DILBEEK - Recordopkomst voor geboorteboomgaard

C21

DILBEEK - Recordopkomst voor geboorteboomgaard

Editiepajot_dilbeek_geboorteboomgaard_succes_foto_gerrit_achterland
De aanplanting van de geboorteboomgaard in Dilbeek afgelopen weekend was een groot succes. - Foto © Gerrit Achterland
 

Vorig jaar werden in Dilbeek 380 kinderen geboren. Daarvan waren er zaterdag 130 met hun ouders en familie aanwezig voor de aanplanting van de geboorteboomgaard. Een record, zei schepen van Burgerlijke Stand Carine Walravens in haar openingstoespraak.

De aanplanting van de geboorteboomgaard had ditmaal niet plaats op de weide achter de voormalige brouwerij De Nève in Sint-Gertrudis-Pede maar in de Broekvallei. De site achter de brouwerij is namelijk vol geplant. De aanplanting in de Broekvallei is eenmalig want voor meer dan twaalf bomen is er geen plaats.
In deze Broekbeekvallei werkt de gemeente Dilbeek mee aan de biodiversiteitscampagne “Je hebt meer buren dan je denkt”, een provinciale actie om de achteruitgang van lokale biodiversiteit te stoppen. Door het aanplanten van fruitbomen, van hagen en houtkanten, door de aanleg van een ijsvogelwand, door de inzaai van een vlinderweide, door een aangepast maaibeheer wordt de Broekvallei ingericht voor de volgende koestersoorten : sleedoornpage, eikelmuis en ijsvogel.
Er werden in totaal twaalf hoogstammige streekeigen fruitbomen aangeplant (3 appelbomen, 3 perelaars, 3 pruimelaars en 3 kerselaars). Elke boom staat voor één maand waarop de namen van de kinderen geboren in die maand vermeld worden. Bij de aanplanting kreeg elk kind een aandenken waaruit de verbondenheid tussen het kind en de aangeplante boom blijkt. Als voorproefje werden er streekeigen appelen meegegeven. De kinderen kregen ook allemaal een slabbertje. Er werd ook, zoals de traditie het wil, een ballonwedstrijd georganiseerd. De feestelijkheden werden muzikaal opgeluisterd door fanfare Hand in Hand uit Groot-Bijgaarden.
De aanplantingsweide is gelegen aan het kruispunt van de Broekstraat en de H. Vergelslaan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief