Startschot voor nieuwe stuw in GERAARDSBERGEN

C21

Startschot voor nieuwe stuw in GERAARDSBERGEN

Editiepajot_jimmy_godaert_startschot_voor_nieuwe_stuw_in_geraardsbergen
 

Waterwegen en Zeekanaal NV is  gestart met de volgende fase in de bouw van de nieuwe stuw in Geraardsbergen. De werken maken deel uit van het grotere project ‘Stuwen op de Dender’. Met dit project wil de waterwegbeheerder de waterveiligheid in het Denderbekken verhogen. De werkzaamheden in Geraardsbergen vragen een investering van 8 miljoen euro en zullen minstens drie jaar duren.

 

Verschillende fasen

Nu de vergunningen verkregen zijn, begint Waterwegen en Zeekanaal NV op 14 maart met de werken op het terrein. Omdat de oppervlakte van het werfterrein beperkt is én de waterafvoer tijdens de werken onder controle moet blijven, wordt er in verschillende fasen gewerkt. Tijdens de eerste werken wordt het werfterrein bouwrijp gemaakt en gaan de archeologen aan de slag.

 

Eens dit onderzoek afgerond is, begint de aannemer aan de grote, bouwkundige werken. Hij zal de oevers van het westelijke stuweiland helemaal vernieuwen en een nieuwe stuw bouwen. Deze stuw is breder dan de voorgaande en werkt automatisch. Door de komst van de nieuwe stuw kan het water van de wispelturige Dender beter op peil gehouden worden. Ook bouwt de aannemer waterafvoerkokers onder het oostelijke stuweiland om de grotere capaciteit van de nieuwe stuw te kunnen opvangen. Deze fase is de meest ingrijpende en zal minstens twee jaar duren.

 

Nadien volgen de andere werken in de omgeving van de nieuwe stuw: de sluis wordt gemechaniseerd en er wordt ook een vistrap gebouwd zodat vissen in de toekomst zonder problemen langs de nieuwe stuw kunnen zwemmen. Daarnaast komt er ook een nieuw dienstgebouw en wordt de omgeving van het stuwcomplex heraangelegd. Fietsers en voetgangers krijgen een nieuwe voetweg en er komen extra zitbanken op het sluisplein. Deze ingrepen verhogen het comfort van de scheepvaart en maken de site aangenamer voor alle passanten.

 

Meer informatie over het project en interessant beeldmateriaal vindt u op: http://www.dender.be/gemeente/geraardsbergen

 

Jaagpad en voetweg afgesloten

Vanaf de start van de werken op 14 maart 2016 worden zowel de voetweg over de stuweilanden als het jaagpad in het verlengde van de Sasweg afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dit is noodzakelijk voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers. Beide passages blijven afgesloten gedurende de totale duur van de werken. Er worden lokale omleidingen voorzien.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief