DILBEEK - Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

DILBEEK - Sprokkels uit de gemeenteraad

Gemeenteraad_tekening_p200

Ontwerper aangesteld voor Gemeenschapslokalen Pede

De gemeenteraad ging akkoord met de aanstelling van dezelfde ontwerper voor de verdere afwerking van de Gemeenschapslokalen. De gemeente keurde op 27.04.2010 de overeenkomst met de ‘nv De Brouwerij’ goed voor de bouw van de gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede voor de gemeente. Door ‘De Brouwerij’ werd ‘De Bouwerij’ aangesteld als ontwerper voor het project. In de overeenkomst staat dat het gemeenschapslokaal wordt opgeleverd in casco, wat betekent dat de gemeente zelf moet instaan voor alle verdere afwerking. Hiervoor moet een ontwerper aangesteld worden. Aangezien een ontwerper gedurende 10 jaar verantwoordelijk is voor zijn ontwerp, vond de gemeenteraad het aangewezen dat dezelfde ontwerper voor de afwerking wordt aangesteld. Om die reden wordt een onderhandelingsprocedure gevoerd met prijsvraag aan slechts één kandidaat. De raming bedraagt € 19.874,25 incl. btw.
Dilbeek treedt toe tot Infra-X-net
De gemeente Dilbeek treedt met onmiddellijke ingang toe tot de activiteit Infra-X-net van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Infrax-West. Uit een voorafgaande studie blijkt dat deze toetreding een positief effect zal hebben op de kwaliteit en de snelheid van het dataverkeer, waardoor het mogelijk wordt de ICT-diensten voor verschillende gemeentelijke partners te centraliseren. Bovendien zullen de communicatiekosten aanzienlijk dalen met ongeveer 30 procent.
Vzw Ten Gaerde: rekening 2010
Vzw Ten Gaerde baat in opdracht van het gemeentebestuur sporthal Ten Gaerde uit en krijgt daarvoor jaarlijks een werkingssubsidie. De rekening 2010 van vzw Ten Gaerde sluit met een positief saldo van € 4.160,24.
Aanpassing onderhoudstarieven aan Dilbeekse voetbalvelden
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van de onderhoudstarieven voor de Dilbeekse voetbalvelden. De tarieven waren ongewijzigd sinds 2007. De Dilbeekse voetbalverenigingen kunnen een beroep doen op de diensten van de gemeente voor het dagelijks onderhoud van de voetbalvelden: maaien, verluchten, slepen en bollen. Daarnaast moet, wegens de aanleg van een kunstgrasveld in Dilbeek en in Sint-Ulriks-Kapelle ook een tarief vastgesteld worden voor het vegen van deze velden. De nieuwe goedgekeurde tarieven:
Nieuwe straatnaam
De wijziging van de naam Geraardsbergsestraat voor het doodlopend straatdeel, zijstraat Ijsbergstraat, grondgebied Schepdaal, in Oude Geraardsbergsebaan werd definitief goedgekeurd. Bij het openbaar onderzoek werden geen bezwaren geopperd.
Zuinige vzw Dilbeeks Erfgoed
De gemeenteraad keurde in zitting van 22 februari 2011 het budget 2011 van de vzw Dilbeeks Erfgoed goed met een exploitatiesubsidie van € 48.825. Momenteel is de rekening 2010 ingediend. Op basis van de rekening 2010 kan een bedrag van € 10.974,20 worden ingebracht in de begroting 2011 waardoor het niveau van de exploitatiesubsidie daalt tot € 37.850,80.
Speeltoestellen voor Sint-Ulriks-Kapelle
Sint-Ulriks-Kapelle is de enige deelgemeente in Dilbeek waar nog geen publiek speelplein ter beschikking is. Na een lange zoektocht naar een geschikte plaats voor dit speelplein bleef alleen nog het terrein van Chiro Kapelle over. In samenspraak met Chiro Kapelle plaatst de gemeente twee toestellen op deze locatie. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 16.516,00 excl. btw of € 19.984,36 incl. 21% btw.
Wegenwerken in Zierbeekhoflaan en Zakstraat
De gemeenteraad keurde het uitvoeringsdossier voor de wegen- en rioleringswerken in de Zierbeekhofbaan en een gedeelte van de Bullenbergstraat in Schepdaal goed.
De totale uitgave voor deze werken bedraagt € 449.144,70 (btw exclusief) die ten laste vallen van de TMVW/AquaRio (investeringskrediet) en € 20.107,36 (btw en studiekosten inbegrepen) als gemeentelijk aandeel ten laste van het budget 2011.
Met deze werken schenkt Dilbeek voor de zuivering van het oppervlaktewater ook aandacht aan de iets verder afgelegen groene clusters, opgenomen in het goedgekeurd gemeentelijk zoneringsplan. Het project omvat de aanleg van een gescheiden stelsel ter hoogte van de laatste woningen. Er wordt tevens een nieuwe leiding aangelegd, waar het afvalwater aangesloten wordt op de bestaande collector Doornbeek-Molenbeek van de NV Aquafin. Ook in de Zakstraat gebeuren dezelfde werken. De uitgave van de werken wordt gedragen door de TMVW/AquaRio (investeringskrediet) voor een bedrag van € 550.140,45 (btw exclusief);
Verlichtingsnet ondergronds
In het raam van de sanering van het bovengronds net wordt, zeker in dicht bevolkte wijken, wordt geopteerd om het elektriciteitsnet ondergronds te brengen en tegelijkertijd nieuwe palen en armaturen voor de openbare verlichting te voorzien die ten laste vallen van de gemeente.
De gemeenteraad ging akkoord om het laagspannings- en openbare verlichtingsnet te saneren in Dilbeek in een deel Kloosterstraat, een deel Elegemstraat en een deel Sterrenlaan. De raming bedraagt € 15.335,83 incl. 21% btw.  
Voetpadenprogramma voor 1 miljoen euro
Jaarlijks wordt een “voetpadenprogramma” opgesteld, waarbij een buitengewoon onderhoud wordt voorzien aan voetpaden die aan herstelling of vernieuwing toe zijn. Hierbij wordt er naar gestreefd om jaarlijks, naast sommige dringende herstellingswerken, één of meerdere wijken af te werken, waarbij drukbewoonde straten voorrang krijgen. Tevens wordt gepoogd om een spreiding over de verschillende deelgemeenten te bekomen. De uitgave voor dit programma wordt geraamd op 1 miljoen euro. De volgende straten worden opgenomen in dit voetpadenprogramma:
DILBEEK
Wijk Broekstraat
Broekstraat (tussen Kalenbergstraat en Dr. R. Lambrechtslaan)
Bronstraat
Voorspoedlaan
Vrijheidslaan-Middenstraat
Weggevoerdenlaan
GROOT-BIJGAARDEN
Brusselstraat van brug RO tot rondpunt Robert Dansaertlaan-Petrus Bayensstraat
SCHEPDAAL
Wijk Schorenbos
Kasteelstraat
L. De Dobbeleerstraat
Rumoldusstraat
Schorenbosstraat
ITTERBEEK
Wijk Mussebeeklaan
Beukenbos
IJsboslaan
Mussebeeklaan
Woutersborre
Buitengewoon onderhoud aan de wegen
In het belang van de verkeersveiligheid is het aangewezen om jaarlijks aan verschillende straten een buitengewone onderhoudsbeurt te geven, met aandacht voor duurzaamheid. Het onderhoudsprogramma wordt samengesteld op basis van de beschikbare inventaris van de reeds opgemeten straten, gespreid over de verschillende deelgemeenten. Uiteraard is de huidige toestand van de wegenis het belangrijkste criterium, in de meeste gevallen gaat het tevens over drukbewoonde straten.
De volgende straten werden vastgesteld voor deze buitengewone onderhoudsbeurt:
DILBEEK
Snikbergstraat
GROOT-BIJGAARDEN
Petrus Bayensstraat
Klimoplaan
SINT-ULRIKS-KAPELLE
Bekkerzeelstraat
De uitgave voor deze onderhoudswerken wordt geraamd op € 495.867,76 excl. btw of € 600.000 incl. 21% btw.
Betere ontsluiting van Wolsemwijk
De Wolsemwijk in Dilbeek, voornamelijk het deel Providentia, is zeer gebrekkig ontsloten: zowel de bereikbaarheid van de woningen als de toegankelijkheid voor hulpdiensten is een probleem. Het is aangewezen het volledig achterhaalde concept in totaliteit te herzien. Daarvoor is het noodzakelijk een gespecialiseerd studiebureau aan te stellen. Het gaat voornamelijk om de woningen langsheen de Klaproos, Veldeke, Koekoeksbloem, Herderstasje, Heiblok, Klein Hoefblad en Dotterbloem.
Het studiebureau moet alle opties (herinrichting wegen, riolering, circulatie, groenaanleg, parkeermogelijkheden, toegankelijkheid hulpdiensten…) uittekenen. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 50.000 (btw inclusief).
Vestiging telecommunicatiestation in Oude Eikelenberg
De gemeenteraad ging akkoord met de vestiging van een telecommunicatiestation aan de Oude Eikelenberg in Dilbeek. De nieuwe mast zal de rood-witte vakwerkmast aan de A. Waucquezlaan vervangen.
De gsm-operatoren opteren er momenteel voor om ‘lightpole’masten (palen) te plaatsen. Voordeel is dat de masten minder opvallen in het landschap, nadeel is dat de masten niet door meerdere operatoren te gebruiken zijn. Voor gezamenlijk gebruik door meerdere operatoren is het plaatsen van een echte zendmast (vakwerk) van 30 m hoog noodzakelijk.
Qua straling is er geen verschil tussen beide types masten. De stralingsmetingen moeten uitwijzen dat de normen niet overschreden worden op plaatsen waar zich redelijkerwijs personen kunnen bevinden.
De nieuwe mast is 25 m hoog, is voorzien in de berm van de R0 langs de Oude Eikelenberg op voldoende afstand van omliggende woningen.
Actualisering en verlenging gemeentelijk milieubeleidsplan.
Het gemeentelijk milieubeleidsplan voor de periode 2005-2009 werd geactualiseerd met het oog op de verlenging ervan tot 31.12.2013. Daarbij werd rekening gehouden met het advies van de milieuadviesraad van 15.03.2011 en de bepalingen van de Samenwerkingsovereenkomst “Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling”. In de toekomst zal er meer nadruk gelegd worden op de beleidsthema’s “biodiversiteit” en “energie”.
Erosiebestrijdingsplan goedgekeurd
Op 15 september 2008 besliste het college van burgemeester en schepenen tot opmaak van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan, dit met subsidies van de Vlaamse overheid. Het studiebureau Soresma nv, dat hiervoor werd aangesteld, inventariseerde 28 erosieknelpunten en werkte hiervoor maatregelen uit, die de gemeente kan uitvoeren in samenwerking met de betrokken landbouwers. Voor het wegwerken van de belangrijkste knelpunten wordt een driejarenproject opgezet met een jaarlijks budget van € 50.000 voor investeringen en van € 2.000 voor beheerkosten.
28 bodemerosieknelpunten werden geïnventariseerd in de R. De Cuyperstraat, Kauwenberg, Heygemstraat/Steenbergstraat, Koutergatstraat, Roomstraat/Doylijkstraat, Armveldweg, Kapelleveldweg, Bullenbergstraat.
Kogel- en meswerende vesten voor politie
De lokale politie koopt maximaal 20 individuele kogel- en meswerende vesten voor de operationele personeelsleden, gespreid over drie jaar. De raming bedraagt 18.000 euro btw inclusief.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief