Brand in elektriciteitcentrale van SINT-ULRIKS-KAPELLE was van ver te zien

C21

Brand in elektriciteitcentrale van SINT-ULRIKS-KAPELLE was van ver te zien

Editiepajot_sint-ulriks-kapelle_brand_29_juni_nacht_foto_dirk_van_vaerenbergh
Foto's © Dirk Van Vaerenbergh
 
Editiepajot_sint-ulriks-kapelle_brand_29_juni_nacht_foto_dirk_van_vaerenbergh__4_
Foto's © Dirk Van Vaerenbergh
 
Editiepajot_sint-ulriks-kapelle_brand_29_juni_nacht_foto_dirk_van_vaerenbergh__8_
Foto's © Dirk Van Vaerenbergh
 

 In de centrale van Electrabel in Sint-Ulriks-Kapelle onstond dinsdagavond een zware brand. De politie sloot de Brusselsesteenweg in Kapelle af voor alle verkeer. De rookpluim was kilometers ver te zien en dit lokte heel wat ramptoeristen.

De brandweerdiensten kregen het vuur maar moeizaam onder controle. Er was ook ontploffingsgevaar en hierdoor werden alle kijklustigen op een veilige afstand gehouden. De brandweer van Asse riep de hulp in van de omliggende korpsen. Hoe het vuur ontstond is nog niet geweten. 

UPDATE 22u16: De oorzaak is nog niet bekend. De brandweer is begonnen met de bluswerken rond 21.30 uur nadat de getroffen zone veilig werd verklaard voor de bluswerken. Niemand geraakte gewond. Er is geen elektriciteitsonderbreking.

Twee bijkomende transformatoren werden uit veiligheidsoverwegingen ook buiten werking gesteld. Alle hulpdiensten werden meteen op de hoogte gebracht. Onmiddellijk werd ook het crisiscoördinatiecomité samengeroepen in het gemeentehuis.
De politie sloot onmiddellijk de omringende straten af: de Brusselstraat vanaf de grens met Groot-Bijgaarden (Lindenberg) en de Broekstraat en de Bekkerzeelstraat in Sint-Ulriks-Kapelle en de Kortemansstraat in Groot-Bijgaarden. Gelet op de hevige rookontwikkeling werden buurgemeenten Ternat en Asse telefonisch verwittigd. Ook de gouverneur van Vlaams-Brabant werd verwittigd.
De Dilbeekse politie verzocht met de radiowagen de bevolking in Groot-Bijgaarden ramen en deuren dicht houden.
De brandweer heeft voor de bestrijding van de brand assistentie gekregen van verschillende korpsen uit de omringende gemeenten.
De brandweerkorpsen van Opwijk, Zaventem, Vilvoorde, Lennik en Brussel zijn ter plaatse. De brandweer van Lennik, Vilvoorde en Zaventem zijn ter plaatse met een bijkomende tankwagens. De brandweer van Opwijk en Brussel zijn ook ter plaatse met bijkomend schuim. Blussen met schuim is een noodzaak want in getroffen transfo zit veertig ton olie. Over welke soort olie het gaat, is voorlopig niet bekend.
Wie hinder ondervindt van deze brand, kan voor meer info terecht op 02 451 68 11 of 12.
UPDATE 22u53: Omstreeks 22.45 uur zijn de vlammen in de elektriciteitscentrale in Sint-Ulriks-Kapelle bedwongen. De brandweer koelt verder de getroffen transfo af. Rond de getroffen transfo ligt een kuip om de weggelopen olie en het vervuilde bluswater op te vangen. De kuip verhindert dat de olie ongecontroleerd wegloopt en de omgeving vervuilt. Er is absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid.

UPDATE 23u38: Om 23.31 uur is het gemeentelijk rampenplan, afgekondigd naar aanleiding van de brand in de elektriciteitscentrale in Sint-Ulriks-Kapelle, opgeheven. Energieleverancier Elia en de brandweer van Asse meten samen nog de temperatuur in de oliereservoir. Als die laag genoeg is, stopt de brandweer met de werkzaamheden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2011
Marc Sluys
Dirk Van Vaerenbergh
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief