BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 29 december 2015

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 29 december 2015

Bever_sprokkels_uit_de_gemeenteraad
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 29 december 2015 - © Deschuyffeleer
 

Collegialiteit
Uit respect voor de persoonlijke omstandigheden die schepen van financiën Marleen Flamant tot afwezigheid noopten en zo de CD&V-fractie haar normale meerderheid ontnam, gaf Open voor de Mens-fractieleider Henk Verhofstadt vooraf te kennen dat zijn fractie zich zou onthouden bij de agendapunten waar de CD&V-bestuursfractie haar normale meerderheid zou kunnen doen gelden. “Dit betekent wel niet dat wij met die punten akkoord gaan. Wel willen wij de normale werking van de gemeente door de toch wel bijzondere omstandigheden nu ook niet lam leggen ”, aldus de fractieleider.

Notulen
Bij de goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering voelde de Open voor de Mens-fractie zich tekortgedaan door het onvoldoend notuleren onder de rubriek varia van hun vragen en de geformuleerde antwoorden vanuit de CD&V-bestuursploeg. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat het notuleren valt onder de verantwoordelijkheid van de secretaris maar dat alles toch niet steeds tot in de kleinste details in het verslag kan hernomen worden. Hij nodigde de Open voor de Mens-fractie dan ook uit om voortaan best hun vragen mee op voorhand te laten agenderen zodat de antwoorden kunnen voorbereid worden en dit zonder hierbij afbreuk te doen aan het recht van de raadsleden om ook op de gemeenteraad zelf nog vragen te stellen. De oppositiefractie drong toch aan op het notuleren van de essentie. Bij de stemming stemden uiteindelijk de vijf CD&V-meerderheidsraadsleden voor, de vijf raadsleden van de Open voor de Mens-fractie tegen.
  
OCMW
De raad nam kennis van de OCMW-budgetwijziging voor 2015. Die bleek onder meer noodzakelijk door de gewijzigde regeling voor de gesubsidieerde contractuele personeelsleden en de daaruit voortspruitende financiële gevolgen. Door een gebrek aan liquiditeiten diende ook een lening van 160.000 € aangegaan en diverse algemene regelingen voor de sociale dienst dienden gecorrigeerd. Het resultaat op kasbasis bedraagt nu 485.210 € in stede van 296.794 €. En ook de autofinancieringsmarge stijgt licht van 8.369 € naar 8.621 €.
 
Zo kon de raad dan ook verder het licht op groen zetten voor de meerjarenplanaanpassing 2 voor 2014-2019.
 
En op basis van die goedgekeurde meerjarenplanaanpassing kon de raad meteen ook kennis nemen van het OCMW-budget voor 2016, waarin de gemeentelijke toelage oploopt tot 337.000 €.
 
Raadslid Ghislain Vandercapellen betreurde dat de nieuwe regelgeving alsnog weinig transparantie toelaat rond de vier kerntaken van een OCMW, te weten de sociale bijstand, de poetsdienst, de klusjesdienst en de buitenschoolse kinderopvang. Maar zowel burgemeester Luc Deneyer als OCMW-voorzitter Dirk Willem repliceerden dat de sociale context de jongste tijd alsmaar wijzigt door onder meer de gestadig voortschrijdende verarming en de opvang van de vluchtelingen. De OCMW-voorzitter gaf ook nog te kennen dat alles in het werk wordt gesteld om de kosten onder meer voor de leefloners terug te dringen en dat het budget 2016 een voorlopige eerder ruime raming is.
 
Politie
In 2016 draagt Bever 170.085 € bij voor de werking van de politiezone Pajottenland. In 2015 was dat nog 159.538 €. Ook hier wenste raadslid Ghislain Vandercapellen enige duiding te bekomen. Burgemeester Luc Deneyer haalde aan dat de meeste kosten voortspruiten uit de personeelskosten, de alsmaar stijgende en broodnodige aandacht voor de veiligheid onder meer rond de screening van de vluchtelingen en de strijd tegen de criminaliteit. De dotatie werd unaniem goedgekeurd.  
 
Hulpverleningszone West
De hulpverleningszone West ontvangt van Bever voor haar werking 72.708 €. Daar in de zoneraad geen consensus kon worden bereikt over de verdeelsleutel van de gemeentelijke dotaties werd die vastgesteld door de gouverneur. De bijdrage van Bever kwam zo te liggen op 0,26439 %. Boosdoener voor die overdracht is volgens burgemeester Luc Deneyer het niet nakomen van de eerdere geformuleerde beloften vanuit de Federale Overheid. In eerste instantie voorzag die een verhouding van 50% federale bekostiging tegenover 50% lokale inbreng. Maar bij gebrek aan middelen bij de Federale Overheid is die verhouding thans teruggeschroefd tot 15% federale bijdragen tegenover 85% voor de lokale besturen. Ook blijft, steeds volgens burgemeester Luc Deneyer, een correcte vergelding voor de eerder gedane financiële inspanningen door Bever, Galmaarden en Herne voor de oprichting van een brandweervoorpost in Tollembeek, uit. De bijdrage werd unaniem goedgekeurd.  
 
Innen achterstallige facturen
De gemeenteraad stemde in met een reglement voor het innen van achterstallige facturen. Na een eerste herinnering per gewone post om binnen de 15 dagen te betalen volgt er na 30 dagen een tweede, deze keer evenwel per aangetekend schrijven en vermeerderd met die kosten. Indien daar binnen een termijn van 30 dagen nog geen gevolg wordt gegeven wordt het dossier overgedragen aan een deurwaarder.
 
Belastingen en retributies
Naar 2016 dienden de gebruikelijke gemeentelijke belastingen opnieuw vastgesteld. Ze blijven wel op hetzelfde peil als voor het dienstjaar 2015. Zo blijft de aanvullende gemeentelijke belasting op de personenbelasting gehandhaafd op 8,0 %. Ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven vastgesteld op 1.700 opcentiemen. De huisvuilbelasting blijft eveneens behouden op 50 € voor een gezin en op 30 € voor een alleenstaande. Zoals het voorbije jaar werd de prijs voor een rol van 10 restafvalzakken vastgesteld op 25 €, die voor een rol van 20 PMD-zakken op 3,10 €.
 
De tweede verblijven blijven belast met 990 €, de masten, pylonen en andere verticale draagconstructies voor commercieel gebruik op 2.500 €. En voor het voorbehouden van parkeerplaatsen voor activiteiten met een winstgevend karakter blijft per dag 5 € zowel voor een uitgetekende parkeerplaats als per 5 lopende meter in het geval het gaat om een niet uitgetekende parkeerplaats.
 
Ook de belasting op de huis-aan-huis verspreiding van reclamedrukwerk voor handelsactiviteiten blijft gehandhaafd evenals de belasting op de afgifte van administratieve bescheiden.
 
Voor het in dienst stellen van een nieuwe PIN/PUK-code op de elektronische identiteitsstukken bij een heraanvraag dan weer wordt voortaan wel een retributie gevraagd van 5 €.  
 
Budget
Na de goedkeuring van de aangepaste meerjarenplanning voor 2014-2019 waarbij de autofinancieringsmarge stijgt van 48.111 € in 2015 naar 116.081 € in 2016 kon ook het budget voor 2016 worden goedgekeurd. Het resultaat op kasbasis in het liquiditeitenbudget bedraagt hier 534.880 €.
 
Raadslid Ghislain Vandercapellen gaf aan bij dit alles toch bedenkingen en twijfels te hebben rond de betrouwbaarheid. Hij zei argwanend te staan over de evolutie van het meerjarenplan. Volgens hem lopen de investeringskredieten, met uitzondering voor 2016 en 2017, nagenoeg gelijk met de subsidies vanuit het Plattelandfonds en gaan zij hoofdzakelijk naar wegeniswerken. Ook is er geen sprake meer van een krediet van 500.000 € voor de bouw van een definitieve feestzaal. “De bestuursploeg is zeer voorzichtig en geeft de indruk niet al te veel in haar kaarten te willen laten kijken. Bovendien worden de investeringen gefinancierd met eigen middelen, alhoewel in het budget voor 2016 toch nog sprake is van een lening van 100.000 €”, klonk het ook nog.
 
Burgemeester Luc Deneyer kon hierop meedelen dat er momenteel een alternatieve minder dure piste wordt bewandeld voor de definitieve gemeentelijke feestzaal. Maar alvorens meer concreet te worden komt er nog overleg met de diensten van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw  en met de intergemeentelijke vereniging Haviland. Ook zou die piste dan nog dienen goedgekeurd te worden in het ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Plasbeek. “Wij volgen hierbij een voorzichtige koers waarbij procedures nauwgezet dienen gevolgd te worden. Ook willen wij ons niet in financiële avonturen storten. Zo zijn wij ook uiterst voorzichtig bij de projectontwikkeling van de herinrichting van de doortocht van het centrum om reden bepaalde partners nogal vaag blijven bij hun plannen en om reden de kostprijs die door de gemeente zou moeten gedragen worden momenteel haast niet in te vullen lijkt”, gaf de burgemeester nog mee. 
 
Rechtspositieregeling en arbeidsreglement 
Zowel de rechtspositieregeling als het arbeidsreglement van het gemeentepersoneel waren toe aan een actualisering. De raadsleden konden zich daar dan ook unaniem in vinden.
 
Tonnagebeperking
Voor de invoering van de tonnagebeperking op de gewestwegen in het centrum blijkt het nu nog wachten te zijn op de medewerking van het agentschap Wegen en Verkeer van Oost-Vlaanderen om de verzuchtingen van de twee door de maatregel getroffen bedrijven Vrancx Energy en Van Israël al dan niet te kunnen opvangen. Dat kon burgemeester Luc Deneyer nog meegeven op een vraag van raadslid Ghislain Vandercapellen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 dec 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief