Financien Lokaal Bestuur GERAARDSBERGEN blijven gezond

C21

Financien Lokaal Bestuur GERAARDSBERGEN blijven gezond

13710
 

Het lokaal bestuur blijft structureel financieel gezond, ondanks de stijgende kosten en personeelsuitgaven. Dat blijkt uit de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 dat tijdens de gemeenteraad van 19 december werd voorgesteld. De kostenstijging betekent echter niet dat het lokaal bestuur de investeringskraan dichtdraait. Het blijft investeren in Geraardsbergen en zijn burgers.

“Het economisch klimaat blijft pittig, ook voor ons lokaal bestuur. De stijgende prijzen van bijvoorbeeld aanbestedingen en personeelsuitgaven zetten het budget onder druk. Toch betekent dat niet dat we inboeten op de kwaliteit van onze dienstverlening. We blijven op een gezonde manier investeren in onze stad, verenigingen ondersteunen en premies aan de burger uitkeren. De personenbelasting of de onroerende voorheffing verhogen we niet. We willen erover waken dat het moeilijkere klimaat de toekomst van onze stad én burgers niet hypothekeert”, zegt waarnemend burgemeester Ann Panis.

 Exploitatiebudget

In het aangepast meerjarenplan bedragen de exploitatie-uitgaven 394 miljoen euro over de volledige legislatuur 2020-2025. De uitgaven lopen op van 52 miljoen euro in 2020 tot 75 miljoen euro in 2025.

 59% besteden we aan personeelskosten, 22% aan de aankoop van goederen en diensten, 12% aan werkingssubsidies en 6 % aan uitgaven voor de sociale dienst. Noot: door afrondingen komen we aan 99% i.p.v. 100%.

Doordat de personeelskosten het grootste deel van onze exploitatie-uitgaven vertegenwoordigen zorgt een stijging (onder meer door de inflatie) hierin meteen voor een sterke stijging van de totale uitgaven.

Het lokaal bestuur ondersteunt ook andere maatschappelijk belangrijke instanties zoals de politie- en hulpverleningszone. Deze zones ontvangen respectievelijk 4,9 miljoen euro en 1,5 miljoen euro.

In het ASZ dragen we 491.192 euro bij. Dit komt grotendeels door de stijgende responsabiliseringsbijdragen en werkingskosten bij het ASZ.

De exploitatie-ontvangsten in het aangepast meerjarenplan bedragen 438 miljoen euro over de volledige legislatuur. De ontvangsten stijgen van 61,2 miljoen euro in 2020 tot 79,7 miljoen euro in 2025.

Daarvan komt 36% van fiscale ontvangsten en boetes, 38% van werkingssubsidies (zoals het gemeentefonds) en 25% van ontvangsten uit de werking (inkomsten woonzorgcentra, flats, kinderdagverblijf…). Noot: door afrondingen komen we aan 99% i.p.v. 100%.

Investeringsbudget

 

De investeringsuitgaven worden voor de resterende periode 2022-2025 geraamd op 45 miljoen euro.

Een van de investeringsprojecten betreft de renovatie van het Abtenhuis. Daarvoor werd een subsidie toegekend, met de voorwaarde om te renoveren voor 2026.

Daarnaast zou het gebouw aan de Zakkaai 19 te koop worden aangeboden, wat dan weer een ideale kans zou zijn om ontmoetingscentrum De Lelie nog beter in de kijker te zetten.

 Een andere belangrijke wijziging binnen het investeringsbudget betreft de verkoop van het gebouw van het centrum welzijn in de Kattestraat, met een vermindering tot de helft van de verkoopprijs. De sociale diensten verhuizen namelijk niet mee naar het ontmoetingscentrum en het administratief centrum, waardoor zij de komende jaren verder blijven werken op de site in de Kattestraat.

De investeringsontvangsten worden voor diezelfde periode dan weer geraamd op 8,5 miljoen euro. Dit betreft zowel de verkoop van eigen actief als subsidies van hogere overheden.

Liquiditeitenbudget

De totale financiële schuld van het lokaal bestuur zal eind 2025 65,4 miljoen euro bedragen. In het aangepaste meerjarenplan werden nieuwe leningen opgenomen t.b.v. 22 miljoen euro (voornamelijk voor de financiering van onze eigen investeringen).

De optelsom tot een positief budget

Geraardsbergen is financieel gezond. Dit blijkt uit het jaarlijks positief beschikbaar budgettair resultaat en de positieve autofinancieringsmarge in 2025. Dit wil zeggen dat ondanks de stijgende uitgaven en het ambitieuze investeringsprogramma het lokaal bestuur van Geraardsbergen nog steeds in staat is al haar uitgaven te betalen.

Raadpleeg de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 via volgende link: https://www.geraardsbergen.be/vierde-aanpassing-meerjarenplan-lokaal-bestuur-2020-2025

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2023
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief