NINOVE - Dulle Grieten zorgen voor ‘Groote Literatuur’

C21

NINOVE - Dulle Grieten zorgen voor ‘Groote Literatuur’

Editiepajot_ingezonden_dulle_grieten-digitaal

Vrijdag 4 december vindt in CC De Plomblom de tweede editie van het literair-muzikaal programma ‘Groote Literatuur’ plaats. Ninove zet de beste schrijfsters van Vlaanderen op het podium. Het peloton ‘Dulle Grieten’ wordt aangevoerd door Griet Op De Beeck.

 

Griet Op De Beeck is momenteel de best verkopende schrijfster van Vlaanderen. Begin 2013 verscheen haar debuutroman Vele hemels boven de zevende over vijf figuren die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. De roman werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Bronzen Uil Publieksprijs. Met haar tweede roman Kom hier dat ik u kus in september 2014 deed Op De Beeck nog beter; ook dit boek zit inmiddels aan meer dan 100.000 verkochte exemplaren. Kom hier dat ik u kus volgt het hoofdpersonage Mona in een verhaal over beschadigde mensen die ongewild ook anderen beschadigen. Momenteel werkt de auteur, die ook fel gesmaakte columns in De Morgen schrijft, aan het scenario voor de verfilming van haar debuutroman.

 

Allemaal willen we de hemel

Saskia De Coster is al jaren de koppigste, grilligste en aantrekkelijkste pen van België. Ze debuteerde in 2002 met de novelle Vrije Val. Later verschenen nog Jeuk, Eeuwige Roem, Held en Dit is van mij. Haar grootste succes tot nu toe is Wij en Ik (2013), een lijvige familieroman die zich afspeelt in ‘verkavelings-Vlaanderen’. Het boek volgt de familie Vandersanden, waar het wemelt van dramatiek en familiegeheimen. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Op Dulle Grieten in Ninove stelt ze haar recente roman Wat alleen wij horen (2015) voor. De bewoners krijgen te horen dat hun Atlasgebouw tegen de vlakte zal gaan: lukt het hen om zich te verenigen tegen het dreigende noodlot?

 

Els Beerten is bekend van talloze kinder- en jeugdboeken, zoals Lopen voor je leven, een aangrijpend verhaal over jong zijn, vriendschap, liefde, sport en dood. In 2008 verscheen Allemaal willen we de hemel, haar succesrijkste boek tot nu toe. In deze ingenieus opgezette adolescentenroman over de Tweede Wereldoorlog gaan de leden van een gezin elk op hun eigen manier om met de houding van huisvriend Ward, die collaboreert met de Duitsers. Allemaal moeten ze keuzes maken die de rest van hun leven zullen beïnvloeden. Allemaal willen we de hemel wist zowat elke mogelijke prijs in de wacht te slepen, waaronder de jeugdpublieksprijs van de Gouden Uil, de Boekenleeuw en de Cultuurprijs Vlaanderen voor Jeugdliteratuur. In haar laatste roman Een mens is genoeg vertelt Beerten het verhaal van de jonge Juliette en Louis en hun uit elkaar vallend gezin.

 

Hotel zonder sterren

Lara Taveirne debuteerde in 2014 met De kinderen van Calais, waarvoor ze de debuutprijs 2015 won. In het boek ontleedt ze allerlei vormen van relaties en vriendschap op snijdende, maar soms ook dromerige toon. Met haar schrijnend mooie beeldspraak zoekt Taveirne de grenzen op van wat draaglijk is voor de lezer. Onlangs kwam haar tweede boek uit, Hotel zonder sterren, die haar definitieve doorbraak zal betekenen.

 

Op Dulle Grieten interviewt Dirk Leyman, literair journalist bij onder meer De Morgen, de schrijvende dames. Elke auteur leest ook voor uit eigen werk. Tussendoor zorgt Hannelore Bedert voor heerlijke muziek. Ze plukt een handvol songs uit haar cd's Wat als, Uitgewist en Iets dat niet komt. ("De messcherpe teksten van Bedert gaan nog steeds tot op het bot, maar wie dit nog kleinkunst noemt, heeft niet goed geluisterd.") Na afloop kunt u de boeken van de auteurs kopen en laten signeren. Deze avond wordt een genot voor literaire en muzikale fijnproevers!

 

Praktisch

  • Groote Literatuur 2/ Dulle Grieten
  • Vrijdag 4 december, 20 uur
  • Cc De Plomblom, Graanmarkt 12, 9400 Ninove
  • Toegang: 10 €
  • Dulle Grieten is een organisatie van de bibliotheek, de dienst cultuur, cc De Plomblom en BibArt met steun van de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Fonds voor de Letteren

Info & tickets? Cc De Plomblom, 054 34 10 01, www.ninove.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief