DILBEEK – Provincie Vlaams-Brabant te gast bij “De Poel”

C21

DILBEEK – Provincie Vlaams-Brabant te gast bij “De Poel”

Editiepajot_dilbeek_vlaams-brabant_de_poel_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

De Provincie Vlaams Brabant was te gast bij “De Poel”. Alle gedeputeerden en alle provincieraadsleden van het Westen van de provincie waren uitgenodigd voor een volle dag en de respons was goed.

De historiek werd uiteengezet door Ereburgemeester Dr. Jef Valkeniers die destijds als burgemeester van Schepdaal samen met zijn vriend wijlen psycholoog Jan De Wachter het initiatief nam tot de oprichting van ‘DE POEL’ als pluralistische instelling voor middelmatig en zwaar gehandicapten.
‘DE POEL’ werd een eerste maal open gesteld in de oude gemeenteschool van Sint-Gertrudis-Pede op 1/5/1976. De tweede openstelling in de nieuwe gebouwen gebeurde op 1/9/1981 . Dít dagcentrum werd opgericht op een bouwgrond die nog voor de fusie ter beschikking werd gesteld door de Commissie van Openbare Onderstand van Schepdaal. Sedertdien kwamen er nog 2 dagcentra bij in Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode en 2 internaten in Sint-Katherina-Lombeek en Ruisbroek, ook telkens met de steun van de gemeentebesturen.
Vandaag zetten zich 75 personeelsleden met hart en ziel in voor ongeveer 200 mensen met een beperking. ‘DE POEL’ werd in 1980 bezocht door Koningin Fabiola en in 2006 door Prinses Astrid. Ook mocht ‘DE POEL’ zich over al die jaren verheugen in de steun van Ministers van alle strekkingen.
Samen met enkele bestuursleden en kaderpersoneel werd de delegatie rondgeleid in de drie dagcentra waarbij de verschillende therapieën en benaderingen uitvoerig werden uiteengezet. Na het middagmaal werd de toekomstvisie naar voor gebracht door Directeur Bert Hendrickx die reeds sedert de eerste dag op post is. Hij dankte het provinciaal bestuur voor de reeds verleende steun doch hij wees ook op een tekort van plus minus 200.000 Euro dat jaarlijks op alle mogelijke manieren moet worden bijeengesprokkeld om alle afdelingen van ‘DE POEL’ aan de gang te houden.
De twee aanwezige gedeputeerden en de provincieraadsleden onder de leiding van Voorzitter Vic Laureys verbonden er zich toe om het steundossier, dat eerstdaags zal worden ingediend, unaniem te verdedigen bij het bestuur. Dit vooral nu blijkt dat de provinciale inspanningen voor welzijn die aan dit Westelijk deel van de Provincie worden toegekend, verbleken bij de bedragen voor het Oostelijk deel van Halle Vilvoorde en voor het arrondissement Leuven.
Het werd een interessante en gezellige maar vooral zeer leerzame dag voor alle aanwezigen. ‘DE POEL’ leeft op hoop. Hopelijk kunnen de beloften worden ingelost.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief