DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

Schepencollege_2011_p200

Taalbrief naar Google

Het schepencollege stuurt op aanwijzen van een inwoner een taalbrief naar Google. Op Google Maps worden de Dilbeekse straatnamen namelijk tweetalig vermeld.
Beplanting parking Kasteelhoeve
 Sinds enkele weken is de bijkomende parking aan de Kasteelhoeve open. In de maanden oktober en november wordt de beplanting aangebracht.
Geen duivenlofts in Kasteelhoeve
Het schepencollege ontving van Michel Vanden Bossche van Gaia een verzoek tot onderhoud met de schepen van Milieu over het vangen van de duiven aan de Kasteelhoeve. Deze duiven veroorzaken overlast. Het schepencollege gaat daar niet op in. Vanden Bossche wenste een alternatief toe te lichten door het inrichten van “duivenlofts’’. Het schepencollege opteert voor het weghalen van de duiven.
Taalgebruik in strijk- en herstelatelier De Plooi
In het strijk- en herstelatelier De Plooi in Schepdaal is de voertaal wel degelijk Nederlands. Dat deelt het schepencollege mee na een interpellatie in de gemeenteraad over deze materie.
Sinds april dragen de strijksters een badge met de tekst: “Ik leer Nederlands praten. Spreek mij aan in het Nederlands a.u.b. + voornaam strijkster”. De bedoeling is zowel de klanten als het personeel extra te wijzen op het Nederlands taalgebruik. De voertaal binnen de ateliers is uiteraard het Nederlands en daar wordt door de coördinatrice ook voortdurend op toegezien.
Bij de aanwerving van het personeel wordt o.a. rekening gehouden met de taalvaardigheid van de sollicitant. De meeste sollicitanten zijn anderstalig, maar hebben voldoende kennis van het Nederlands. Personen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn, volgen Nederlandse taalles bij Basiseducatie of een Centrum voor Volwassenonderwijs.
Het strijkatelier is een sociaal tewerkstellingsproject. Voor een aantal mensen blijkt de weg naar een duurzame en kwalitatieve job niet vanzelfsprekend. De redenen hiertoe zijn uiteenlopend: diplomavoorwaarden, taal, mobiliteit, langdurige werkloosheid,… Door het creëren van een reële arbeidssituatie in een kleinschalig tewerkstellingsproject kunnen technische vaardigheden en correcte arbeidsattitudes onder begeleiding ontwikkeld worden. De taal is een belangrijk werkpunt.
Cijfers Nederlandse taalles
De cijfers van het aantal Dilbekenaren die Nederlandse taalles volgen zijn bekend.
Het Huis van het Nederlands gaf de volgende gegevens. De cijfers hebben betrekking op 2010.
- 344 mensen met verblijfplaats in Dilbeek hebben zich aangemeld bij het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant. Het Huis van het Nederlands organiseert zelf geen cursussen, maar zorgt voor een screening van de cliënt en op basis hiervan voor een doorverwijzing naar een gepaste cursus.
- 381 personen met verblijfplaats in Dilbeek waren ingeschreven voor een cursus NT2 in de provincie Vlaams-Brabant.
Een belangrijke bemerking hierbij: de personen met verblijfplaats in Dilbeek, maar lesplaats in Brussel zijn hier niet bijgeteld. Dit zal waarschijnlijk toch om een vrij grote groep gaan, omdat voor de echt hogere niveaus cursisten moeten uitwijken naar Brussel en omdat de lesplaatsen in Koekelberg, Ganshoren en Jette ook gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit Dilbeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief