BEVER vierde de Heilige Bernardus in de kapel in Ghesuele

C21

BEVER vierde de Heilige Bernardus in de kapel in Ghesuele

Img_1753
BEVER vierde de Heilige Bernardus in de kapel in Ghesuele - Foto ingezonden
 
Bernardus_bever
BEVER vierde de Heilige Bernardus in de kapel in Ghesuele - Foto's ingezonden
 

Tijdens een misviering in de naar hem genoemde kapel in het gehucht Ghesuele vierde de Beverse geloofsgemeenschap de heilige Bernardus. Die blijkt indertijd wel een bijzondere band met Bever te hebben gehad.

Pastoor Andy Penne: “De band van Bever met de heilige Bernardus is bijzonder want volgens geschriften zou de heilige Bernardus negen keer in Bever geweest zijn. De heilige Bernardus verbleef immers tussen 1131 en 1151 in de abdij van Affligem. Daarmee kunnen we zeggen dat de heilige Bernardus de enige heilige van de heiligenkalender is van wie bekend is dat hij in Bever is geweest”.
Voor de viering waren zowel het oude beeld als de relikwie van de heilige Bernardus in de kapel aanwezig. “Bever beschikt immers over die relikwie, een stukje uit het gebeente van de heilige Bernardus”, aldus nog de pastoor. Na de viering hadden de gelovigen overigens de gelegenheid om de relikwie te vereren.
De kapel
Ook streekgids Werner Godfroid weet één en ander te vertellen over de grote kamerkapel aan huisnummer 21A. “De kapel, thans in eigendom van Victor Bellin uit Galmaarden, is allicht gebouwd om en bij de helft van de 19de eeuw, rond de jaren 1850 dus”, wil hij in eerste instantie kwijt. “En Ghesule blijkt taalkundig te zijn afgeleid van ‘couture de Glisoeil’ (1475) en later in 1623 van ‘Ghezuellen’, verkleinwoord van ‘glise’, wat betekent ‘petite église’ of kapel. Zoals bekend is de kapel toegewijd aan St-Bernardus, die er in het begin van de 20ste eeuw massaal werd aanbeden ter afwering van de varkenspest die de streek toen teisterde”.  
Werner Godfroid weet ook een gedetailleerde beschrijving te geven van de kapel en haar inhoud: “Deze kapel werd opgetrokken in rode baksteen en later gecementeerd. De 5 m hoge puntgevel is bedekt met een gevellijst en twee betonnen bollen versieren de steunberen. Het zadeldak is voorzien van een torenklokje met klok, kruisbeeld en windhaan. Naast de dubbelvleugelige ingangsdeur is een ijzeren voetenschrapper te zien. In de ruime bidplaats staat een beursvormig wijwatervat vervaardigd uit gekapte arduin en een kaarsenhouder. Het plafond is witgekalkt en de zijmuren zijn betegeld met plateel waarop een dankplaatje gevestigd is dat vermeldt ‘Remerciements à St-Bernard. Langs elke zijmuur staat een houten zitbank. Een ijzeren hek scheidt de bidplaats van het vijfhoekige koor (3,10 m bij 2 m). Op het houten altaar bevinden zich het gipsen beeld van Sint-Bernardus evenals de beelden van Sint-Antonius en van Sint-Jozef, uit onverglaasd aardewerk vervaardigd. Twee rondbogige raampjes zorgen voor lichtinval in de kapel. De oude vloer is vervaardigd uit graniet, zwarte natuursteen”.
“Historisch gezien vermoedt men dat de eerste kapel er opgericht werd ter nagedachtenis van de reizen van Sint-Bernardus langs Ghesuele. Volgens de Bollandisten zou hij hier wel negenmaal geweest zijn tussen 1131 en 1151 toen hij in de abdij van Affligem (Hekelgem) verbleef”, vervolgt de ervaren en rijkelijk gedocumenteerde streekgids.
Sint-Bernardus
Ook Sint-Bernardus weet Werner Godfroid te situeren: “Hij is geboren te Fontaine bij Dijon in 1090. Op zijn 22ste jaar werd hij priester gewijd en drie jaar later stichtte hij de abdij van Clervaux.  Hij overleed in 1153.  Sint-Bernardus was gekend voor zijn goedheid, zijn ondernemings- en veroveringsgeest, zijn werkzaamheid en zijn onbaatzuchtigheid. Zijn ‘In Canticum’ was overigens ‘Ik bemin om te beminnen; de liefde op zichzelf is een beloning’. Hij wordt vereerd in deze kapel te Ghesuele, waar men vroeger overigens ook zijn relikwie bewaarde, om de genezing te bekomen van ontstekingen van dier en mens. Streekbewoners bezitten trouwens nog een afbeelding van het gebed van hun bedevaart. Zo luidde het gebed voor het vee dan ook: ‘O God, verdeler van alle goed, die het vee heeft geschapen, wij smeken u, door de voorspraak van de Heilige Bernardus, ons vee te behoeden van alle kwalen. Sint-Bernardus, bid voor ons. Amen’". 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief