DILBEEK - Willem M. Roggeman gevierd op het gemeentehuis

C21

DILBEEK - Willem M. Roggeman gevierd op het gemeentehuis

Editiepajot_dilbeek_willem_m
De dichter Willem M. Roggeman (tweede van rechts) werd op het gemeentehuis van Dilbeek ontvangen naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag en zijn jongste literaire prijs. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

De dichter, essayist, romanschrijver, journalist Willem M. Roggeman is op het gemeentehuis van Dilbeek ontvangen naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag en zijn jongste prijs die hij behaalde met het gedicht ‘’Lichaamstaal’’ in de Nederlandse stad Zeist.

Paula Beelaerts, voorzitster van het organiserend Willemsfonds, leidde de jubilaris in. Pol Hoste las uit zijn pas verschenen roman “De verzwegen Boon” waarin W. Roggeman als personage optreedt. Guy van Hoof, auteur van de bundel “gesprekken met Willem M. Roggeman” en “een schilder met woorden” belichtte de figuur Roggeman en zijn veelzijdigheid. Frans Van Campenhout, auteur van het boek “Willem M. Roggeman, dichter van het exotisme” was eveneens van de partij. Het slotwoord was voor burgemeester Stefaan Platteau.
Willem M. Roggeman werd geboren in Brussel in 1935. Zijn ouders, afkomstig uit Oost-Vlaanderen, vestigden zich destijds in Schaarbeek. Na zijn humaniora in het Brusselse trok Willem naar de universiteit van Gent, begon er de studies economische wetenschappen maar ontdekte al gauw dat wiskunde niet voor hem was weggelegd. Literatuur en kunst des te meer.
Zijn ouders zagen in hem een pianist maar zijn aandacht ging vooral naar het schrijven. In 1959 trad hij in Brussel in dienst van Het Laatste Nieuws, eerst als redacteur binnenland, nadien als redacteur cultuur. Intussen maakte hij naam als dichter, schreef drie romans, eenakters, essays, monografieën, noem maar op. Hij was lid van allerlei literair geïnspireerde verenigingen, onder meer van de Dilbeekse Cahiers.
In 1974 vestigde hij zich in Dilbeek. Van april 1981 tot september 1993 was hij adjunct-directeur van de Brakke Grond in Amsterdam. In 1999 kreeg hij de titel van ambassadeur van Dilbeek.
Burgemeester Stefaan Platteau bestempelde Willem als een levend monument van Dilbeek, bevriend met schrijvers en Nobelprijswinnaars als Pablo Neruda, Heinrich Böll en Mario Vargas Llosa.
Roggeman werd en wordt veel uitgenodigd op buitenlandse poëzie-evenementen en festivals. De prijs van de stad Zeist was de vierde literaire prijs in het buitenland voor Willem. Als slot van de viering las Willem zijn gelauwerd gedicht voor.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief