DILBEEK - Open Vld wil meer “Blauw” op straat

C21

DILBEEK - Open Vld wil meer “Blauw” op straat

Linsay_schoukens_p200
Linsay Schoukens (ep)

Waar het kartel CD&V- N.VA- DNA, met Stijn Quaghebeur voorop, durft te beweren dat Open VLD blind lijkt te zijn voor een toekomstige fusie van de politie Dilbeek, verdienen deze uitspraken genuanceerd te worden met de achtergrond en context van het hele politiedossier.

De voorzitter van de commissie niet-gebiedsgebonden materies, Linsay Schoukens, voelt zich verplicht hier namens haar fractie Open VLD op te reageren.
Het is inderdaad zo dat tijdens de commissievergadering van 12.04.2011 over de toekomstvisie van de Dilbeekse politie uitvoerig werd gedebatteerd. Uit deze vergadering is naar voren gekomen dat Open VLD dit keer samen met de voltallige oppositie ervoor opteert om alsnog niet tot politiefusie over te gaan. Open VLD verkiest eerder het tussenpad van de intergemeentelijke politie-associatie te bewandelen dan wel voluit voor een fusie te kiezen. Linsay Schoukens legt uit waarom:
De Dilbeekse politie laten fusioneren met een andere politiezone is, in tegenstelling tot hetgeen DNA lijkt te beweren niet zo eenvoudig. Vooreerst dient men in het geval van fusie over te gaan tot oprichting van een politieraad en politiecollege waarin alle burgemeesters en een aantal leden van de gemeenteraad van de gefusioneerde gemeenten zetelen. Veronderstel dat Dilbeek zou fusioneren met de zone TARL betekent dit dat het overleg betreffende de aanwending en besteding van budget en werkingsmiddelen dient te gebeuren tussen de burgemeesters en raadsleden van Dilbeek, Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke. Het is logisch wanneer men in discussie moet treden over de financiën er niet altijd consensus zal kunnen bereikt worden. Hoe groter de politieraad, hoe moeilijker het overleg zal dreigen te verlopen met een verlammende werking tot onvermijdelijk resultaat. Open VLD stelt zich in dat geval de vraag of het kartel dit dan een verhoging van de efficiëntie lijkt te vinden?
Vervolgens mag niet uit het oog verloren worden dat Dilbeek wat betreft oppervlakte een zeer uitgebreid grondgebied bestrijkt en een hoog inwonersaantal heeft. Wanneer de Dilbeekse politie in geval van fusie haar werkingsgebied nog dient uit te breiden naar omliggende gemeenten, vrezen wij dat de noden en veiligheid van de eigen Dilbeekse burger minder gegarandeerd kunnen worden.
Omgekeerd is het trouwens ook zo dat de omliggende gemeenten om diezelfde reden niet altijd voorstander zijn met Dilbeek te fusioneren. Fractievoorzitter Dr. Jef Valkeniers deed reeds navraag bij de korpsoversten van de omliggende zones TARL, Pajottenland, AMOW en Sint-Pieters-Leeuw. Geen van hen bleek voorstander van een fusie, wel van een interpolitionele samenwerking. Het behoud van de eigen aanpak door het korps en de uitgestrektheid van de verschillende zones bleken ondermeer redenen te zijn waarom een fusie negatief wordt onthaald.
Open VLD is tevreden over haar eigen Dilbeeks korps en pleit dan ook om Dilbeek haar eigen politiezone te laten behouden waar de veiligheid van de eigen burgers maximaal wordt vooropgesteld.
Om dit te kunnen realiseren, beseft Open VLD ook dat zij moet trachten de politie hiervoor de nodige budgetten en werkingsmiddelen ter beschikking te stellen. De commissie heeft dit dan ook namens de VLD-fractie als uitdrukkelijke opmerking mee in haar advies geformuleerd. Een uitgesproken meerderheid wenst dan ook op zoek te gaan naar manieren en middelen om deze budgetten te kunnen vrijmaken.
Voorlopig beschikt de Dilbeekse Politie over 98 personeelsleden, waar de ideale formatie uit 112 bestaat. Dilbeeks is dus geleidelijk op weg naar dit ideale cijfer toe te groeien. Uiteraard kan dit niet in één adem, maar daarom onmiddellijk tot fusie overgaan, vindt Open VLD te drastisch. Rome is ook niet op één dag gebouwd. In afwachting dat Dilbeek met haar eigen middelen in uitbreiding kan voorzien, staat VLD wel open voor intergemeentelijke politie-associatie waarbij een aantal belastende (administratieve) taken, zoals bvb. boekhouding, personeelsbeleid,.. samen met andere gemeenten kunnen worden uitgevoerd, maar waarbij de eigenheid en de autonomie van het Dilbeekse korps bewaard blijft.
Ook de Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom is van mening dat fusies enkel noodzakelijk zijn voor korpsen met een bezetting van minder dan 75 leden. Dat Stijn Quaghebeur aldus beweert dat Open VLD haar kop in het zand steekt, is op een populistische manier zand in de ogen van de burger strooien. Open VLD is blauw en kiest resoluut voor Dilbeeks blauw op straat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief