BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 april 2015

C21

BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 april 2015

Rup
BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 april 2015 - RUP Ter Plasbeek - © Deschuyffeleer
 

RUP Ter Plasbeek vergt enige aanpassing

De voorlopige vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Plasbeek vond alsnog geen volledige genade in de ogen van de raadslieden. De oppositielijst Open voor de Mens bij monde van fractieleider Henk Verhofstadt betreurde pas nu betrokken te zijn geworden bij het plan en dit niettegenstaande zij toch ook een groot deel van het Bevers kiezerskorps vertegenwoordigt. Burgemeester Luc Deneyer verwees hierbij evenwel naar de strikt na te leven procedures en naar de mogelijkheden die er alsnog aankomen onder meer voor de buurtbewoners tijdens het openbaar onderzoek, dat alleszins zal geflankeerd worden door een uitgebreide informatiesessie voor de belanghebbenden.
 
Verder tilde Open voor de Mens-raadslid Ghislain Vandercapellen ook zwaar aan het feit dat het plan al voorzag in het behoud van de sportzaal op zijn huidige plaats. Ook bleek het hem niet duidelijk te zijn welke de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de omzetting van de huidige tuinenzone in bouwzone.
 
Uiteindelijk was het compromis op aangeven van burgemeester Luc Deneyer dat de zone van de huidige inplanting van de sportzaal eveneens in het algemeen wordt aangeduid als zone voor openbare nut zodat hier alle mogelijkheden nog open blijven. Open voor de Mens meent overigens dat een sportzaal beter zou ingeplant worden in de nabijheid van de school aan de kant van Freest. Maar dat ziet de meerderheid van burgemeester Luc Deneyer niet zitten wegens gebrek aan ruimte, te duur en buurtoverlast.
 
Tegen de eerstkomende gemeenteraad zal de ontwerper dan ook het plan bijsturen aan de hand van het compromis. Zo zou het plan dan toch nog vrij vlug zowel door de meerderheid als door de oppositie voorlopig kunnen vastgesteld worden in de gemeenteraad. Volgens de burgemeester dringt de tijd immers door de beperking in de tijd van de tijdelijke vergunning voor de feestzaal Ter Wijsbeek in Akrenbos.
 
Het plangebied met een oppervlakte van 4,7 ha wordt omgeven door Plaats, Eeckhout en aangrenzende weilanden en is gelegen aan het gemeentehuis. Het omvat het gemeentehuis, de sporthal, de sportfaciliteiten zoals een tribune en kleedkamers, een voetbalveld en parkeervoorziening. De omgeving wordt gekenmerkt door een grote openbare ruimte bestaande uit akkers en weilanden die her en der wel onderbroken worden door lintbebouwing en verspreide bebouwing.
 
Het RUP Ter Plasbeek wordt nu opgemaakt in uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, dat immers voorzag in de opmaak van een RUP of RUP’s voor een gefaseerde ontwikkeling van het woonreservegebied Freest en het ontwikkelen van een lokale voorzieningenbundel en kernversterkende maatregelen in het centrum. Volgens het plan zou de huidige kern van Bever en de Poreelbeek/Beverbeek 2de arm met zonevreemde recreatievoorzieningen zoals het voetbalveld en de sporthal en openbare nutsvoorzieningen zoals het gemeentehuis en het kerkhof worden omgezet naar een zone voor openbaar nut. Zo kunnen de huidige functies zone-eigen komen te liggen en kunnen ze verder gefaseerd ontwikkeld worden. Binnen die zone wordt dan ook de inplanting van een nieuwe feestzaal mogelijk. De bestaande zone voor openbaar nut ten noorden van het kerkhof zou deels behouden blijven om op lange termijn de inplanting van een nieuwe sporthal mogelijk te maken. Voor het overig gedeelte wordt een herbestemming voorzien naar agrarisch gebied. Het RUP zal bij dit alles trachten meer samenhang te creëren tussen de voorzieningen door te voorzien in een parkachtige omgevingsaanleg waarin alle voorzieningen worden samengebracht.
 
In antwoord op een reeks ruimtelijke uitdagingen liet de gemeente al eerder een conceptnota opmaken die deze uitdagingen kadert en bundelt en waarin de basis wordt gelegd voor een evenwichtige en duurzame ontwikkeling van het centrum van de gemeente in een aantal gebiedsgerichte RUP’s. In die zin kan het RUP Ter Plasbeek thans gezien worden als een eerste concrete invulling van de globale centrumvisie.
 
Armklepelmaaier

De gemeente zal overgaan tot de aankoop van een armklepelmaaier voor het maaien van de bermen. De aankoop wordt geraamd op 50.000 euro, exclusief BTW. De opdracht zal gegund worden bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking overeenkomstig het goedgekeurd bestek. De Open voor de Mens-oppositie stemde tegen.
 
Raadslid Werner Godfroid betreurde dat de aankoop ook geen afzuigmachine en opvangwagen omvat om zo aan de wettelijke bepalingen te kunnen voldoen. Maar volgens burgemeester Luc Deneyer en schepen Dirk Willem is dit voor Bever noch financieel haalbaar wegens de hoge kostprijs en noch praktisch haalbaar wegens de vele smalle wegen. Ook is voor de burgemeester en de schepen intergemeentelijke samenwerking op dit gebied, zoals ook door het raadslid gesuggereerd werd, moeilijk doenbaar onder meer wegens de drukke bezetting van het toestel omwille van het groot aantal km’s gemeentelijke wegen die in de participerende landelijke gemeenten moeten gemaaid worden en wegens de vereiste know-how van de bedienaars.
 
Leegstandsreglement  
 
Op aangeven van Woonwinkel Pajottenland wordt het college van burgemeester en schepenen voortaan de bevoegde beroepsinstantie voor het behandelen van de bezwaren tegen de vaststelling van leegstand in de gemeente. Volgens burgemeester Luc Deneyer verzekert De Woonwinkel louter de administratieve afhandeling van het vaststellen van de leegstand en van het behandelen van de bezwaren.
 
Jaarrekeningen kerkfabrieken
 
Zowel de kerkfabriek Sint-Martinus in het centrum als het kerkfabriek Sint-Gereon in Akrenbos sloten hun jaarrekening 2014 af met een batig saldo. Voor St-Martinus bedraagt dit zelfs 27.802 euro. De saldi zullen dan ook mede ingebracht worden in hun budgetten voor 2016.
 
Verkeersoverlast in Freest
 
Op aangeven van burgemeester Luc Deneyer loopt er thans en dit tot eind deze maand eens te meer een preventieve actie in de woonwijk Freest tegen het wildparkeren en overdreven snelheid door ouders en grootouders die kinderen komen afhalen in de basisschool Ak’cent. Vanaf begin mei zal de verkeerspolitie van de politie Pajottenland evenwel repressief optreden en boetes uitschrijven. “De actie is er gekomen op aandringen van de buurtbewoners”, gaf de burgemeester nog te kennen.
 
Verkeersoverlast in Pontembeek
 
Bij voetbalwedstrijden met veel publieke belangstelling blijkt het wildparkeren in Pontembeek eveneens de spuigaten uit te lopen. “Soms is er zelfs geen doorgang meer mogelijk en dit vooral tussen Pontembeek en Puydt”, aldus burgemeester Luc Deneyer. Ook hier zag hij zich dan ook inmiddels verplicht de medewerking van de politie Pajottenland in te roepen voor het uitwerken van een duidelijke reglementering en het toezicht daarop.
 
Tonnagebeperking in het centrum
 
Op vraag van Open voor de Mens-raadslid Ghislain Vandercapellen deelde burgemeester Luc Deneyer ook nog mede dat er begin toekomende week overleg plaatsvindt met Galmaarden en Herne evenals met het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer en de politie voor het verder uitwerken van de tonnagebeperking in het centrum. Silly en Geraadsbergen blijken inmiddels de nodige reglementerende maatregelen genomen te hebben. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief