DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK - Sprokkels uit het schepencollege

Schepencollege_2011_p200

Geen duiventil in Kasteelhoeve

Het schepencollege van Dilbeek heeft beslist om de duivenplaag in de Kasteelhoeve op korte termijn in te dijken door de duiven te vangen en naar een asiel (vzw Socio in Deurne) af te voeren. De duiven zullen vijftien dagen op de binnenkoer van de Kasteelhoeve worden gevoederd. De zestiende dag worden ze gevangen. Het schepencollege gaat verder akkoord om een vrijwilliger van Gaia in te zetten voor het weghalen van de eieren en te vervangen door nepeieren en het opruimen van de broedplaats onder het dak van het voormalig rusthuis.
Met deze beslissing gaat het schepencollege niet in op het voorstel van mevrouw Drijgers, een Nederlandse experte van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast, die op vraag van Gaia naar Dilbeek kwam om de duivenproblematiek rond het kasteel en de Kasteelhoeve te bekijken. Mevr. Drijgers en Gaia stelden voor om bij de renovatie van het voormalig rusthuis een duiventil te bouwen in het dak. In tussentijd opteerden zij ervoor om op de zolder van het rusthuis te gaan kijken en hier regelmatig de eieren te vervangen door namaak-eieren.
Het schepencollege onderzocht dit alternatief maar kwam tot de vaststelling dat het behouden van deze broedplaats wel nadelig en schadelijk is voor het gebouw, waardoor er bij de restauratie van fase 3 met extra kosten moet rekening gehouden worden.
Het schepencollege had ook contact met de gemeente Jette dat wel voor duiventil opteerde. Die duiventil staat er sinds begin mei maar leverde nog geen goed resultaat op. De duiven maken hun nesten niet in de duiventil.
Drie nieuwe politievoertuigen
Het schepencollege gaat akkoord dat de politie een offerteaanvraag uitschrijft voor de huur voor een periode van zesendertig maanden van drie politievoertuigen, bij voorkeur twee voertuigen met striping type SUV en een break met volledig onderhoud en zonder optie tot aankoop. Op jaarbasis gaat het om een bedrag van 110.000 euro;
De huidige drie politievoertuigen Audi Q7 van de dienst interventie werden gehuurd voor een periode van maximaal zesendertig maanden. De huurcontracten lopen ten laatste op 28 mei 2012 af. De offerteaanvraag staat op de agenda van de gemeenteraad van september.
Circus Malter in Groot-Bijgaarden
Het schepencollege geeft het circus Malter de toestemming enkele voorstellingen te verzorgen in Groot-Bijgaarden. Die hebben plaats op 13, 14 en 15 augustus op de parking van het oud zwembad van Groot-Bijgaarden.
Gezondheidspromotie: Campagne 'Fit in je hoofd, goed in je vel
Dilbeek neemt deel aan de preventiecampagne ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’ met als doel ‘ het voorkomen van depressie en zelfdoding’. Deze campagne richt zich tot 16-plussers die hun mentale veerkracht willen versterken. "Fit in je hoofd, goed in je vel" bestaat uit een tienstappenplan. Elke stap geeft informatie en bevat een aantal opdrachten om de geestelijke gezondheid te versterken.
De Dilbeekse gezondheidscampagne vertrekt vanuit deze Vlaamse doelstelling en is gelinkt aan het tien stappenplan. Van oktober 2011 tot 7 juli 2012 brengt Dilbeek de tien stappen in de praktijk. Elke maand wordt er een laagdrempelige activiteit opgezet die kan helpen om de doelgroep zich (nog) beter in zijn vel te laten voelen. De activiteiten omvatten onder meer een infoavond, een beweegactiviteit, een film, een workshop,...  
De organisatie wordt bekostigd door de werkgroep gezondheidspromotie en is een samenwerking met het OCMW, Logo Zenneland, sociale raad en de volkshogeschool Arche’duc Asse. De bekendmaking van de campagne gebeurt via het informatieblad van oktober en via folders in de Dilbeekse handelszaken, openbare gebouwen, dokters, mutualiteiten, …
Dag van de armoede 2011
Op maandag 17 oktober 2011 is het de internationale dag voor de eliminatie van armoede. Om organisatorische redenen zal in Dilbeek de dag van de armoede worden georganiseerd op zondag 16 oktober 2011. De werkgroep, samengesteld met afgevaardigden van het OCMW, de gemeentelijke dienst welzijn en preventie, het CAW, Welzijnsschakels, Welzijnszorg, de sociale raad, de seniorenraad en de provincie Vlaams-Brabant, gaat volgende acties uitwerken:
•             De witte lakens: Geknoopte witte lakens staan symbool voor het aanknopen van de strijd tegen de armoede. Het doel is om in Dilbeek op zoveel mogelijk plaatsen witte geknoopte lakens uit te hangen. Er komen wel geen lakens aan het pas gerestaureerde gemeentehuis, zo heeft het schepencollege beslist.
•             In het kader van de sensibiliseringscampagne zullen broodzakken worden bedrukt met het logo van de dag van de armoede en uitgedeeld worden bij de Dilbeekse bakkers;
•             Een familiedag voor mensen in armoede, als opstap naar een grotere sociale en maatschappelijke participatie (cliënten van het OCMW/CAW/welzijn en preventie/welzijnsschakels). 
•             Op 11 oktober zal in het reguliere programma van Westrand een film rond armoede gespeeld worden.
De dienst logistiek van de gemeente zal net als de vorige jaren instaan voor het verdelen van de lakens en het ophangen van de banners. Er komen ook spandoeken aan de voorgevel van de Kasteelhoeve, boven de Verheydenstraat in Dilbeek, op de parking gemeenteplein Groot-Bijgaarden, OCMW-gebouw, RCI en CCD Westrand. 
Petitie tegen de sluiting van het Bodegems filiaal
Het schepencollege vraagt het advies van de bibliotheekraad om een soort bibpunt te installeren in het Castelhof. Naar aanleiding van de beslissing om het bibliotheekfiliaal in Bodegem te sluiten, werd een petitie tegen deze sluiting overhandigd. Daarin werd een contactpunt gesuggereerd in het Castelhof.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief