Oefening Incident Gevaarlijke Stoffen op KA GERAARDSBERGEN

C21

Oefening Incident Gevaarlijke Stoffen op KA GERAARDSBERGEN

Editiepajot_oefening_incident_gevaarlijke_stoffen_op_ka_geraardsbergen
 

Op woensdag 18 november ging op het KA Geraardsbergen een IGS-oefening door in samenwerking met Hulpverlening Zuid-Oost. Brandweerkorpsen van Aalst, Denderleeuw, Erembodegem, Geraardsbergen, Lede, Moorsel, Ninove, Wetteren en Wichelen waren aanwezig voor een geënsceneerd incident met gevaarlijke stoffen. 

 

Een schoolse omgeving is de perfecte locatie voor een dergelijke oefening. “In de wetenschapslabo’s wordt op regelmatige basis gewerkt met chemische stoffen. Het is belangrijk dat onze leerkrachten van wetenschappelijke vakken en directieleden op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren van een IGS en van de te ondernemen stappen. Bovendien konden een aantal leerlingen van de afdeling Maatschappelijke Veiligheid deze oefening bijwonen van begin tot einde, wat een unieke ervaring is”, licht technisch adviseur coördinator Chris Teirlinck toe.

 

Tijdens de oefening, onder leiding van kapitein Bart Vandesande, gebeurde een foute manipulatie tijdens een chemisch experiment van leerlingen en leerkrachten. Een van beide leerkrachten kon er in slagen de hulpdiensten te verwittigen, waarna politie, medische diensten en de brandweer ter plaatse kwamen. Ook het IGS-team werd gevraagd om uit te rukken. Directeur Nico Van Coster was een van de aanwezige directieleden: “Als directie onderschat ik het gevaar van proeven binnen onze school nooit. Dat Hulpverlening Zuid-Oost met het KA wilde samenwerken, doet mij een groot plezier. Wij stelden met plezier onze deuren open in het belang van de gemeenschap. Uiteindelijk was dit een win-winsituatie voor beide partijen: de korpsen konden hun IGS-procedure inoefenen en evalueren, als school kregen wij de mogelijkheid ons noodplan te bekijken.”

 

Met het oog op veiligheid vinden op het KA binnenkort ook meerdere AMOK-oefeningen plaats in samenwerking met onder andere de Geraardsbergse politie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief