invoeren van de maatregel is blijkbaar niet nagegaan welke invloed die heeft op de naburige gemeenten”, klonk het verder. “Door de tonnagebeperking in Bever zouden wij enkel nog ons bedrijf kunnen bereiken ofwel via de A8-uitrit Ghislenghien en Geraadsbergen, een omrit van 20 km en een meerprestatie van 30 minuten ofwel via de uitrit Edingen, de Langestraat in Kester en het centrum van Tollembeek, een omrit van 27 km en een meerprestatie van 35 minuten. En dan mag nog verwacht worden dat voor het centrum van Tollembeek geen gelijkaardige maatregelen worden getroffen. Dit alles heeft uiteraard ook nog een bijkomende milieuvervuiling tot gevolg”.
“Wij kijken dus met angst uit naar het opbod van beperkingen waarmee het transport momenteel geconfronteerd wordt en vrezen voor de effecten ervan als ook naburige gemeenten dit invoeren want dan gaat uiteindelijk iedereen in plaatselijk verkeer terecht komen”, aldus nog de gedreven Joeri Vranckx die terloops ook wees op de gelijkaardige problemen voor onder meer de landbouwvoertuigen, de grote bestelwagens en de bussen.
De jonge aannemer, overigens één en al begrip voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers en in het bijzonder voor de schoolkinderen, zeker ter hoogte van de nauwe doorgang aan het postkantoor, reikte terloops ook enkele te overwegen alternatieve oplossingen aan. Zo ziet hij voetgangers gestimuleerd worden meer gebruik te maken van de zeer veilige verkeersvrije doorgang naast de kerk. “Ook zou een wisseloplossing denkbaar zijn via Burght en Akrenbos”, ging hij verder. ”En waarom geen zwaar verkeer meer toelaten maar dan met een strikt na te leven snelheidsbeperking? Zijn er geen mogelijkheden om eerder een lengtebeperking in te voeren zodat distrubutiecamions toch nog zouden mogen doorrijden en opleggers niet meer? En waarom ook niet durven denken aan een ringweg omheen de dorpskom via Eeckhoudt?”
In een eerste reactie nodigde burgemeester Luc Deneyer de raadsleden uit bij het verder uitzetten van de tonnagebeperking toch ook stil te staan bij de praktische gevolgen voor de leefbaarheid van de bedrijven in de streek, waaronder ook veel loonwerkersbedrijven. Ook vroeg hij hen mee te zoeken naar aanvaardbare oplossingen met daarbij toch ook en vooral aanhoudende aandacht voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers. Ook raadslid Ghislain Vandercapellen kon zich namens zijn Open voor de Mens-lijst bij die reactie aansluiten.
Eerstdaags zet burgemeester Luc Deneyer verder overleg op met de buurgemeenten.
Broeck
Uit een eerste evaluatie blijkt dat toch nog een behoorlijk aantal bestuurders het recent ingevoerd uitgezonderd plaatselijk verkeer in Broeck negeren. Anderzijds blijkt ook dat de grote verbindingswegen toch wel meer gebruikt worden dan in het verleden zodat er toch al van een zekere verschuiving sprake is. Dat gaf burgemeester Luc Deneyer mee op een vraag van raadslid Sabine Vermassen. Om het verbod nog meer te doen respecteren zal bij de politie aangedrongen worden op controles vooral op de piekmomenten.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief