DILBEEK - Medaille van verdienste voor Bart Decrem

C21

DILBEEK - Medaille van verdienste voor Bart Decrem

Editiepajot_dilbeek_bart_decrem_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_bart_decrem_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_bart_decrem_foto_gerrit_achterland__2_
Foto's © Gerrit Achterland
 

Het Dilbeekse gemeentebestuur heeft aan Bart Decrem, gewezen inwoner van Schepdaal, de medaille van verdienste toegekend. Decrem richtte in 2008 een bedrijfje op dat spelletjes ontwikkelt voor de iPhone. In 2009 verkoos het tijdschrift Fast Company hem tot een van de “Most Creative People in Business”. Decrem woont en werkt in de USA. Ereburgemeester Jef Valkeniers hield de lofrede. Hieronder zijn toespraak.

Toen de eerste berichten over Bart doorsijpelden in de pers, ben ik op zoek gegaan wie deze gewezen inwoner van Dilbeek wel kon zijn. Aanvankelijk vonden we niet om wie het wel ging doch plots schoot het mij te binnen dat ik vroeger nog de huisarts was geweest van een familie Decrem die in Schepdaal op de Ninoofsesteenweg woonde. En toen werd de vraag opgelost door onze dienst ‘Bevolking’.
Bart is geboren in Schepdaal op 02/07/1967. Hij heeft een zus Hilde geboren in 1962 en een broer Peter geboren in 1964. Zijn twee dochtertjes zijn acht en vijf jaar oud. Zijn echtgenote is een Zuid-Koreaanse die zich volledig inzet voor hun gezin. Zijn broer Peter verblijft ook in de VS, zijn zus in Hofstade en zijn ouders in Sint-Pieters-Woluwe.
Na de kleuterschool van Schepdaal volgde hij zijn lager en zijn middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan-Berchmanscollege in Brussel. In 1985 behaalde hij zijn Baccalaureaat aan de Europese school in Brussel, in 1989 zijn Bachelor of Arts in de Politieke Wetenschappen aan de ULB, in 1989 eveneens een Master of Arts in Internationale Handel aan het Cooremans Instituut in Brussel en in 1992 zijn Doctoraat in de Rechten aan de befaamde Stanford Law School in Californië.
Nadien begon Bart zijn loopbaan in deze uitzonderlijk mooie streek van de VS als een zeer sterk sociaal geëngageerde Pajot.Van 1993 tot 1999 , gevestigd in East Palo Alto in Californië, was ‘Plugged in‘ een van de eerste programma’s ontworpen om de digitale kloof te overbruggen tussen de eerder arme bevolking van East Palo Alto en de aangrenzende rijke Silicon Valley. ‘Plugged in’, een web-bedrijf gerund door lokale tieners, werd opgericht en geleid door Bart Decrem. Het bood team gebonden creatieve projecten aan voor kinderen en bood computerlessen aan voor volwassenen.
Het project werd geprezen in het succesvol programma ‘Good Morning America‘ en in tal van andere toonaangevende media in zover dat zelfs president Bill Clinton de organisatie bezocht om de start te geven voor een nationale tour die het belang moest aantonen van de overbrugging van de digitale kloof.
Van 1994 tot 1996 was Bart ook bestuurslid van ‘RISE ‘, een begeleidingsprogramma om kleurlingstudenten bij te staan in de middelbare scholen van Palo Alto. Van 1996 tot 1998 was hij lid en nadien zelfs voorzitter van het directiecomité van CTC-NET of het Community Technology Centers Network, een netwerk van een 100-tal organisaties die er evenals ‘Plugged in ‘ naar streefden om de digitale kloof voor behoeftige groepen overbruggen.
Van 1998 tot 1999 was hij lid van het adviescomité van het lokaal gevestigd Telecommunicatiebedrijf SBC of Pacific Bell dat hielp bij het opzetten van programma’s vooral voor bevolkingsgroepen met een laag inkomen, ouderen en gehandicapten. Van 1999 tot 2001 was hij een van de oprichters en een van de eerste bestuursleden van het ‘ Full Circle Fonds’ waarbij hij mede vorm gaf aan de visie en strategie van de organisatie om jonge ondernemers van Silicon Valley proberen te betrekken bij de lokale gemeenschappen.
Na deze 6 jaar van intensief , bewonderenswaardig en zeer nuttig gemeenschapswerk zette hij in 1999 zijn beroepsloopbaan in als medestichter van’ EAZEL’ dat als missie had een gebruiksvriendelijke desktop op de markt te brengen gebaseerd op de ervaringen van de LINUX werkmethode. Hij zette dit bedrijf op samen met Andy Hertzfeld die bij Apple het originele Macintosh systeem hielp ontwerpen. Bij zijn team waren ook Bud Tribble en Steve Job die delicate onderdelen bouwden voor de Safari webbrowser en andere technologieën voor de Apple iPhone.
Van 2003 tot 2005 was hij hoofd van de Marketing en Business Affairs van de Mozilla Foundation met de lancering van de Firefox webbrowser waarvoor hij fondsen mobiliseerde en partnerschappen aanknoopte met Google, Amazon, Yahoo en anderen. Hij heeft aldus het monopolie van Microsoft doorbroken met de Internet Explorer browser wat van enorm belang is gebleken om de innovatie op het internet te handhaven en ook resulteerde in nieuwe technologieën die de toekomst van het internet vorm zullen geven. De iPhone en andere smartphones, die afhankelijk zijn van moderne webbrowsers zouden onmogelijk geweest zijn zonder het succes van Firefox.
In 2005 was hij de oprichter en de CEO van’ FLOCK’ een sociale web browser van nul opgebouwd om contacten met vrienden te onderhouden .Hij lanceerde het product en zorgde voor 3 kapitaalsverhogingen van meer dan 10 miljoen dollar. In 2007 werd hij zelfstandig Consultant bij ‘Doll Capital Management’, een van de toonaangevende firma’s voor investeren en beheren van risicokapitaal in bedrijven, gelegen op de legendarische “Silicon Valley Sand Hill Weg” met enkele miljarden dollars onder beheer en investeringen in grote bedrijven. Hij hielp het bedrijf om investeringsmogelijkheden te analyseren en opportuniteiten in de markt te evalueren.
Van 2008 tot 2010 kwam dan de grote doorbraak als stichter en CEO van Tapulous. Via het inzicht in de ontwrichtende kracht van de iPhone, lanceerde hij een eerste bedrijf dat zich uitsluitend zou richten op het iPhone platform. Tegen dat de Apps Store gelanceerd was hadden zij al een netwerk opgebouwd met meer dan 30 Apps en miljoenen gebruikers. Het spel van hun bedrijf TapTap Revenge werd de eerste mega-hit op de iPhone. Dit spel werd 6 keer nummer 1 op de Apps Store en werd 50miljoen keer gedownload. In december 2010 werd de nieuwste versie van het spel het nr. 1 game in de Apps, Store in 37 landen. Bij de tapulous beleggers vindt men gerenommeerde Silicon Valley leaders en ook entertainment leiders zoals de Justin Timberlake Familie.
Als opzichter en nadien CEO bepaalde hij de strategie van het bedrijf, onderhield de relaties met de aandeelhouders en bouwde het team uit dat het bedrijf een leiderschap bezorgde in de industrie en het rijp maakte voor een succesvolle overname door de Walt Disney Company.
Vandaag is hij Senior Vice President en General Manager bij ‘Disney Mobile’ dat een onderdeel is van Disney Interactive Media Group. Als General Manager zet hij de strategie uit voor mobiele inspanningen voor de gehele Walt Disney Company, met als visie een van de leidende mobiele gaming bedrijven op te bouwen. Hij houdt ook toezicht op 3 studio’s in Palo Alto en Glendale in Californië en in Praag en bovendien op een portefolio van tientallen applicaties op smartphones en andere apparaten.
The Los Angeles Times van 13 mei berichtte dat de ‘ Tap Tap Revenge Game Series ‘ van spelontwikkelaar Tapulous geciteerd worden als de meest populaire spelseries in de geschiedenis van App. Store daar ze meer dan 15 miljoen keer werden gedownload sedert het eerste spel werd vrij gegeven in Juli 2008.
Aldus werd de ‘Tap Tap Revenge’ juist opgenomen in het Guinness book of World records als de meest populaire App. Store Series aller tijden.In ‘Fast Company ’werd hij in 2009 benoemd tot een van de 100 meest creatieve mensen in business . In ‘Newsweek’ werd hij in 2010 een van de super stars van Silicon Valley genoemd. De Webster Universiteit in Nederland benoemde hem in 2010 tot de Persoon van het jaar.
Bart is niet alleen een globetrotter die gewoond en geleefd heeft in drie werelddelen maar hij heeft ook een eminente talenknobbel daar hij zo maar eventjes acht talen spreekt: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Koreaans, de taal van zijn echtgenote en “last but not least” ook Chinees.
Tot slot denk ik de tolk te zijn van gans de Dilbeekse gemeenschap om zelf van gans ons Pajottenland wanneer ik zeg dat we alleen uiterst trots zijn op de prestaties die U tot nu toe tot stand bracht. In bijzonder in de innovatie sector die in 20 jaar gans onze leefwereld veranderde en waarin nog heel veel toekomst zit. Tevens willen we U ook hulde brengen voor Uw jaren lange inzet voor de zwakkeren in Californië – met als einddoel: het dichten van de digitale kloof wat vandaag een dwingende noodzaak is om nog mee te kunnen in een steeds sneller evoluerende maatschappij”, aldus Jef Valkeniers.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief