PROVINCIE VLAAMS-BRABANT beloont nieuwe projecten van cultuurcentra

C21

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT beloont nieuwe projecten van cultuurcentra

Elke_zelderloo_nieuw_2011__p200
Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur (ep)

De provincie Vlaams-Brabant geeft 99.968,50 euro subsidies voor 8 projecten van Vlaams-Brabantse cultuur- en gemeenschapscentra uit Bierbeek, Dilbeek, Grimbergen, Herent, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Ternat.

"Met deze subsidies willen wij erkende Vlaams-Brabantse cultuur- en gemeenschapscentra en vzw de Rand belonen als ze via projecten vernieuwend uit de hoek komen. Het vernieuwende kan te maken hebben met doelgroepen die men wil bereiken, of nieuwe samenwerkingsverbanden die gecreeërd worden of activiteiten die zich afsprelen op nieuwe locaties", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
De subsidies werden toegekend aan de projecten 'Diep in het Bos' van CC Westrand uit Dilbeek voor 24.500 euro, 'Het uur dat we niets van elkaar wisten' van CC Den Blank uit Overijse voor 2.000 euro, 'Ezelsoor' van cc de borre uit Bierbeek voor 16.640 euro, 'Plateau Klassiek' van CC Strombeek uit Grimbergen voor 7.000 euro, 'SPA-Bruis' van CC Strombeek uit Grimbergen voor 19.413,50 euro, 'Hartbeats' van CC De Ploter uit Ternat voor 13.915 euro, 'Pierced' van GC de Boesdaalhoeve uit Sint-Genesius-Rode voor 4.000 euro, en 'hART' van GC De Wildeman uit Herent voor 12.500 euro.
Informatie over de projecten:
Het project 'Diep in het Bos' van CC Westrand uit Dilbeek
Diep in het Bos is een kinder- en jongerenkunstenfestival dat plaats vindt in Laarbeekbos in de laatste week van augustus. Op het programma staat een kwalitatief hoogstaand en toch toegankelijk kunstenaanbod dat in openlucht vertoond wordt. Er is tevens omkadering met animatie en artistieke workshops. Dit project is een samenwerking tussen de centra van Dilbeek, Asse en Wemmel, de 5 Brusselse gemeenschapscentra, de VGC en Bronks.
Het project 'Het uur dat we niets van elkaar wisten' van CC Den Blank uit Overijse
'Het uur dat we niets van elkaar wisten' is een professioneel begeleide theaterproductie met personen met een verstandelijke beperking. Bedoeling is om mensen op een andere manier te laten kijken naar personen met een beperking en zo hun sociaal isolement te laten doorbreken op een artistieke manier. 'Het uur dat we niets van elkaar wisten' is een samenwerking tussen CC Den Blank uit Overijse, De Kerselaar (residentiële voorziening voor personen met een verstandelijke beperking), Theater De Maan uit Mechelen en Theater Salibonani. De première vond vorig al plaats. Nu wil men de voorstelling op tournee zetten.
Het project 'Ezelsoor' van cc de borre uit Bierbeek
Ezelsoor is geïnspireerd op het Boekenkaftproject dat theaterhuis HetPaleis al jaren met veel succes organiseert. In Vlaams-Brabant is het een alternatieve manier om de jeugd- en familieprogrammatie voor te stellen en dit van zowel de cultuur- en gemeenschapscentra als van andere culturele actoren in de deelnemende gemeenten zoals de academie. Op de boekenkaftdag willen de organisatoren het aanbod voor kinderen in de gemeente promoten, de ouders de kans geven om hun kinderen op 1 dag in te schrijven voor lessen/cursussen/voorstellingen van de verschillende culturele actoren en de kinderen een leuke en leerrijke namiddag te bezorgen door ook nog workshops te organiseren. Bekende illustratoren zullen de dag (letterlijk) inkleuren. Het exclusieve kaftpapier wordt ontworpen in scholen en academies. Ezelsoor vindt plaats in de cultuur- en gemeenschapscentra van Halle, Bierbeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Ternat, Zemst en Aarschot, in de eerste week van september.
Het project 'PLATEAU Klassiek' Regio Noordrand van CC Strombeek
‘PLATEAU Klassiek’ regio Noordrand omvat twee luiken. Enerzijds is er een aanbod van 3 lLEZING CONCERTEN in 1 seizoen verspreid over 3 verschillende locaties (Meise, Wemmel en Strombeek) met eenzelfde artiest, Jos Van Immerseel. Anderzijds wil men een BROCHURE KLASSIEK aanmaken en verspreiden met daarin alle klassieke concerten en LEZING CONCERTEN uit de regio Noordrand. Binnen dit kader kan een breder en lekenpubliek een diepgaandere kennis kan opdoen over klassieke muziek. Het project is een samenwerking tussen de centra van Strombeek, Wemmel, Kapelle o/d Bos, Vilvoorde en Asse, de academies van Londerzeel en Vilvoorde, Grimbergen en Wemmel en de Volkshogeschool van Halle/Vilvoorde. PLATEAU Klassiek loopt van september 2011 tot mei 2012.
Het project 'SPA-Bruis' van CC Strombeek
SPA-Bruis vindt voor de derde keer plaats. Het project is de uitvoering van de nieuwe schoolformule van CC Strombeek. Bedoeling is leerlingen in schoolverband een bruisend cultureel en compleet bad te bieden. Niet langer enkel de verplichte schoolvoorstelling, die vaak onvoldoende voorbereid en nauwelijks naverwerkt wordt, maar een allesomvattend project waarbij een podiumvoorstelling de kern is. Het is een cultureel project dat zowel op school als in het cultuur- of gemeenschapscentrum plaats vindt. CC Strombeek is het eerste cultuurcentrum in Vlaams-Brabant dat zo radicaal het klassieke scholenaanbod omgooit. Het traject start in september.
Het project 'Hartbeats' van CC De Ploter uit Ternat
Hartbeats is het jongerenproductielabel in Ternat. Met de werking bewandelen ze 3 sporen. Dit zijn de ateliers die lopen van september tot december. Kinderen en jongeren kunnen er in 10 sessies in dialoog gaan met professionele theater- en filmmakers. Men werkt in 2011-2012 een nieuwe dansvoorstelling uit o.l.v. Seppe Bayens. In het derde spoor neemt men de kinderen en jongeren volgend seizoen mee op visite. Men gaat dan naar voorstellingen kijken en Hartbeats zorgt ervoor dat de voorstelling telkens omkaderd is en dat er een gesprek mogelijk is met de choreograaf of de regisseur enz.
Het project 'Pierced' van GC de Boesdaalhoeve uit Sint-Genesius-Rode
CC De Meent uit Beersel, de Jeugddienst van Beersel, GC de Boesdaalhoeve uit Sint-Genesius-Rode, CC Westrand uit Dilbeek en de Jeugddienst van Dilbeek zetten "Pierced" op het getouw, een festival voor jongeren van 12 tot 18 jaar die goed zijn in toneel spelen, muziek maken, dansen of beeldende kunsten. Professionele coaches begeleiden de jongeren en op het einde is er een toonmoment - een “jongeren-op-het-podium-festivalavond” - voorzien voor het grote publiek. Het eigenlijke Pierced-traject start in juni, de slotvoorstelling is voorzien in november.
Het 'hART-project' van GC De Wildeman uit Herent
hART staat voor Herent ARTistiek en de Herentse verenigingen die actief in de weer zijn met dans, toneel en muziek. Het hART-project is een samenwerkingsproject tussen het gemeenschapscentrum, de verenigingen, de cultuurraad, de Beschutte Werkplaatsen en Het Genootschap voor Heemkunde. Men werkt een musical uit op basis van historische feiten, nl. de aanhouding, martelgang en terechtstelling van pastoor Van Bladel in 1914. De musical zal zich afspelen in een grote loods. De subsidie wil men o.m. aanwenden om het project een artistieke meerwaarde te geven door professioneel advies en professionele coaches in te schakelen. De musical: in april 2012.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief