BEVER – Infobijeenkomst voor senioren over medicatiegebruik en valpreventie

C21

BEVER – Infobijeenkomst voor senioren over medicatiegebruik en valpreventie

Valpreventie_bever_2015
BEVER – Infobijeenkomst voor senioren over medicatiegebruik en valpreventie - © Deschuyffeleer
 

Tijdens de 4de editie van de Week van de Valpreventie pakt het gemeentebestuur in nauwe samenwerking met de intergemeentelijke preventiedienst Drugs en Alcohol van het Pajottenland, Logo Zenneland en de seniorenraad op dinsdag 21 april uit met een open en gratis informatienamiddag over medicatiegebruik bij senioren. De bijeenkomst gaat door in de tijdelijke gemeentelijke feestzaal Ter Wijsbeek in Akrenbos en start om 14u.

De Week van de Valpreventie focust dit jaar op het gebruik van medicijnen bij senioren. Het geneesmiddelengebruik bij ouderen blijkt immers erg hoog te liggen en is bovendien langdurig van aard. Sommige van die geneesmiddelen zoals slaapmedicatie verhogen overigens ten zeerste de kans op een val. Het motto van de preventieactie luidt dan ook ‘Van slaappillen kan je vallen. Praat er over met je arts of apotheker’.
Nuttig om weten is dat vooral veelvuldig en langdurig gebruik van slaapmedicatie bij ouderen gepaard gaat met een verdubbeld risico op valpartijen, die dan op hun beurt vaak letsels zoals heup- en polsbreuken tot gevolg hebben. Het aanzetten tot het geleidelijk afbouwen van slaapmedicatie zou dan ook het aantal valpartijen moeten doen dalen.         
Tijdens de infosessie biedt de preventiedienst Pajottenland een verwelkomingscocktail en een attentie aan. Die dienst verzorgt ook het informatief gedeelte met onder meer de mogelijkheden en de voordelen van alternatieven voor medicatiegebruik. Logo Zenneland, dat in opdracht van de Vlaamse overheid in de streek werkt aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie, staat met een seniorengezelschapsspel dan weer in voor het ludiekere gedeelte. En de seniorenraad ten slotte neemt de aanwezigen mee de ietwat actieve toer op.
Er zal eveneens een infostand zijn en tijdens het ‘praatcafé’ bestaat ook nog de mogelijkheid vragen te stellen aan meewerkende dokters en apothekers.
Voor wie de mobiliteit minder evident is, zorgt de seniorenraad voor het transport. Zich vooraf aanmelden via bever.senior@telenet.be of bij het gemeentebestuur (054/58.89.25) is dan wel de boodschap.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief