HALLE / DILBEEK / GALMAARDEN - Eerste publieke evaluatievergadering van Toerisme Pajottenland & Zennevallei

C21

HALLE / DILBEEK / GALMAARDEN - Eerste publieke evaluatievergadering van Toerisme Pajottenland & Zennevallei

Tramsite_dsc06274
Foto's KOS
 
Toerisme_i
Foto KOS
 

Toerisme Pajottenland & Zennevallei organiseerde voor de twaalfde keer zijn jaarlijkse toeristische ontmoetingsnamiddag, voor allen die mede zorg willen dragen voor het toerisme in de streek. Het intussen traditionele recept van een hele namiddag samen bezig zijn met toerisme in eigen streek begon met een verkenning van de vernieuwde Tramsite in Schepdaal. Dit bezoek bereikte althans zijn doel van kennismaking want voor velen was het duidelijk dat op deze kennismaking later een degelijk bezoek (best onder begeleiding van een gids) echt de moeite waard is.

In ’t Klosken te Sint-Martens-Lennik volgde dan het ernstige werk.  De voornaamste toerisme-actoren in de streek lichtten traditiegetrouw elk hun nieuwste initiatieven toe. En dan kwam de grote innovatie van dit jaar aan de beurt, nl. de praktijkinvoering van het splinternieuwe Vlaamse decreet over de “erkende Toeristische Samenwerkingsverbanden”. Deze vervangen nu definitief de aloude “VVV’s” en het is overheden zelfs verboden om medewerking te verlenen - door lidmaatschap of door financiële steun, - aan niet door Toerisme Vlaanderen erkende verenigingen.
 
Zo’n verbanden kunnen erkend worden op lokaal, regionaal, provinciaal of nationaal vlak. Toerisme Pajottenland & Zennevallei is het erkende samenwerkingsverband voor de streek, die zich uitstrekt over het grondgebied van niet minder dan 16 gemeenten, van Bever tot St.-Genesius-Rode en van Halle tot Liedekerke. Het semi-officiële karakter van deze verbanden wordt decretaal onderlijnd door de eis dat de meerderheid der mandaten in handen moet zijn van de gemeenten. De op aansturen van de provincie in 2004 in voege getreden “convenantenregeling” zorgt daarbij voor een gezonde basisfinanciering.
 
Gezien taakstelling en financiering voornamelijk steunen op de overheid voorziet het decreet ook maatregelen van “goed bestuur” en van “openbaarheid van bestuur”. Het goed bestuur vertaalt zich in de voorziening dat de agenda’s van alle Raden van bestuur en van alle Algemene vergaderingen worden ter kennis gebracht van de leden van alle gemeenteraden, die van alle relevante documenten kunnen kennis nemen en hierop op een passende wijze kunnen inspelen.
 
De openbaarheid van bestuur wordt nog verder open getrokken door de voorziening dat jaarprogramma en begroting jaarlijks aan een publieke evaluatievergadering worden voorgelegd, en dat was nu de hoofdschotel. Een bevattelijke powerpointvoorstelling gaf de talrijke aanwezigen een overzicht van het geheel en van elk van de grote hoofdstukken van de toerismewerking: de verspreiding van documentatie, de dienstverlening door de regionale toerismekantoren te Halle en te Galmaarden met zes personeelsleden en vele vrijwi!lligers, de toeristische promotie door productontwikkeling en bekendmaking, het onthaal en de begeleiding van zowel individuele toeristen als van groepen.
 
Opvallende nieuwigheden waren verder de volgende.
 
Het sinds 2006 ingestelde tweemaandelijks overleg van toerisme-ambtenaren in de streek heeft nu definitief de stap gezet naar de eigen promotie via de “Hotspot Pajot”-actie die ons toeristisch aanbod jaarlijks promoot via een bijzonder jaarthema. Zie gratis folder of website.
 
De vernieuwde website www.toerismepajottenland.be ziet er erg aantrekkelijk uit maar wat vooral van belang is, is dat ze de toerist op zo’n direct mogelijke wijze leidt naar de informatie waarnaar hij of zij op zoek is; daarbij worden op een heel discrete wijze af en toe vensters geopend naar toeristische alternatieven waaraan hij/zij misschien niet spontaan zou gedacht hebben.
 
Bijzonder is dat deze website samenwerkt met een geheel van momenteel vier verwante websites voor plattelandsontwikkeling (Pajottenland plus), natuur en landschap (Regionaal landschap Zenne, Zuun en Zoniën), streekproducten (Pajottenland plus) en last but not least toerisme en recreatie (Toerisme Pajottenland & Zennevallei). Door deze samenwerking wordt de naambekendheid van elk van de partners er beter van, en nu reeds neemt deze site onder verschillende benamingen praktisch de hele eerste bladzijde in als je op Google “Pajottenland” intikt. Belangrijk is ook dat je op gelijk welk ogenblik van de ene op de andere deelnemende site kan overstappen.
 
Een overeenkomst met “Cultuurnet” en met “Toerisme Vlaanderen” maakt het toeristisch evenementen-aanbod nu ook toegankelijk op het niveau van Pajottenland en Zennevallei, naast de toegang op het gemeentelijk niveau of op dit van heel Vlaanderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2011
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief