BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis

C21

BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis

Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___47_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___1_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - De Vette Pistons - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___3_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - Een delegatie van de Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___17_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___4_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___53_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - Organisator en commentator van dienst Werner Godfroid - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___34_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___33_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___35_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - Met op de achtergrond ook Bevernaar Jean-Pierre De Bolle (trompetspeler bij de fanfare van het vergane RWDM)- © Deschuyffeleer
 
Week_van_de_doprscaf___s_2015___bever___51_
BEVER – Week van de Volkscafés ook een opsteker voor de kermis - Dorien Godfroid met Marieke Catier - © Deschuyffeleer
 

De ‘Week van de Volkscafés’ in een organisatie van Pajottenland+ en dit in samenwerking met het ‘Feest van de Folk’ van Muziekmozaïek viel dit jaar precies samen met de voorjaarskermis in het centrum. De gelegenheid dan ook om tijdens het kermisweekend de plaatselijke cafés een duwtje in de rug te geven door ook hier folk-optredens en aanverwante volkse activiteiten op stapel te zetten.

Zo traden in café Klein Bever niet alleen de Makrallen op maar ook de luchtige, guitige en fijnzinnige Gentse folkformatie De Vette Pistons op met onder meer Dorien Godfroid waarvan de roots toch ook enigszins in Bever liggen. Het werd dan een bijzonder boeiende en leuke uitloper van de kermis en met als kers op de taart ook nog de viering van de kampioenstitel van voetbalclub Excelsior Bever.
De rode draad doorheen het gebeuren in Klein Bever was de evocatie van de haat-liefde verhouding van Bever met zijn heksen. Commentator van dienst was Werner Godfroid, tevens bestuurslid van de Makrallen, een vereniging die de hekserij-histories en tradities verbonden aan de gemeente en aan de regio wil levendig houden.
“Wanneer de oudere generatie het heeft over het bestaan van tovenaressen en heksen in Bever zijn dit geen volkomen verzonnen verhalen”, vertelt Werner Godfroid. “Geschiedkundig is het correct dat er in de 16de eeuw twee heksen veroordeeld werden tot de wurgpaal en de brandstapel. Een derde werd gestenigd”. Naast het standbeeld op het gemeenteplein van heks Marieke Catier heeft Bever sinds 2012 ook met reuzin Tinnek Delval een tweede uithangbord dat de heksengeschiedenis van de gemeente in het daglicht stelt.
Zaterdagavond kwamen ook al Taverne ’t Platteland op het gehucht Akrenbos aan bod met een optreden van Cromlec’h, die zichzelf voorstelt als een echte Brabantse folkgroep. En in café El Paso op de Plaats traden dezelfde avond ook al de plaatselijke Makrallen en Kerlingha, de groep rond Luc Ooghe, op.
Kom à la maison op de Plaats dan sloot én het kermisgebeuren én de Week van de Volkscafés in Bever af met een optreden van Tram 58, een folkgroep uit het Vilvoordse, die er dan ook ambiance van de bovenste plank wist uit de grond te zingen, spelen en stampen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief