DILBEEK - Duivenexperts bezoeken Kasteelhoeve

C21

DILBEEK - Duivenexperts bezoeken Kasteelhoeve

Editiepajot_dilbeek_duiven_kasteelhoeve_foto_gerrit_achterland
De experts onderzochten de Kasteelhoeve en stelden vast dat de pas gerestaureerde Kasteelhoeve een mega-duiventil is. - Foto © Gerrit Achterland
 

De Nederlandse experte Marleen Drijgers en haar collega Eelco De Rook van de Landelijke werkgroep Duivenoverlast in Nederland en Kristof Van Alboom van Gaia hebben gisteren samen met schepen van Dierenwelzijn Marc De Meulemeester het probleem van de duivenoverlast in de Kasteelhoeve in Dilbeek onderzocht en besproken. Conclusie van het bezoek: er is voorlopig nog geen duivenplaag, maar maatregelen dringen zich op om de populatie onder controle te houden. Een duiventil in de nog te restaureren vleugel van de Kasteelhoeve lijkt de experts de enige afdoende mogelijkheid om de overlast in te dijken. Het schepencollege beslist binnenkort over de te nemen maatregelen.

De experts onderzochten de Kasteelhoeve en stelden vast dat de pas gerestaureerde Kasteelhoeve een mega-duiventil is. De duiven vinden er geborgenheid en bescherming tegen hun vijanden. De experts troffen er ook geringde duiven aan. Dat verwondert experte Marleen Drijgers niet want de duivensport is jaarlijks goed voor een half miljoen verdwaalde postduiven. De eigenaars van deze geringde duiven willen de dieren niet terug want duiven die verdwalen zijn niet langer competitiewaardig en de facto waardeloos.
De experts maken zich sterk dat een duiventil de overlast na een jaar al sterk vermindert. Pas na drie jaar speelt het volledig effect. De experts suggereren met een kleine investering van ongeveer 2.000 euro een duiventil te maken in de nog te restaureren vleugel van de Kasteelhoeve. Andere maatregelen missen hun doel of blijken slechts tijdelijk effectief zoals nagemaakte roofvogels uit kunststof.
De duiven vangen en doden is evenmin een oplossing, zeggen de experts. Binnen het half jaar zijn er weer en nog meer nesten dan vandaag. De populatie verjongt op deze manier en de vruchtbaarheid neemt toe. Wetenschappelijke studies (en de realiteit) hebben dit aangetoond.
Een algemeen voederverbod lost evenmin het probleem op, want dan gaan de duiven overal bedelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat duiven snel aanvoelen wie hen wil voederen. Op die manier wordt overlast op de terrassen gecreëerd. Bovendien zijn er ondanks een algemeen voederverbod nog altijd mensen die dieren blijven voederen.
Kortom, zeggen de experts, een duiventil is de beste renderende oplossing om het probleem onder controle te houden. Een populatie helemaal uitroeien lukt niet. Een duiventil biedt de mogelijkheid de uitbreiding van de populatie tegen te gaan als vrijwilligers regelmatig de duiveneieren door gipsen eieren vervangen. Een duif kweekt immers tot viermaal per jaar en legt telkens meerdere eieren. Een jonge duif is al geslachtsrijp na twee maanden. Door deze methode breidt de populatie niet uit.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief