BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 17 november 2015

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 17 november 2015

Bever_sprokkels_uit_de_gemeenteraad
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 17 november 2015 - © Deschuyffeleer
 

Ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Plasbeek

De gemeenteraad nam kennis van het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar met betrekking tot de voorlopige vaststelling van het plan en het bijhorend openbaar onderzoek. Dit advies blijkt overigens wel enigszins verwarrend te zijn. In het kader van het openbaar onderzoek werden drie bezwaarschriften ingediend doch geen enkel blijkt betrekking te hebben op het voorliggend plan Ter Wijsbeek, dat in feite een deelplan uitmaakt van het groot project rond de doortocht van het dorpscentrum.
Om reden de gemeente zelf niet beschikt over een gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening werd een beroep gedaan op de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar om het advies uit te brengen.
Als alles verder volgens plan verloopt is het volgens burgemeester Luc Deneyer nu de bedoeling het plan voor eind februari van toekomend jaar definitief vast te stellen. Daarna dient het nog bekrachtigd te worden door de Bestendige Deputatie om vervolgens in een publicatie in het Belgisch Staatsblad te worden opgenomen.
Thuis in het Pajottenland
In het kader van het nieuw driejarig intergemeentelijk samenwerkingsproject ‘Thuis in het Pajottenland’, uitgewerkt door Pajottenland Plus, stemde nu ook de gemeenteraad in met een jaarlijkse bijdrage van 0,50 € per inwoner. Secretaris Ann Sevenoo werd aangeduid als de ambtenaar om het project vanuit en in de gemeente op te volgen en mee uit te werken.
Het project past in de erkenning van Bever en van de overige Pajotse gemeenten door Europa, Vlaanderen en Vlaams-Brabant als Leadergebied 2014-2020 en kan zo de komende zes jaar over om en bij de 1,7 miljoen euro beschikken om ideeën rond plattelandsontwikkeling en –vernieuwing te realiseren.
De totaalkost van het ganse driejarig project, dat begin oktober van dit jaar is beginnen te lopen,    bedraagt 381.500 €, waarvan overigens 65% of 247.975 € gesubsidieerd wordt vanuit het Europees Leader-programma. Voor de overige 35% of 133.525 € dan weer dient geput uit eigen middelen. Zo brengt ook Haviland nog eens 60.500 € in het bakje. Ook de marktcomités zegden 3.500 € toe. Vanuit de gemeentes wordt er jaarlijks een financiële bijdrage van 0,50 € per inwoner verwacht. Voor Bever bedraagt die bijdrage dan ook uiteindelijk 1.091 €.
Budgetwijziging
De gemeenteraad kon zich meerderheid tegen oppositie vinden in de eerste budgetwijziging van het lopende dienstjaar. Die budgetwijziging past overigens in het eerder goedgekeurd meerjarenplan voor 2014-2019. Door het afsluiten van de jaarrekening 2014 kon het bekomen gecumuleerd budgettair resultaat van het vorig boekjaar ten belope van 712.727 € dan ook geïntegreerd worden in het budget. Ook waren er flink wat wijzigingen op basis van nieuwe ontwikkelingen, over- en onderramingen. Hierbij waren de voornaamste de verschuivingen het onder meer omzetten van het systeem van de gesubsidieerde contractuelen in gewone contractuele personeelsleden, de achterstallige patronale bijdragen en ander achterstallige aanpassingen voor de gewestelijke ontvanger, het aanpassen van de netto-aflossingen en -kosten van de schulden, het overhevelen van het dossier van de bouw van de school op Akrenbos ten belope van 543.000 € en het bekomen van een resterend saldo van 179.455 € vanuit Agion voor de bouw van de school in het centrum.
De financiële toestand vermeldt dan ook een stijging van het resultaat op kaskrediet van 182.686 € naar 537.850 € en van de autofinancieringsmarge van 27.092 € naar 48.111 €.
Verkopen  
Burgemeester Luc Deneyer kon de gemeenteraad ook meedelen dat de verkoop van de oude schoolbus 2.588 € heeft opgeleverd terwijl voor de oude armklepelmaaier een bedrag van 3.825 € werd neergeteld.
Tijdelijke feestzaal
Op vraag van raadslid Henk Verhofstadt deelde burgemeester Luc Deneyer mee dat de Hoge Raad van Vergunningsbetwistingen de tijdelijke vergunning voor de bouw van de gemeentelijke feestzaal op Akrenbos heeft vernietigd. Pijnpunten hierbij waren volgens de burgemeester het ontbreken van het advies van de brandweer bij de bouwaanvraag en het alsnog niet voorzien van bijkomende parkeergelegenheid.
De inplanting van de bijkomende parking maakt nog het voorwerp uit van een juridisch geschil. In kortgeding werd die vergunning geschorst, doch in beroep is het alsnog verder uitkijken naar de uitspraak.
Door de uitspraak van de Hoge Raad van Vergunningsbetwistingen heeft de bevoegde gewestelijke ambtenaar alsnog de mogelijkheid zijn beslissing binnen een periode van vier maanden te herzien. Raadslid Henk Verhofstadt vroeg wel in het bezit te worden gesteld van een geschreven versie van de precieze stand van zaken.        
Tonnagebeperking
Raadslid Ghislain Vandecapellen dan weer bekwam graag een stand van zaken nopens de invoering van de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum van de gemeente. Zoals eerder al aangekondigd wacht burgemeester Luc Deneyer nog steeds op het geschreven akkoord van Geraardsbergen, dat alsnog een regeling nastreeft met twee door de maatregel getroffen bedrijven op zijn grondgebied.
Winterkapel
Raadslid Marie-Elise Vanderkelen betreurde op haar beurt dat het gemeentebestuur zich niet kon vinden in het ontruimen van de winterkapel in de St-Martinuskerk met inbegrip van het verplaatsen van de doopvont voor het opbergen van de kerststal. Burgemeester Luc Deneyer toonde zich hierbij kordaat en stelde dat ook de kerkfabrieken zich aan hun meerjarenplanning dienen te houden. Zo is het gebruik van de winterkapel kostenbesparend op gebied van verwarmingskosten. Daarentegen zou het verplaatsen van de doopvont voor flink wat bijkomende kosten zorgen.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief