DILBEEK - Optimalisatie gemeentelijk patrimonium: renovatie, verkoop en huisvesting verenigingen

C21

DILBEEK - Optimalisatie gemeentelijk patrimonium: renovatie, verkoop en huisvesting verenigingen

Schepencollege_2011_p200

Het schepencollege van Dilbeek heeft zopas enkele belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot het gemeentelijk patrimonium.

Sinds vele jaren staan een aantal deelgemeentehuizen na de verhuis van verschillende gemeentelijke diensten leeg. Andere worden gedeeltelijk gebruikt door allerhande verenigingen, al dan niet onder de vorm van een huurovereenkomst met het gemeentebestuur. Deze gebouwen vragen heel wat onderhoud en een aantal broodnodige investeringen. Het gemeentebestuur achtte het daarom noodzakelijk hierin een en ander te optimaliseren volgens een aantal principes:
-              optimaliseren gebruik gemeentelijke gebouwen
-              ruimte geven aan verenigingen mits responsabilisering en onder gelijke voorwaarden
-              investeren in onderhoud en renovatie van de te behouden gebouwen.
Het schepencollege is tot het volgende compromisvoorstel gekomen:
In de deelgemeente Itterbeek wordt een terrein bouwland aan de Herdebeekstraat van bijna 100are openbaar verkocht. Ook het vandaag leegstaande deelgemeentehuis van Itterbeek (oude schoolgebouwen ’t Keperke) zal openbaar worden verkocht, na wijziging van de stedenbouwkundige bestemming via een RUP. Daarnaast wordt er in Itterbeek, naast de investeringen die het OCMW er vandaag uitvoert, geïnvesteerd in de aankoop van de aanliggende gronden aan de gemeentelijke basisschool ’t Keperke. Eén grond werd reeds aangekocht van de kerkfabriek Sint Ambrosius. Ook de andere grond, eigendom van de kerkfabriek van Grimbergen, zal aangekocht worden. Hier komt op termijn zowel een nieuwe kleuterschool als ruimte voor kinderopvang, met behulp van bijhorende subsidies.
In de deelgemeente Groot-Bijgaarden blijft het geklasseerde Pampoelhuis en Schoolmeesterhuis gemeentelijke eigendom. Er wordt, in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester, in eerste fase een procedure opgestart om via publiek-private samenwerking een privé-investeerder te zoeken die het pand onder vast te leggen voorwaarden huurt en renoveert. Op het einde van het jaar moet duidelijkheid bestaan of er verhuurd wordt of alsnog verkocht. De oude schoolgebouwen van Groot-Bijgaarden blijven voorlopig ter beschikking van de bijafdeling Groot-Bijgaarden van de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem. Er wordt een aangepaste overeenkomst opgesteld en, na overleg met die academie, ook geïnvesteerd in het buitenschrijnwerk van dat gebouw, om zo de stijgende energiekosten te beperken.
In de deelgemeente Sint-Martens-Bodegem wordt het oud-gemeentehuis openbaar verkocht. De bijafdeling van de bibliotheek wordt er gesloten, gelet op de zeer lage bezoekersaantallen. Voor de naburige school wordt een oplossing uitgewerkt overeenkomstig de andere basisscholen die geen bibliotheekfiliaal op wandelafstand hebben. Daartegenover staat de broodnodige renovatie van de oude schoolgebouwen van Sint-Martens-Bodegem op de site Solleveld. De gemeente zal ook hier energiebesparende investeringen uitvoeren (buitenschrijnwerk, stookplaats,…) zodat niet alleen het comfort van de gebruikers verhoogt, maar ook de energiekosten drastisch dalen. Daarnaast investeert de gemeente vandaag ook nog in het huisje Mostinckx en de nieuwe chirolokalen en binnenkort het dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem.
Door deze verkopen en renovaties moeten een aantal verenigingen geherlocaliseerd worden.
Vandaag bevindt zich in de kelder van het Pampoelhuis nog ’t Bijgaards Atelier. Niet alleen is die kelderruimte moeilijk toegankelijk, ook de brandveiligheid laat er te wensen over. Voor dit atelier wordt een nieuwe locatie voorzien in Sint-Martens-Bodegem. In de huidige lokalen van Chiro Bodegem naast de kleine zaal van trefcentrum Solleveld zal een aangepast atelier worden ingericht. Daar kan ook het crea-atelier van Sint-Martens-Bodegem, dat vandaag de moeilijk toegankelijke bovenverdieping van het gemeentehuis van SMB gebruikt, terecht.
De heemkunde en familiekundekringen die enerzijds in het gemeentehuis van SMB en anderzijds in het schoolmeestershuis in Groot-Bijgaarden verblijven, krijgen op lange termijn een plaats als roerend erfgoeddepot naast/bij het gemeentelijke archief (3e fase renovatie kasteelhoeve/brandweer). In tussentijd krijgen ze ruimte ter beschikking in leegstaande ruimtes in het jeugdcentrum Castelhof. Met alle verenigingen wordt een aangepaste gebruiksovereenkomst opgesteld.
Het schepencollege engageert zich om dit plan zo snel mogelijk te realiseren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief