DILBEEK - Rechtszekerheid voor woningen in De Bergen

C21

DILBEEK - Rechtszekerheid voor woningen in De Bergen

Editiepajot_dilbeek_verkaveling_de_bergen_foto_if
Verkaveling De Bergen (foto if)
 

In het raam van een openbaar onderzoek over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, kortweg GRUP, heeft de gemeenteraad een nieuw advies geformuleerd over het GRUP ‘afbakening van het VSGB’ (het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel). Zo formuleerden de gemeenteraadsleden behalve een aangepast advies voor het gemeentelijk recyclagepark, de zone in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden, ook een advies voor de verkaveling De Bergen. Deze verkaveling ligt binnen het natuurgebied Thaborberg en tot 2003 werden op basis van het verkavelingsakkoord stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd voor het bouwen van nieuwbouwwoningen.

In de toelichtingsnota van het GRUP wordt aangegeven dat de verkaveling opgeheven wordt. Dit betekent het creëren van rechtsonzekerheid voor het twintigtal woningen in de verkaveling. De gemeente vraagt het verkavelingsakkoord te erkennen als verkaveling en de rechtszekerheid voor de woningen te garanderen.
Bij uitbreiding vraagt de gemeente ook de rechtszekerheid voor de andere bestaande, vergunde of vergund geachte zonevreemde woningen in het betrokken gebied te garanderen door een aanpassing van de begrenzing van het natuurgebied voor de woningen die aansluiten op bestaand woninggebied of door toepassing van de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inzake zonevreemde woningen.
Bovendien betekent het niet aflijnen van de verkaveling in het natuurgebied een vertekening van de ruimtebalans. De reeds 50 jaar bestaande verkaveling kan moeilijk beschouwd worden als een natuurgebied en het is onrealistisch om te veronderstellen dat het gebied ooit als natuurgebied zal hersteld worden.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Demeulemeester heeft zijn bedenkingen bij de toelichtingsnota van het GRUP en het voorstel om de verkaveling op te heffen. “Normaliter vraagt de overheid net het omgekeerde, om zonevreemde woningen te regulariseren. Als het GRUP goedgekeurd wordt, betekent dit dat bij een brand of andere calamiteit de eigenaars van de woningen in deze verkaveling hun huis helemaal niet meer mogen heropbouwen en hun levenswerk zien verloren gaan. Daarom hebben we een aanpassing gevraagd’’.
Het is nu wachten op het advies van de Vlaamse Commissie Ruimtelijke Ordening (VLACORO) die de ingediende bezwaarschriften en de uitgebrachte adviezen (waaronder dat van de gemeenteraad van Dilbeek) moet onderzoeken en op basis van de bezwaren aanpassingen kan adviseren. Uiteindelijk is het de Vlaamse regering die over de definitieve vaststelling van het GRUP moet beslissen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mei 2011
Gerrit Achterland
if
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief