BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Bruno Cornelis runt als eerste officier de brandweerpost

C21

BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Bruno Cornelis runt als eerste officier de brandweerpost

Img_3781
BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Bruno Cornelis runt als eerste officier de brandweerpost - © Deschuyffeleer
 
Brandweer_kazerne_tollembeek
BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Bruno Cornelis runt als eerste officier de brandweerpost - © Deschuyffeleer
 
Img_3783
BEVER / HERNE / GALMAARDEN – Bruno Cornelis runt als eerste officier de brandweerpost - © Deschuyffeleer
 
Img_3785
Tijdens het weekend van 18 op 19 april een groots benefieteetfestijn in de brandweerpost Tollembeek voor de 10-jarige Luca - © Deschuyffeleer
 

Bruno Cornelis (41) uit Bever is de eerste officier die het specifiek aanspreekpunt is en de eindverantwoordelijkheid draagt voor de brandweerpost van Tollembeek. Die post, voorheen nog een voorpost van de Lennikse brandweer, is nu door de brandweerhervorming opgewaardeerd tot een volwaardige en relatief autonome entiteit binnen de nieuwe brandweerstructuren. Samen met zijn medewerkers ziet de nieuwe postverantwoordelijke, overigens indertijd ook al nauw betrokken bij de opstart van de voorpost, het in zijn nieuwe functie alleszins best zitten. Een kennismaking.

Na het behalen van de nodige brevetten werd Bruno Cornelis recent benoemd als officier-vrijwilliger in de schoot van de nieuwe hulpverleningszone Vlaams-Brabant West. In die nieuwe zonale structuur werden de kazernes van Halle en Lennik samen met de voorpost van Tollembeek ondergebracht in de sector Zuid en dit onder de leiding van majoor Elmar De Geyter, voorheen officier-dienstchef van de brandweer Halle. En het is binnen die sector dat de kersverse luitenant Bruno Cornelis nu fungeert als eerste aanspreekpunt voor de drie gemeenten Bever, Galmaarden en Herne die globaal genomen vanuit de post Tollembeek bediend worden.
Hulpverlener bij uitstek
Luitenant Bruno Cornelis begon zijn carrière bij de brandweer in september 1999 als beroepsbrandweerman te Asse. In 2008 ging hij aan de slag als aangestelde van de hulpcentrale 100 van Vlaams-Brabant. In het kader van de opstart van de toenmalige brandweervoorpost in Tollembeek werd hij hier vrijwilliger. Momenteel is hij beroepshalve werkzaam op het Federaal Crisiscentrum van de regering.
De Lennikse brandweervoorpost van Tollembeek kwam er in samenspraak tussen de gemeente Lennik aan de éne kant en de drie gemeenten Bever, Galmaarden en Herne aan de andere kant. Zij werd operationeel in februari 2012. Die drie gemeenten waren toen een uitgesproken zwarte vlek op gebied van hulpverlening in het landschap. Ook de taalperikelen waarbij Nederlandsonkundige ambulanciers geregeld werden ingeschakeld om dringende medische hulp te verlenen konden voor de drie betrokken burgemeesters toen niet langer door de beugel.
De vier gemeenten maakten dan ook afspraken rond het opzetten en het laten functioneren van een voorpost van de Lennikse brandweer in Tollembeek. Dit ging wel gepaard met belangrijke financiële inspanningen. Met die inspanningen werd in de nieuwe regelgeving rond de financiering van de brandweer evenwel alsnog geen rekening gehouden. Een door Bever, Galmaarden en Herne ingediend bezwaar hiertegen werd inmiddels verworpen. Momenteel wordt gewerkt rond een overeenkomst waarbij de nieuwe hulpverleningszone huurgeld zou betalen voor het gebruik van de brandweerpost in Tollembeek.
Nog betere hulpverlening
De brandweerpost in Tollembeek telt momenteel een dertigtal medewerkers waaronder, naast luitenant Bruno Cornelis, ook nog adjudant Steven Van De Meersche en de sergeanten Sven De Henau, Wouter Jeanfils en Yvo Reygaerts. Dagelijks is er van 7 tot 21 u een ziekenwagen met twee pompiers-ambulanciers in stand-bye. Het overige beschikbare personeel dan weer wordt in geval van noodzaak opgeroepen.
“Tijdens haar driejarig bestaan heeft de post in Tollembeek alleszins al haar nut bewezen. Ook hebben onze mensen inmiddels al flink wat ervaring kunnen opdoen”, zegt luitenant Bruno Cornelis. “En door de herschikkingen in de schoot van de brandweer zal de hulpverlening er nu alleszins nog beter op worden. Zo worden de posten nu aangestuurd vanuit de performante zonale dispatching in Asse. Die centrale zorgt er dan ook voor dat steeds alle nodige middelen naar de plaats van het onheil worden gestuurd, waarbij de verschillende elementen dan in elkaars steun kunnen komen. Ook beschikt onze sector Zuid nu, vanuit de post in Halle, over een wachtofficier”.
ENIG Noodnummer 112
Wat Bruno Cornelis samen met al zijn collega’s per sé ook kwijt wil en dat is essentieel voor een dringende hulpverlening is het belang, in geval van nood, van de onverwijlde oproepen naar het noodnummer 112. “De mensen verliezen in geval van nood zeer kostbare tijd met willen in contact te komen met onze post”, klinkt het. “De snelste, de meest adequate en de beste hulpverlening komt er steeds aan wanneer de oproepen onmiddellijk bij de provinciale noodcentrale 112 terechtkomen”.
Nog in het kader van de hervormingsgolf in de schoot van de brandweer is binnen de sector Zuid nu kapitein Hans van Schepdael het aanspreekpunt van de post Halle. En kapitein Danny van Laethem is dit thans voor de post in Lennik terwijl de vroegere commandant aldaar Koen Roesems, intussen ook gepromoveerd tot majoor, binnen de zone de functie opneemt van directeur logistiek.
Benefieteetfestijn voor Luca
Dat de medewerkers van de post in Tollembeek een hechte ploeg vormen en het hart op de juiste plaats dragen bewijst hun voornemen om tijdens het weekend van 18 op 19 april onder de impuls van sergeant Wouter Jeanfils in de kazerne in de Hernestraat in Tollembeek een groots benefieteetfestijn op te zetten voor de 10-jarige Luca, het zoontje van hun collega Toni dat lijdt aan PID. 
Die ziekte staat voor primaire immuundeficiënties waartoe goed 250 aangeboren gekende afwijkingen van het immuunsysteem behoren. Luca lijdt aan één van die afwijkingen. Hij is momenteel in behandeling bij professor Isabelle Meyts van het UZ Gasthuisberg in Leuven, overigens ook de gangmaakster achter het KIDS-fonds, een organisatie die geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Momenteel worden de vrij hoge behandelingskosten nog niet terugbetaald doordat de ziekte door de overheid nog niet erkend wordt. Het ganse team van de post in Tollembeek rekent dan ook zeker op een massale solidariteitssteun vanuit de bevolking van Bever, Galmaarden en Herne voor hun nobel opzet. De opbrengsten zijn dan ook bestemd deels voor het bekostigen van de behandelingskosten van Luca en deels voor het KID-fonds.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief