DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

Schepencollege_2011_p200

Parkeerproblematiek vrachtwagens in André Waucquezlaan

Als gevolg van het parkeerverbod voor vrachtwagens in Sint-Jans-Molenbeek parkeren vele vrachtwagens zich in de André Waucquezlaan. De Brusselse gemeente voerde het parkeerverbod voor vrachtwagens in zonder voorafgaand overleg met Dilbeek. Deze geparkeerde vrachtwagens veroorzaken niet alleen verkeershinder maar vervuilen ook de wijk.
Het schepencollege heeft beslist dat de politie de nodige controles en streekproeven op de reglementering laat uitvoeren. Auto’s, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton mogen immers binnen de bebouwde kom op de openbare weg niet langer dan 8 uur parkeren.
Geen ruimere rommelmarkt tijdens Bouwkermis
Het schepencollege gaat niet in op de vraag van het feestcomité Savioparochie om de rommelmarkt tijdens de Bouwkermis uit te breiden ter hoogte van de berm langs de Robert Dansaertlaan en de parkeerstrook langs de Stationsstraat.
Het schepencollege volgt het advies van de verkeerscommissie dat om veiligheidsredenen negatief adviseerde. Wil men de rommelmarkt op deze plaatsen uitbreiden impliceert dit het afsluiten van de Robert Dansaertlaan en de Stationsstraat.
Isidoor Van Beverenstraat wordt volgend jaar aangepakt
De Isidoor Van Beverenstraat in Groot-Bijgaarden wordt volgend jaar aangepakt. Dat besliste het schepencollege op advies van de technische verkeerscommissie.
Aanleiding is de verkeersveiligheid rond de scoutslokalen De Pelgrims in Groot-Bijgaarden. De scouts klagen over het ontbreken van een voetpad, overdreven snelheid, de staat van het wegdek, het ontbreken van een oversteekplaats en fietspad en het ontbreken van verlichting ter hoogte van hun lokaal.
De verkeerscommissie stelde vast dat de staat van het wegdek in de I. Van Beverenstraat wel degelijk te wensen overlaat. De commissie stelde voor om het wegdek volgend jaar op te nemen in het onderhoudsprogramma. Tevens stelde de commissie voor om na de heraanleg van het wegdek rijbaankussens aan te brengen voor en na het scoutslokaal om de snelheid er te remmen. Een oversteekplaats is onmogelijk te verantwoorden aangezien er geen voetpad is langs beide zijden van de weg en een oversteekplaats geen garantie op veilig oversteken geeft.
De politie zal in afwachting van deze voorgestelde maatregelen enkele verkeers- en snelheidstellingen laten uitvoeren om een beter zicht te krijgen op de problematiek. De verlichting wordt niet aangepast want de verlichtingspalen zijn op reglementaire afstanden geplaatst.
Eenrichtingsverkeer achter de kerk in Schepdaal
Het schepencollege gaat akkoord met het advies van de technische verkeerscommissie om naar aanleiding van een bouwproject van een meergezinswoning op de hoek van de Kerkstraat met de Geraardsbergsestraat in Schepdaal, in de Kerkstraat (gedeelte achter de kerk van Schepdaal) eenrichtingsverkeer in te stellen in de richting van de Geraardsbergsestraat. Niet alleen zijn de parkeergarages erop voorzien om via deze weg erin te rijden, de straat is er tevens zo smal dat eenrichtingsverkeer voor meer verkeersveiligheid zal zorgen.
Geen slimme verkeersborden aan Regina Caeli
Er komen geen slimme verkeersborden aan Regina Caeli. De school drong aan op deze borden ter ondersteuning van de aanbevolen rijrichting RC-vlot.
Het schepencollege en de verkeerscommissie zijn echter van oordeel dat dergelijke elektronische borden enorm duur zijn en dat huidige bewegwijzering van het RC-vlot circuit momenteel voldoende duidelijk en zichtbaar is. Evenmin komt er een aparte verlichting van alle zebrapaden omdat de openbare verlichting in de omgeving meer dan voldoende is.
Verkeersplateaus weg in Bodegemstraat
Het schepencollege vraagt prijs om de verkeersplateaus in de Bodegemstraat te verwijderen. Door de aanwezigheid van parkeervakken links en rechts van de rijbaan wordt de snelheid van 50 km/uur gerespecteerd en zijn de drempels er overbodig geworden.
Momenteel loopt een studie over de aanleg van fietspaden langsheen de Ternatstraat/Bodegemstraat. In deze studie worden geen verkeersdrempels meer voorzien ter hoogte van de kruispunten. Niet alleen valt de Bodegemstraat onder de categorie van lokale weg type I, wat inhoudt dat het een verbindingsfunctie heeft waarbij het idee van verkeersdrempels wordt afgeraden onder meer voor het busverkeer niet te hinderen. Bovendien streeft het schepencollege op advies van de verkeerscommissie een harmonisering na voor de gehele Bodegemstraat en de andere lokale wegen type I in de gemeente.
Geen digitale verkeersborden in Jan de Trochstraat
Het schepencollege opteert niet voor digitale verkeersborden maar wel voor een herinrichting van de Jan de Trochstraat ter hoogte van de sportterreinen Plankenveld.
Tijdens de gemeenteraad van 22 maart 2011 werd gevraagd te onderzoeken om in de Jan de Trochstraat, ter hoogte van het sportterrein Plankenveld digitale verkeersborden te zetten die wijzen op de snelheidslimiet van 50 km/uur en die kunnen oplichten tijdens de activiteiten op de sportaccommodatie.
De verkeerscommissie vindt de kostprijs van dergelijke borden vrij hoog en bovendien geven ze nog steeds geen garantie op een daling van de snelheid. Om deze reden staat de verkeerscommissie eerder negatief tegenover dit voorstel, maar is ze van mening dat een degelijke weginrichting meer zal opleveren. Daarom stelt de verkeerscommissie voor om in de studie van de heraanleg van fietspaden in de Jan de Trochstraat de herinrichting ter hoogte van het sportterrein mee op te nemen. Het schepencollege gaat akkoord met deze aanpak.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief