Gemeenteraad legt capaciteit van de DILBEEKSE gemeentescholen vast

C21

Gemeenteraad legt capaciteit van de DILBEEKSE gemeentescholen vast

Naarr_school_gaan_p200

De problematiek van schoolcapaciteit en inschrijvingsbeleid is zeer actueel. Verschillende scholen, ook in Dilbeek, hebben hun maximale capaciteit bereikt. Daarnaast stelt de toename van anderstalige leerlingen en leerlingen met leerachterstand in de verschillende scholen de leerkrachten ook voor steeds meer problemen. Het gemeentebestuur wil in deze problematiek een trekkersrol spelen, in overleg met alle Dilbeekse basisscholen van alle onderwijsnetten. Als eerste stap werd alvast overeengekomen om voor elke Dilbeekse basisschool de maximale capaciteit te bepalen en de inschrijvingsperiodes op elkaar af te stemmen. Daarnaast worden scholen aangemoedigd om gebruik te maken van verschillende ondersteuningsmaatregelen die rond taalbeleid beschikbaar zijn.

Het inschrijvingsbeleid van een school is onderworpen aan heel wat regelgeving. Het huidige decreet bepaalt dat elke leerling recht heeft op inschrijving in de school of vestiging naar keuze. Een inrichtende macht kan, wanneer omwille van materiële omstandigheden de capaciteit wordt overschreden, elke bijkomende inschrijving weigeren. Gezien het stijgende aantal leerlingen in Dilbeekse basisscholen is het aangewezen dat elke school zijn capaciteit laat vastleggen door het schoolbestuur. Voor de gemeentescholen gebeurde dit op de gemeenteraad van 28/06.
Naast de materiële capaciteit heeft een school vrijwel geen keuzevrijheid of weigeringsgrond voor leerlingen die ze inschrijft omdat het recht op inschrijving in een school naar keuze primeert. Een aantal voorrangsperiodes zijn ook wettelijk bepaald. Ze kan wel, binnen bepaalde grenzen, bepalen wanneer de inschrijvingsperiode valt. In overleg met de met de andere netten werden deze periodes gelijk gezet voor Dilbeekse basisscholen. In september van het voorafgaande jaar valt de voorrangsperiode voor broers en zussen, vanaf oktober kan iedereen inschrijven.
Op dit moment ligt in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet dat één en ander zal wijzigen aan het systeem van inschrijven. Zo wordt voorgesteld dat, wanneer een school z’n maximale capaciteit bereikt tijdens de inschrijvingsperiode, bepaalde groepen kinderen voorrang zouden krijgen. Naast de huidige voorrang voor broers en zussen, zou er onder andere ook rekening gehouden worden met de afstand woon-school en afstand woon-werk. Ook over de implementering van eventuele nieuwe regelgeving zal in Dilbeek overlegd worden tussen de scholen van de verschillende netten om zo een uniform beleid te voeren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief