DILBEEK - Tweede fase Kasteelhoeve officieel geopend

C21

DILBEEK - Tweede fase Kasteelhoeve officieel geopend

Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland__2_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland__3_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland__4_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_tweede_fase_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland__5_
Foto's © Gerrit Achterland
 

Met een kleine receptie en toespraken van burgemeester Stefaan Platteau en schepen van Patrimonium Jef Vanderoost werd de tweede fase van de restauratie officieel geopend. Bij die gelegenheid kreeg de Dilbeekse bevolking de gelegenheid kennis te maken met de nieuwe kantoren van verschillende gemeentelijke diensten.

Het onthaal is ook verhuisd naar de Kasteelhoeve aan de De Heetveldelaan zodat het kasteel-gemeentehuis, nog in volle restauratie, niet langer voor het publiek toegankelijk is. Het kasteel-gemeentehuis blijft wel de plaats voor officiële plechtigheden, voor de zitdagen van de schepenen, voor de zittingen van het schepencollege en de gemeenteraad. Uit officieuze bron vernam het schepencollege dat het aanpalend rusthuis aan de Kasteelhoeve nog voor de vakantie wordt ontruimd zodat de derde fase van de restauratie van de Kasteelhoeve kan beginnen met de bedoeling alle gemeentelijke diensten te centraliseren op deze site.
Burgemeester Stefaan Platteau schetste in zijn openingstoespraak de geschiedenis van de hoeve, die in 1889 werd gebouwd door baron de Viron. De hoeve werd geklasseerd in 1990 en in datzelfde jaar eigendom van de gemeente. Op 27 november 2005 werd de eerste fase van de restauratie ingewijd.
De Kasteelhoeve was een afhankelijkheid van het kasteel dat baron de Viron bouwde in 1862. Rond 1900 verkocht de baron de hoeve aan de familie Petrus Van Malder, die de site omvormde tot laiterie, hotel, restaurant met verhuur van bootjes op de vijver. Dat lokte vele inwoners en Brusselaars naar het centrum die een geuze kwamen drinken en een boterham met plattekaas of spek kwamen eten.
Clara Van Malder, de dochter van Petrus, nam nadien de zaak over met haar man Galle, die smid was in de Kasteelstraat. Hun dochter Micheline Galle zette op haar beurt samen met haar man Luc Van Schepdael.
Op de Kasteelhoeve zijn er nog andere economische activiteiten geweest van de familie Verheyden (olieslagerij), de firma Ecoval en de familie Van Arterijk.
In 1990 kocht de gemeente de hele site van de familie Leunis, een tak van de familie Van Malder-Galle.
Uit onderzoek is gebleken dat Keizer Karel begin 1500 rechtover de Kasteelhoeve een ontmoeting heeft gehad met zijn tante Margaretha van Oostenrijk in de waterburcht, waarvan nu alleen de Sint-Alenatoren overblijft. Die is intussen ook gerestaureerd.
Dank
Burgemeester Stefaan Platteau had speciale lof voor ingenieur Barbara Cornelis die dag na dag de werkzaamheden heeft opgevolgd en het hele project tot een schitterend einde bracht. Zijn dank ging ook uit naar het studiebureau ARK en de drie architecten Peter Leonard, Ludo De Smedt en Yannick Therssen, de aannemers en de leden van het schepencollege en de drie gemeentesecretarissen (wijlen Yvan Berghmans, Hubert Vanden Nest en Marianne Vanden Houte) die zich destijds en recent hebben ingezet voor het project.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief