DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

Edkitiepajot_dilbeek_zieke_rode_beuk_foto_gerrit_achterland
De zieke rode beuk in het gemeentepark. - Foto © Gerrit Achterland
 

Experte uit Nederland voor duivenproblematiek

Het schepencollege schakelt een Nederlandse experte is voor het probleem met wilde duiven in de Kasteelhoeve. Op basis van haar rapport zal het schepencollege een beslissing nemen. Een duiventil is uitgesloten want veel te duur. Dat was het voorstel van Gaia dat op bezoek kwam naar Dilbeek. Een duiventil kost €18.000, moet regelmatig onderhouden worden (bijkomend personeel) en moet samengaan met een informatiecampagne bij de bevolking. Het effect van een duiventil is pas voelbaar op lange termijn. Op korte termijn zijn er geen effectieve oplossingen aangeboden.
De hinder door de duiven is zeer groot, zodat een oplossing op korte termijn zich opdringt. In de vergaderzaal van de maalderij is het niet mogelijk een raam te openen aangezien het risico reëel is dat er duiven binnenkomen. Ook in het kasteel mag er nergens een raam blijven open staan. Het opkuisen van een bureel nadat een duif werd opgesloten is voor de schoonmaaksters geen aangenaam werk.
Het probleem is dat de meeste van de duiven in de kasteelhoeve en het gemeentehuis op deze plaats geboren werden, zodat dit voor hen hun ‘thuis’ is en ze zich totaal niet laten afschrikken of wegjagen. Op de aangebrachte duivenwering worden door de duiven gewoon nesten gebouwd.
Buurmuurtje Saviowijk wordt afgebroken
Het schepencollege gaat in op de vraag van Stoep & Drempel om de tijdelijke constructie op het pleintje van de Withuislaan in de Saviowijk af te breken. Het betreft een muur van Ytongblokken van twee meter hoog en vijf meter lang. Deze muur werd gebouwd in het kader van Stoep en Drempel: ‘Over je (m) (b)uur’ van 4 tot 10 december 2009. De muur werd bewerkt en versierd door de buurtbewoners, waardoor het een ontmoetingsplek werd. Nu zijn er meerdere klachten. De muur zou ondertussen dienen als urinoir.
Kinderspeelplein Rustlaan-Bloemenlaan
Een inwoner klaagt over de vervuiling met zwerfvuil en hondenpoep van het grasveld op het kruispunt van de Rustlaan en Bloemenlaan in Groot-Bijgaarden. Het schepencollege gaat niet in om een afsluiting rond het grasveldje en vier waarschuwingsbordjes tegen hondenpoep te plaatsen. Er staan al twee bordjes. Een is weliswaar stuk en zal vervangen worden.
De wijkagent zal het hondenpoepprobleem verder opvolgen. Het vuilbakje, dat veel te vlug wordt volgepropt met huishoudelijk afval, wordt op regelmatige basis geledigd. De inwerpopening ervan wordt verkleind.
Rode beuk in Gemeentepark wordt onderzocht
Om een juist beeld te bekomen van de gezondheidstoestand en van de veiligheid van de rode beuk in het Gemeentepark wenst het schepencollege een onderzoek door een gediplomeerde boomverzorger. De grote, dikke rode beuk naast het gemeentehuis (tussen de speeltuin en de B. de Vironlaan) is niet meer van de jongste en heeft een afnemende groeikracht. Een firma voerde in het verleden reeds zo’n onderzoeken uit voor de boom aan de muziekschool en voor de boom aan de ingang van het Castelhof.
De problemen die zich voordoen met deze boom zijn velerlei: er is de terugstervende kruin, de zwamaantasting en de bodemverdichting.
De zwam en de verzwakte kruin worden veroorzaakt door een deels afstervend wortelgestel, de bodem ligt er keihard bij, wat de gasuitwisseling met de ondergrond en de doorworteling totaal onmogelijk maakt. Deze gasuitwisseling is levensnoodzakelijk voor de boom. De aanwezigheid van reuzenzwam is vrij normaal bij beuken van deze leeftijd en omvang, maar wordt pas echt agressief worden bij een verzwakte boom. De conditie van deze boom gaat achteruit door de aanwezige bodemverdichting en de reuzenzwam. De uitzonderlijke droogte in het voorjaar deed de boom evenmin deugd. De situatie bijsturen kan enkel door breken en herstellen van het bodemleven. Daarna is de kans op herstel van de boom mogelijk, doch niet 100%. De aanwezigheid van de reuzenzwam blijft bovendien de toestand hypothekeren en roept vragen op rond stabiliteit.
In de eerste plaats is het wegsnoeien van het dode hout en een stabiliteitsonderzoek aangewezen om veiligheidsredenen. Kostprijs van het stabiliteitsonderzoek: 300 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief