Nieuwe tramlijn tussen BRUSSEL en NINOVE?

C21

Nieuwe tramlijn tussen BRUSSEL en NINOVE?

Editiepajot_ninove_tram_01_tom_vierendeels
De oorspronkelijke tram in Ninove (ep)

De Lijn stelde een tijdje geleden zijn mobiliteitsplan voor dat gerealiseerd moet worden tegen 2020. In dat plan staan enkele maatregelen die het Pajottenland en de streek rond Ninove sterk aanbelangen.

Een van de plannen is ondermeer om een snelle tramlijn in te schakelen tussen Brussel, Dilbeek, Eizeringen en Ninove. Het tracé Brussel – Ninove zou lopen langs de Ninoofsesteenweg, waarbij de tram op een eigen bedding voorrang zou genieten. De tram zou stoppen in de grote kernen en  een snelheid halen van 50 kilometer per uur.

Het kostenplaatje wordt voorlopig geraamd op 300 miljoen euro en het project moet voltooid zijn tegen 2020. Het doel van dit project is, volgens De Lijn,  het probleem van de files van en naar onze hoofdstad op te lossen.

LDD Ninove baart zich grote zorgen over dit plan en vind dat met dergelijk initiatief de vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn een grote stap terugzet naar de geschiedenis van de vorige eeuw.

"Naast het uitermate hoge kostenplaatje, betaald met overheidsgeld, zal het aanleggen van deze twijfelachtige, snelle tramverbinding het verkeer langs de Ninoofse steenweg nog meer belasten", vindt Wim Van De Wiele, voorzitter LDD Ninove. "Het zal  door de eigen bedding van de tram nog meer worden gestremd, met als gevolg nog langere files.  Maar we moeten ook aandacht hebben voor de nadelige gevolgen voor de hele streek bij het aanleggen van deze geplande lijnen."

"Brussel barst nu reeds uit zijn voegen. Door de sneltramverbinding naar Ninove zal de bevolking van de hoofdstad verder uitdeinen naar Vlaanderen, misschien wel tot in de vlaamse Ardennen", vreest Lijst Dedecker Ninove. "Dat komt neer op  nog meer verfransing en verstedelijking, zeker en vast ook op ninoofs grondgebied. Het Pajottenland is daar reeds een perfect voorbeeld van."

"Ook Ninove zal ongetwijfeld hierdoor geconfronteerd worden met de onvermijdelijke migratie van tal van nationaliteiten die automatisch onze stad als een aantrekkingspool zullen zien voor steunzoekers  zonder meer", gaat Van De Wiele verder. "De prijzen van de gronden en huizen zullen automatisch de hoogte inschieten, wat nog maar eens ten koste gaat van de plaatselijke bevolking en dan hebben we het nog niet over de toenemende criminaliteit die zich zal verplaatsen van de hoofdstad naar de vlaamse gemeenten langs dit traject."

"LDD Ninove is daarentegen grote pleitbezorger om het ninoofs mobiliteitsplan meer bepaald, het doorgaand verkeer  op de ring rond Ninove, alle aandacht te geven", klinkt het. "Onze partij ziet meer heil in het dringend en grondig reorganizeren van de drukke kruispunten Den Dollar, Den Doorn en De Tramstatie. Dit zal meer soelaas zal brengen dan de ninovieter een snel tramstel door de keel te rammen, dat er op termijn ontegensprekelijk het typische vlaams karakter van onze stad zal doen bij inschieten."

"Hopelijk zullen tijdig alle pro’s en contra’s worden afgewogen door onze lokale beleidsvoerders over deze tramverbinding en zal men vanuit Ninove voldoende gewicht in de schaal weten te leggen om er voor te zorgen dat er op een zo kort mogelijke termijn paal en perk wordt gesteld aan het dagelijkse fileprobleem rond onze stad", besluit de voorzitter.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2011
Tom Vierendeels
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief