BEVER - Provincie erkent vijf kapellen als waardevol

C21

BEVER - Provincie erkent vijf kapellen als waardevol

Erkenning_2015__22_
De Kerkraad met voorzitter Paul Maesfrancx en zijn bestuursploeg hadden de bevoegde instanties tien kapellen voorgesteld voor erkenning - © Deschuyffeleer
 
Erkenning_kapel_1
BEVER - Provincie erkent vijf kapellen als waardevol - Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel - © Deschuyffeleer
 
Erkenning_kapel_2
Calvariekapel in Akrenbos-Zuid - © Deschuyffeleer
 
Erkenning_kapel_3
Kapel Onze-Lieve-Vrouw H. Hart in Kerkhove - © Deschuyffeleer
 
Erkenning_kapel_4
Kapel Sint-Cornelius in Romont - © Deschuyffeleer
 
Erkenning_kapel_5
Kapel Sint-Jozef in Eeckhout - © Deschuyffeleer
 

De bestendige deputatie van Vlaams-Brabant heeft beslist vijf Beverse kapellen en kruisen te erkennen als waardevol. Concreet betekent dit dat de eigenaars en het gemeentebestuur voortaan op provinciale subsidies kunnen rekenen om de kapelletjes in stand te houden en op te knappen.

Initiatiefnemer Paul Maesfrancx heeft  de bevoegde instanties tien kapellen voorgesteld voor erkenning. “De reden voor het niet erkennen ligt doorgaans bij recente verbouwingen of restauraties die werden uitgevoerd en waarbij de authenticiteit niet of onvoldoende werd gerespecteerd”, aldus Maesfrancx.
De beoordeling van de kapellen gebeurt volgens een reeks criteria waarbij de kunsthistorische bouwkundige waarde, het beeldbepalend karakter, de zeldzaamheid, het behoud van het authentiek karakter en de ligging van heel groot belang zijn. Die criteria werden uiteraard ook gehanteerd bij de beoordeling van kapellen in Alsemberg, Begijnendijk, Bekkevoort, Herne, Vilvoorde en Affligem.
De provinciale beoordelingscommissie: “Opvallend voor de gemeente Bever zijn de talrijke toegankelijke kapellen en calvariekruisen in het landschap, op kruispunten, in de gehuchten, aan de rand van de weg en in het veld en de devotionele rol die deze kapellen nog steeds vervullen”.
De vijf erkende kapellen zijn  de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel en de Calvariekapel in Akrenbos-Zuid, de kapel Sint-Jozef in Eeckhout, de kapel Onze-Lieve-Vrouw H. Hart in Kerkhove en de kapel Sint-Cornelius in Romont.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief