BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 2 februari

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 2 februari

Sprokkels_gemeenteraad_bever
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 2 februari - © Deschuyffeleer
 

Woonbeleidsplan

De geactualiseerde versie van het woonbeleidsplan kreeg groen licht van de CD&V-raadsleden. De fractie van Open voor de Mens onthield zich. Dat plan maakt voor het bestuur, als voorbestemde regisseur van het lokaal woonbeleid, het beleidsdocument uit waarin de krachtlijnen en de keuzes voor dat lokaal woonbeleid worden aangegeven en dit rond het stimuleren van sociale woonprojecten, het bewaken van de woonkwaliteit en het uitwerken van een goede dienstverlening op het vlak van wonen. Het was beleidsmedewerker Karolien Hendrickx van Woonwinkel die de raadsleden wegwijs maakte in het geactualiseerd plan.

Het plan vormt het eindresultaat van een planningsproces dat vertrekt vanuit de kennis en de analyse van de lokale woonsituatie en in een aantal stappen komt tot het formuleren van beleidskeuzes en een tijdgebonden actieprogramma. Het plan werd opgesteld door het intergemeentelijk woonproject Woonwinkel Pajottenland waarvan ook Bever deel uitmaakt.
De nieuwe versie vervangt deze van maart 2012. In de geactualiseerde versie werden nu de meest recent beschikbare data ingevoerd en werd een balans opgemaakt van de ondernomen acties tijdens de eerste drie jaren. Zo blijkt Bever sinds 2001 een relatief sterke bevolkingsaangroei te kennen die volgens de prognoses naar 2024 toe zelfs zou oplopen tot 7,37% ten opzichte van inwonersaantal van 2014. Ook wordt naar de toekomst een relatief sterke toename verwacht van de één- en tweepersonen huishoudens terwijl het aantal huisgezinnen met meer dan twee personen stabiel zou blijven.
Raadslid Ghislain Vandercapellen had het hele plan blijkbaar grondig doorgenomen en had dan ook een hele batterij vragen in petto. Zo had hij onder meer graag meer vernomen over de meer- armslag van het intergemeentelijk project Woonwinkel voor Bever, het impact van de herinrichting van het dorpscentrum op het verblijfskarakter aldaar, het stimuleren van de eigenaars om hun woningen te renoveren, de aanpak van de leegstand, het gebrek aan bijkomende woonuitbreidingsgebieden, het blijkbaar niet langer stimuleren van grootschalige projecten, de ontwikkelingen in de kernen van het centrum en Akrenbos en het spanningsveld waarmee het schepencollege wordt geconfronteerd bij het afleveren van vergunningen. Burgemeester Luc Deneyer kon het raadslid geruststellen door te wijzen op de meerwaarde van de dienstverlening door de Woonwinkel voor het gemeentebestuur zoals in het dossier Akrenbos, op de huidige stedenbouwkundige visie van de Vlaamse overheid om meer open ruimte te behouden, op de regelgeving rond de leegstand die toch in vele gevallen de eigenaars aanzet tot actie, op het van hogerhand vastgelegd zijn van het centrum als hoofddorp en op het feit dat het schepencollege in principe geen bijkomende eisen zal stellen aan de inwoners bij het afleveren van een bouw- of verbouwingsvergunning tenzij deze die uit adviezen van externe diensten voortvloeien.         
Dierenasiel
De raad bekrachtigde een beslissing van het schepencollege waarbij het gemeentebestuur van Gooik wordt aangeduid als de gemandateerde overheid om onder meer mede in naam van de gemeente Bever bij de gunning en de uitvoering van de overheidsopdracht voor het organiseren van een prijsvraag rond de samenwerking met een dierenasiel op te treden. Door in die zin samen te werken met de overige gemeenten in het Pajottenland vangt Bever niet alleen tijds- en personeelswinst voor het eigen personeel maar bedingt het door de groepsactie ook betere prijsvoorwaarden. En bovendien levert de éénvormigheid ook voor de politie Pajottenland een meer comfortabele werkwijze op.   
Mobiel podium
Tussen de gemeenten die deel uitmaken van Pajottenland Plus en die vzw werd een samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt voor het stallen en het beheren van een via de projectwerking aangekocht mobiel podium voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal.
Gooik, dat centraal gelegen is in de streek, zal het podium stallen en beheren voor een jaarlijkse vergoeding van 200 € per gemeente.
Vertegenwoordiging
Zowel voor de plaatselijke groep bij het comité van bestuur van Pajottenland Plus als voor de algemene vergadering en de raad van bestuur van Toerisme Pajottenland & Zennevallei werd raadslid Marie-Elise Vanderkelen door haar collega’s in de raad aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de eerder voor Bever effectief aangeduide vertegenwoordiger Werner Godfroid.  
RUP Ter Plasbeek
Unaniem keurden de raadsleden de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Plasbeek goed. Henk Verhofstadt, de fractieleider van Open voor de Mens, benadrukte hierbij wel dat de goedkeuring door zijn fractie “uitsluitend slaat op de werkelijke inhoud van het RUP met zijn urbanistische bestemmingswijzigingen van een aantal percelen en dit in het algemeen belang van de gemeente en geenszins de instemming inhoudt met de beslissingen die het schepencollege neemt of nog zal nemen over de constructies of de verbouwingen op die percelen”. Hij betreurde ook “dat zijn fractie tot op heden nog niet betrokken is geweest bij de voorbereiding van het dossier”.
Door de goedkeuring van het RUP kan de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer nu verder werk maken van de inplanting van een definitieve gemeentelijke feestzaal in de aard van deze in Akrenbos maar dan wel in een fijnere versie en tevens goed ingebed in de omgeving. Volgens de burgemeester kan de gemeente zich geen grotere financiële inspanningen veroorloven en dringt de tijd daar de vergunning voor de voorlopige feestzaal in Akrenbos verloopt einde 2017. De burgemeester gaf nog aan dat, door de goedkeuring nu van het RUP, recente besprekingen met de diensten van Stedenbouw en met financiële instanties aangeven dat er vlug daadwerkelijk werk zou kunnen gemaakt worden van de bouw van de definitieve feestzaal op de huidige speelweide naast de voetbalkantine. In een tweede fase dan en voor zover de financiële middelen van de gemeente het dan toelaten zouden dan ook de constructies van het voetbalplein kunnen aangepakt worden. “Maar nu is de absolute prioriteit de definitieve feestzaal”, aldus de burgemeester.
Mobiliteitsplan
Nu een sneltoets van het gemeentelijk mobiliteitsplan werd uitgevoerd door de diensten van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant stemde de gemeenteraad in met het opzetten van een algemene informatiesessie voor de inwoners als participatietraject van de burger bij dat plan. Ook komt er een gemeentelijke begeleidingscommissie die in de plaats treedt van de eerdere adviesraad rond mobiliteit. Raadslid Werner Godfroid was namens de fractie van Open voor de Mens vragende partij om ook in die gemeentelijke begeleidingscommissie te mogen zetelen. Burgemeester Luc Deneyer hield zijn antwoord in beraad en zegde toe na te kijken of dit mogelijk was in het kader van de bestaande regelgeving.     
Tonnagebeperking
Daar waar Bever en Silly en de daarbij horende gewestelijke agentschappen voor verkeer al lang klaar zijn met hun huiswerk is het nog steeds wachten op het akkoord van de diensten van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen voor het invoeren van een tonnagebeperking op de gewestweg N263 die Viane doorheen het centrum van Bever verbindt met de autosnelweg E429/A8 in Bassilly. Ook blijkt Geraardsbergen nog te werken aan een flankerende regeling om mogelijk sluikverkeer in de Embekestraat en de Maroiestraat in Viane tegen te gaan. Dat wist burgemeester Luc Deneyer mee te delen onder meer ten gevolge van een onderhoud met de Geraardsbergse schepen van mobiliteit Erwin Franceus. Hij wees er hierbij ook op hoe complex en hoe tijdrovend dergelijke dossiers wel zijn om bij alle betrokken administraties en diensten groen licht te verkrijgen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief