DILBEEK - Nieuwe Colruytwinkel nog niet voor morgen

C21

DILBEEK - Nieuwe Colruytwinkel nog niet voor morgen

Colruyt_embleem_p200

Twee jaar na het indienen van de eerste bouwaanvraag is het nog lang niet zeker of Colruyt ooit een vergunning zal krijgen voor het optrekken van een nieuwe grote winkel in Sint-Anna-Pede (Itterbeek). Op verzoek van de buurtbewoners buigt de Raad van State zich momenteel over een betwiste beslissing van de gemeente Dilbeek betreffende de rooilijn in de Herdebeekstraat.

Buurtbewoners willen impactstudie
Pas nadat de gemeente in orde geraakt met de aanpassing van rooilijnen en buurtwegen, dan pas, kan de winkelketen eventueel een derde poging wagen. De eerste bouwaanvraag werd onder luid protest ingetrokken en de tweede bouwaanvraag werd door de deputatie geweigerd. Zonder grondige aanpassingen aan het project zal ook een derde bouwaanvraag waarschijnlijk mislukken, meent het buurtcomité Bettendries. “Wij verzoeken de gemeente – nu hiervoor voldoende tijd is - een onafhankelijke impactstudie uit te voeren en tevens de firma Colruyt te helpen bij het vinden van een betere locatie. Het nut van zo’n onafhankelijke studie is al in andere dossiers goed aangetoond”, vertelt Eddy Cousin. “Zo was er de studie van de KU Leuven in verband met de geluidsoverlast van het GEN die de bal aan het rollen bracht en wat na goed 7 jaar strijden leidde tot de gekende corrigerende geluidsmaatregelen en tot tevredenheid van eenieder”.
Talrijke sympathisanten
Het voornemen van Colruyt om op een smalle weide aan de Herdebeekstraat een zeer groot winkelgebouw neer te poten (2.808m2 van 9 à 10 meter hoog) stuit al twee jaar op veel protest. Opvallend is dat de actie van de buurtbewoners kan rekenen op veel sympathie in brede lagen van de Dilbeekse bevolking. Het buurtcomité zet zich immers in voor de directe omwonenden maar ook voor de rust in de wijk Bettendries en voor de bescherming van het landelijke Sint-Anna-Pede. De leefkwaliteit in het Bruegel-dorp zal immers sterk verminderen door het intensieve winkelverkeer dat niet, ofwel met veel moeite, weg zal geraken langs de Ninoofsesteenweg.
Omdat het bouwterrein gelegen is aan een moeilijk kruispunt met verkeerslichten, staat het agentschap Wegen en Verkeer weigerachtig tegenover een winkeltoegang langs de steenweg. Dit betekent dat ongeveer 1.250 wagens per dag de winkel moeten bereiken langs de Herdebeekstraat en op dat korte stukje straat tussen twee kruispunten ook weer de winkel moeten verlaten. 2.500 extra autobewegingen per dag staat garant voor grote verkeersproblemen die niet door een kleine verbreding van de weg kunnen opgelost worden. Het gemeentebestuur erkent deze verkeersproblemen maar doet geen inspanningen om ze te vermijden of op te lossen. Het college van burgemeester en schepenen durft de machtige winkelketen uit Halle geen haar in de weg te leggen, ook al ontving het college petities van de eigen bevolking met respectievelijk 600 en 470 handtekeningen.
Dure advocaten tegen kleinduimpje
In plaats van een impactstudie te bestellen en het project ernstig te laten onderzoeken heeft de gemeente Dilbeek een advocatenbureau onder de arm genomen in een poging om de opmerkingen op de rooilijnprocedure te weerleggen. Het betreft overigens hetzelfde advocatenbureau dat in het Gen-dossier met succes de belangen verdedigde van de gemeente én van de buurtbewoners ten overstaan van Infrabel.
Begin deze week maakte Colruyt bekend ook advocaten te zullen inschakelen in het rooilijngeschil tussen gemeente en buurtbewoners bij de Raad van State. Hebben ze onvoldoende vertrouwen in de afloop van deze zaak?
De buurtbewoners hebben uiteraard niet de middelen om elke keer dure advocaten te raadplegen. De strijd lijkt ongelijk, maar Cousin, Wiels en Co zijn niet onder de indruk van de replieknota van de advocaten op hun verzoekschrift.
Het Colruyt-dossier lijkt wel een David tegen Goliath-verhaal. De buurtbewoners vergelijken zich liever met enkele kleinduimpjes die niet van plan zijn zich te laten oppeuzelen door de distributiereus van het land.
“Een ramp voor Sint-Anna-Pede”
Het project heeft ook voorstanders, met name de vele werknemers van Colruyt die in de gemeente wonen en fier zijn op hun werkgever. “Wij begrijpen de ontgoocheling van de Colruyt-fans, maar de locatie aan de Herdebeekstraat is een ramp voor de omwonenden, voor de buurtwinkel (die omwille van de onzekerheid al te koop staat). Het project is ook een ramp voor de ruimtelijke ordening, voor het verkeer en voor het landelijk karakter van Sint-Anna-Pede. Zonder ernstige oplossing voor al deze problemen zal het buurtcomité niet opgeven”, aldus woordvoerder Peter Wiels. “De verkeersveiligheid en de leefkwaliteit van een volledig landelijk dorp staan op het spel. Talrijke inwoners van Sint-Anna-Pede en gans Itterbeek moedigen ons daarom aan”.
Tijd om alternatieven te zoeken
Volgens het buurtcomité bestaan er op het grondgebied van de gemeente Dilbeek en in de onmiddellijke nabijheid van de gemeentegrenzen ongetwijfeld een aantal alternatieven voor het vestigen van een grote winkel. Als Colruyt geen werk wil maken van die alternatieven dan zullen de klanten - die men overhaast met videoclips had opgewarmd voor een winkel zonder enige vergunning - nog veel geduld moeten oefenen. De procedure bij de Raad van State zal nog een tijd duren en dan kan alles opnieuw beginnen.
Wie ook gelijk krijgt in het geschil over de rooilijn, de honderden tegenstanders van het reusachtige winkelproject in Sint-Anna-Pede zullen pas tevreden zijn wanneer er oplossingen komen voor de aangehaalde problemen of wanneer Colruyt een meer geschikte locatie opzoekt. Intussen voelen de mensen zich in de steek gelaten door het merendeel van de Dilbeekse politici die om duistere redenen weigeren een objectieve impactstudie uit te voeren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief