Gemeente DILBEEK wil daken verhuren voor zonnepanelen

C21

Gemeente DILBEEK wil daken verhuren voor zonnepanelen

Zonnepanelen_p200

Op de gemeenteraad van december wordt voorgesteld om deel te nemen aan een globale marktraadpleging voor de levering van groene stroom opgewerkt door zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen.

Het gemeentelijk patrimonium is vrij omvangrijk. Jaarlijks wordt er bijna 1 miljoen € uitgegeven aan energiekosten (ongeveer 50% elektriciteit, gas en water) en deze kost neemt jaarlijks toe door de stijgende energiekosten. Van die uitgave (cijfers 2009) is ongeveer 55% voor de aankoop van elektriciteit met een verbruik van 3GWh (tov 347GWh verbruik in de gehele gemeente) en 40 % voor de aankoop van gas met een verbruik van 11,6GWh (tov 764GhW in gehele gemeente).
De gemeente werkt aan het reduceren van dit energieverbruik in al haar gebouwen, door renovatie en kleine ingrepen, maar daarnaast is er ook de ambitie om, zoals het lokaal Kyotoprotocol voorschrijft, een substantieel deel van haar energie zelf op te wekken. Energie produceren is echter geen kerntaak van een gemeente, haar patrimonium maximaal benutten ten behoeve van haar inwoners is dat wel. Bovendien heeft ze ook een voorbeeldfunctie op het vlak van hernieuwbare energie. Daarom onderzocht de gemeente de mogelijkheid om haar daken te verhuren aan een externe dienstverlener in ruil voor goedkope groene stroom en eventuele verhuurinkomsten. Zo is er voor de gemeente geen investeringskost maar kan ze dankzij het optimale gebruik van haar daken wel maximaal bij tot het produceren van hernieuwbare energie en kan ze ook een graantje meepikken van de opbrengst.
Recent kreeg de gemeente een aanbod van TMVW om deel te nemen aan een globale marktraadpleging voor de levering van groene stroom opgewekt door zonnepanelen. Door hieraan deel te nemen kan de gemeente niet alleen genieten van het schaalvoordeel, maar kan ze ook gebruik maken van de expertise van de TMVW om de marktraadpleging te volbrengen. Op de gemeenteraad van december wordt gevraagd om het principe van deelname aan deze marktraadpleging goed te keuren. Van zodra de dienstverlener geselecteerd is (verwachting juli 2011), kan werk gemaakt worden van concrete projecten.
De dienst patrimonium vervolledigt op dit moment de inventaris van bruikbare daken. De grootste kleppers qua oppervlakte zijn de sporthallen, het zwembad, de feestzalen en de gemeentelijke loodsen, maar ook kleinere gebouwen worden onderzocht. Daarnaast is er een aantal die zich uitstekend leent zoals de muziekacademie of de gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede. Om financiële redenen werd de investering in zonnepanelen echter niet opgenomen in die projecten. Via deze weg zullen ze alsnog gerealiseerd worden. Maar liefst 18 gemeentelijke gebouwen komen volgens een eerste raming in aanmerking qua dakoppervlakte en oriëntatie. De dienstverlener zal achteraf voor elk van die gebouwen een gedetailleerde haalbaarheidsstudie en stabiliteitsevaluatie uitvoeren.
Meer informatie bij:
Schepen voor Patrimonium en Energie Jef Vanderoost, 0474/748106.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 dec 2010
Jean-Pierre Schoukens
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief