BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 27 oktober

C21

BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 27 oktober

Bever_sprokkels_uit_de_gemeenteraad
BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad van 27 oktober - © Deschuyffeleer
 

Budget kerkfabrieken

De gemeenteraad nam akte van de budgetten van de kerkfabrieken St-Martinus in het centrum en St-Géréon in het gehucht Akrenbos voor het komende jaar. Voor St-Martinus bedraagt de exploitatietoelage 12.646 € en voor St-Géréon 12.870 €. Beide budgetten passen in de eerder goedgekeurde meerjarenplannen.
Aanmeldingsprocedure schoolkinderen
De gemeenteraad stemde eveneens in met een reeks aanpassingen aan de aanmeldingsprocedure voor het inschrijven van kinderen in de gemeentelijke basisschool Ak’cent. Zo vangt de voortaan éénmalige procedure voor het schooljaar 2016-2017 aan op dinsdag 5 januari 2016 om te eindigen op maandag 15 februari 2016. Ouders met klachten over de toewijzing van de inschrijvingen kunnen zich voortaan ook laten bijstaan door een lid van de oudervereniging.
Het maximum aantal leerlingen is bepaald op 44, waaronder een aantal indicatorleerlingen, voor de kleuterklassen en op 50 per leerjaar, waaronder ook hier een aantal indicatorleerlingen, in het basisonderwijs.
Mede op verzoek van de Schoolraad zal de aanmeldingsprocedure op het einde van ieder schooljaar geëvalueerd worden.
Tonnagebeperking
Op vraag van raadslid Ghislain Vandecapellen gaf burgemeester Luc Deneyer een stand van zaken rond de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum. Het noodzakelijk overleg met zowel het Waals als het Vlaams gewest als de aangrenzende gemeenten Silly, Herne, Galmaarden en Geraardsbergen is afgerond. Het is vanuit Geraardsbergen enkel nog wachten op het overleg met twee bedrijven die door de maatregel getroffen zijn om een juridisch sluitende uitzonderingsoplossing uit te werken.
Zebrapaden
Raadslid Ghislain Vandecapellen rakelde eveneens opnieuw het uitblijven van het aanbrengen van zebrapaden in de omgeving van café Klein Bever op. Burgemeester Luc Deneyer verwees hiervoor naar het agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant als wegbeheerder. 
Sneltoets mobiliteitsplan
Het is nu een ambtenaar van het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer Vlaams Brabant die de sneltoets van het mobiliteitsplan zal uitvoeren. Het aanstellen van een studiebureau zou financieel duur uitvallen. De sneltoets door het Vlaams agentschap zal wel wat langer aanslepen. Dit alles deelde burgemeester Luc Deneyer mee op vraag van raadslid Henk Verhofstadt.
Feestzaal
Voor het definitief inplanten van een gemeentelijke feestzaal in het centrum in het kader van het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Plasbeek is het nu wachten op het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar die in de plaats treedt van de in de gemeente niet beschikbare gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Dat blijkt dat het antwoord dat burgemeester Luc Deneyer daartoe verstrekte op vraag van raadslid Henk Verhofstadt.
Burgemeester Luc Deneyer voorziet dat het plan in de gemeenteraad een definitieve goedkeuring zou kunnen krijgen in februari eerstkomend. Daarna dient het plan wel nog voorgelegd aan de Bestendige Deputatie.
Inmiddels heeft het gemeentebestuur al verkennende gesprekken gehad met Haviland en met Belfius. “Met Haviland werden al enkele bouwprogramma’s besproken doch de initieel vooropgezette budgetten blijken niet haalbaar voor Bever. Er moet dus nog aan gewerkt worden”, gaf de burgemeester mee. “Met Belfius dan weer werden voor de financiering de leningsmogelijkheden en de eventuele alternatieve investeringswijzen al eens onder de loep genomen ”.
“Het wordt alleszins geen gemakkelijke oefening. De financiële draagkracht moet immers voor de gemeente haalbaar blijven”, waarschuwde de burgemeester nog. “Mogelijks kijken wij misschien ook best uit naar nieuwe vormen voor het verlenen van openbare opdrachten. Eén ervan is de dialoogprocedure zoals die nu door de politiezone wordt toegepast voor de bouw van het nieuw politiehuis in Kester”.
Verbouwen oud klooster in Akrenbos
Raadslid Sabine Vermassen vroeg naar een stand van zaken bij het verbouwen van het oud klooster in het gehucht Akrenbos. Het was schepen Dirk Willem die het verloop van de werken schetste. Nog op vraag van hetzelfde raadslid zal nu ook een overzicht opgemaakt worden van de kostprijs van de werken zowel die uitgevoerd door het gemeente- en het OCMW-personeel als die uitgevoerd door aannemers.
Website
Volgens raadslid Werner Godfroid zou Bever niet al te best gescoord hebben bij een screening van de gemeentelijke websites door een gespecialiseerd communicatiebureau. Zo zou de website onder meer geen zoekfunctie bevatten. Andere bronnen dan weer zouden beweren dat de gemeentelijke website wel op peil is op gebied van communicatie naar de bewoners toe. Burgemeester Luc Deneyer vond dat met de beschikbare financiële middelen de website toch al heel wat informatie bevat en mogelijkheden schept. Het ontbreken van de zoekfunctie laat hij nakijken.   
Politieke vluchtelingen
Op vraag van raadslid Werner Godfroid gaf burgemeester Luc Deneyer aan dat Bever voor de bijkomende opvang van politieke vluchtelingen de doorgangswoning in de buurt van het gemeentehuis heeft ter beschikking gesteld. Die woning kan een gezin met twee kinderen herbergen. “Wij geven de voorkeur aan een medewerking op vrijwillige basis eerder dan op termijn verplicht te worden toch een aantal plaatsen ter beschikking te moeten stellen”, verdedigde de burgemeester het ingenomen standpunt ten opzichte van de gouverneur van Vlaams-Brabant. Tot op heden kregen nog geen bijkomende asielzoekers Bever als verblijfplaats toegewezen.
Vrijmaken greppels

“Op meerdere plaatsen in de gemeente zijn de greppels toegeslibt”, merkte raadslid Marie-Elise Vanderkelen op. Schepen Dirk Willem gaf aan dat dit in deze periode te wijten is aan het landbouwwerk op de akkers. Doorgaans worden de greppels twee keer per jaar gereinigd. De schepen gaf ook nog te kennen dat wordt uitgekeken naar het aanschaffen van een ijzeren borstelmachine om op een tractor te kunnen worden aangebracht.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief